AlbumsRecensies

Heartworms – A Comforting Notion (★★★★): Duisternis op zijn mooist


Het in Londen gevestigde label Speedy Wunderground heeft niet alleen een snelgroeiende fanbase, het is ook het epicentrum van een opkomende Londense muziekscene. Die scene wordt ook wel eens de ’the speedy scene’ genoemd, verwijzend naar het lanceren van veelgeprezen bands als Squid, black midi en Geese, om er maar een paar te noemen. De volgende band in dat rijtje zou zomaar eens Heartworms kunnen zijn. Jojo Orme, het brein achter de groep, tekende vorig jaar bij Speedy Wunderground en haar muziek past zeker in hun catalogus.

Van persfoto’s, over beelden van liveshows tot de videoclip voor “Retributions Of An Awful Life”: leadzangeres Jojo Orme is vrijwel altijd gehuld in militair uniform. Het moge duidelijk zijn dat ze een grote passie heeft voor de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder voor vliegtuigen die in de oorlog gebruikt werden. Onlangs verscheen zelfs een op maat gemaakt bouwpakket van de Spitfire, een Brits jachtvliegtuig, volledig in Heartworms-stijl. De sinistere thematiek gaat verder dan alleen haar passie voor het militaire verleden: met de release van A Comforting Notion neemt Orme ons mee in een muzikale wereld die het best te omschrijven valt als duister, dystopisch en mysterieus.

De vier nummers die A Comforting Notion rijk is, bevatten allen eenzelfde soort receptuur: ijzige en soms snijdende vocalen, slepende gitaren en tekst die rechtstreeks uit een gedicht lijkt te komen. “Consistent Dedication”‘ trapt de ep af en de toon wordt meteen gezet door een beat die bij vlagen doet denken aan Kraftwerk. Een beklemmende, zelfs intrigerende sfeer wordt geschept en dat is met name te wijten aan bezwerende stem van Jojo Orme. Als ze in het laatste refrein haar zachte, soms zelfs lieve stem links laat liggen en overgaat op schreeuwen, zijn we volledig mee in haar dystopische wereld.

Orme beschrijft de plaat zelf het liefst als stijlvol en netjes, maar tegelijkertijd ook als rommelig en chaotisch. Zowel “Retributions Of An Awful Life” als titelnummer “A Comforting Notion” hebben alles uit dat rijtje. Wederom worden we meegezogen in een wereld waarin zwart en wit de hoofdkleuren zijn en zorgen de snijdende gitaren en synthbeats ervoor dat we op het puntje van onze stoel zitten te luisteren. De opbouw die telkens wordt verzorgd is uitmuntend en wat ons betreft komt dat op het slotnummer het best tot uiting. “24 Hours” opent rauw met ijzige vocalen en een donkere drumbeat. De rauwe sfeer wordt naarmate het einde nadert op een sublieme wijze uitgebouwd met een heerlijke gitaar riff.

Het is onmogelijk om ontspannen naar deze ep te luisteren en dat maakt het juist zo overweldigend. De sinistere en onheilspellende thematiek blijft ons ruim vijftien minuten dusdanig boeien dat we enkel verlangen naar meer van Heartworms. Het soloproject van Jojo Orme zet de toon voor haar nog prille carrière en het zou ons niks verbazen als ze tot grote hoogte stijgt onder aanvoering van deze debuut-ep.

Heartworms speelt deze zomer op onder andere Down The Rabbit Hole en Dour. In het weekend van 19-20 mei speelt de band op London Calling in Paradiso. Tickets daarvoor vind je hier.

Facebook / Instagram

Ontdek ”24 Hours”, ons favoriete nummer van A Comforting Notion in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

33 posts

About author
geloof het of niet: er wordt tegenwoordig zat goede muziek gemaakt
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep's van 2023

In het digitale tijdperk moet alles steeds sneller en urgenter gebeuren, vandaar dat de ep ook een belangrijker medium wordt om jezelf…
LiveRecensies

Heartworms @ Muziekgieterij: Rijzende ster

De Muziekgieterij in Maastricht maakt er tegenwoordig een gewoonte van om talentvolle bands een podium te bieden. Het is nagenoeg onvoorstelbaar dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Heartworms - "May I Comply"

De Londense artiest Heartworms, beter bekend als Jojo Orme, is hard op weg naar meer bekendheid. Begin dit jaar gooide Orme al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.