AlbumsFeatured albumsRecensies

Silver Lake – Silver Lake (★★★): Balancerend tussen vallen en opstaan

Silver Lake zal bij de meeste mensen geen belletje doen rinkelen, maar dat kan snel veranderen. De reden voor die mogelijke verandering, is hun debuutplaat, die de originele naam Silver Lake met zich mee krijgt. De Nederlanders eigenden zichzelf de vage term ‘art-pop’ toe, maar wij steken hen in het hokje van melancholische indiepop. Een hokje waarin zij de registers in tien nummers proberen open trekken.

De eerste single werd ondertussen een klein jaar geleden uitgebracht in de vorm van “Under The Silver Lake”. Wie het ondertussen al een kans gaf, hoorde een eerste glimp van wat het duo ons wil voorschotelen en dat zijn meeslepende popnummers, donkere sferen en catchy refreinen. De eerste single is daarbij een mooi visitekaartje geworden voor de rest van de plaat. Wat opvalt bij deze single, is dat de stemmen van Jesse Koch en Marleen Hoebe duidelijk de protagonist zijn in het verhaal. De focus ligt op het verhaal, waarbij de sterke muzikale arrangementen dienen als oerdegelijke steunpilaren. En als we al enkele namen mogen droppen, dan kunnen we stellen dat “Under The Silver Lake” veel weg geeft van een kruising tussen Last Shadow Puppets en Lana Del Rey. Geen slechte referenties, maar daarmee ligt de lat natuurlijk meteen hoog.

Silver Lake bezit een sterk filmisch karakter, met een groot gevoel voor dramatiek. En dat filmisch karakter is een logische invalshoek. Zeker als je weet dat de eerste single initieel werd geschreven als een eigen soundrack op de gelijknamige neo-noir film uit 2018. Maar het blijft dus niet bij dat ene voorbeeld, want nummers als “It’s Not A Win” of “Beaches” zouden evengoed als soundtrack kunnen fungeren. Hierbij legt Silver Lake de nadruk steeds op de troostende stem van Marleen Hoebe. Zij begeleidt ons doorheen het muzikale verhaal die van de hand komt van multi-instrumentalist Jesse Koch. Denk aan dromerige synths, voorzichtige drums en subtiele gitaarlijnen en je krijgt al een idee. Het zit allemaal goed in elkaar, maar is naar ons gevoel iets te braaf en voorzichtig, want wij hadden hen ook graag eens een soundrack zien schrijven voor een bloedstollende thriller. Een gemis, maar tijd genoeg om dit later goed te maken.

Op instrumentaal vlak merk je dat het tweetal weet waar ze mee bezig zijn. De vakkundigheid is dan ook betrekkelijk groot. En die vakkundigheid werd samen met producer Pieter Vonk mooi omgezet in een duidelijke visie en sound. Dit bezorgt de plaat een strakke, moody en diepe sound. Balancerend tussen vallen en opstaan. Desalniettemin missen sommige nummers die extra tikkel snedigheid. “Little Blue” en “Hopelessly Romantic” klinken dan bijvoorbeeld wel strak, maar wij hadden liever een ongepolijster geheel gevoeld. Die de eeuwige braafheid van de plaat even onder de mat schuift.

Wie oren heeft, zal merken dat de zanggedeeltes niet enkel voor Marleen Hoebe zijn weg gelegd, want naast instrumenten bespelen, kan Jesse Koch ook een aardig stukje zingen. Twee stemmen dus, waardoor het een logische denkoefening zou zijn geweest om deze twee stemmen te combineren in het grootste deel van de nummers. Die logische stap werd in onze ogen iets te weinig gezet, maar eens gezet resulteert dit in het geslaagde “Don’t You Waste Our Time”, “Put Me Under” en “Under The Silver Lake”. De meerstemmigheid schenkt de songs die extra dynamiek waar we op andere nummers teveel naar hunkerden.

De debuutplaat van Silver Lake legt zijn focus op melancholische indiepop met de bedoeling weg te dromen in een nostalgische beleving. Een op papier erg nobele intentie, maar dat wegdromen deden we slechts sporadisch. De emoties die zij hiermee teweeg willen brengen, zijn angst, hoop en verlangen. Iets wat hen niet altijd even goed lukt, maar eens de nagel op de kop is geslagen, zien we de echte kracht van het duo en dat is een meeslepend nummer kunnen schrijven, waarin je je lekker kan verliezen. Wie Silver Lake in België aan het werk wil zien zal voorlopig nog geduld moeten hebben. Data in Nederland zijn ondertussen wel al gekend, waaronder de release die op 31 maart in de Melkweg staat gepland.

Facebook / Instagram

Ontdek “Don’t You Waste Our Time”, ons favoriete nummer van Silver Lake, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.