AlbumsFeatured albumsRecensies

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs – Land of Sleeper (★★★½): Oerriffs als medicijn tegen een decennium van bitterheid en wrok

Het is ondertussen alweer drie jaar geleden sinds het Engelse stonerrock vijftal Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, voor het leesgemak Pigs (x7) in het vervolg van dit artikel, hun goed ontvangen album Viscerals uitbracht. In die drie jaar is er zoals jullie ongetwijfeld weten veel gebeurd. We hebben veel meegemaakt en ook de band omschrijft de tijd tussen Viscerals en nu als een beproeving. Naar eigen zeggen is de nieuwe plaat hiervan dan ook een gevolg. Sterker nog, ze omschrijven het zelf als ‘het bewijs van hun ‘oerdrive’ in een decennium van bitterheid en wrok.’ Dat belooft.

Na enkele luisterbeurten vinden we hun eigen omschrijving niet meer dan terecht. De bittere, gefrustreerde kreten van zanger Matthew Baty worden op het album geflankeerd door woeste drums, scheurende gitaren en een pisnijdige bas. Openingsnummer “Ultimate Hammer” is meteen een prachtvoorbeeld van een nummer met zo’n oerdrive. Het nummer opent met groovy riffs, maar die groove moet al snel plaats maken voor krachtiger gitaarwerk. Baty schreeuwt de longen uit z’n lijf terwijl de pompende bas het wilde nummer enigszins op de rails probeert te houden. Als de gitaren het tempo uit het nummer halen en er een slome pletwals aan riffs volgt, kan er even naar adem gehapt worden voor het epische eindstuk met een intense gitaarsolo de opener afsluit.

Het album breit onmiddellijk voort op de stevige opener. De logge riffs en het gebrul van Baty blinken uit. We horen ook steeds meer hevig psychedelische elementen naarmate het album vordert en bij momenten, als het tempo even helemaal verdwijnt, neigt het album zelfs naar doommetal. “Big Rig” neigt misschien nog het meest naar doom. We horen er extreem logge riffs afgewisseld door alweer een erg intense gitaarsolo. De invloed van grondleggers Black Sabbath valt onmogelijk te ontkennen.

Om het album interessant te houden en niet in clichés van het genre te vervallen, gooit het vijftal het na drie nummers over een andere boeg. “The Weatherman” opent met een monotone bas en sjamanistisch gezang. Voor de sjamanistische zangen riep de band de hulp in van Bonnacons Of Doom zangeres Kate Smith en een koor nota bene. Het gevolg is een erg enge sfeer. Het voelt alsof je hele wereld opeens op instorten staat. Je waant je even dichtbij het einde der tijden. Het nummer blijft je op een geheimzinnige manier de rillingen op het lijf bezorgen tot het plotsklaps met een laatste donderslag op de cimbalen eindigt. Het einde is ingeluid.

Verder vinden we op het album nog meer van wat we al gehoord hebben. De oerdrive verdwijnt niet, de gitaren blijven scheuren en de bas raast door. Op het einde weet de band ons nog te verrassen met hekkensluiter “Ball Lightning”. Deze keer vervoegt gastzangeres Cath Tyler eventjes de rangen van Pigs (x7). Wat volgt is een emotioneel duet tussen Baty en Tyler. Tyler’s ijle stem geeft de song en bij uitbreiding het album op het einde nog een extra dimensie. De samenwerking werkt net zoals de samenwerking met Smith op “The Weatherman” uitstekend. We kunnen het enkel maar bejubelen dat de band hun horizon op deze manier verruimt.

Dat Pigs (x7) zichzelf meer en meer op de kaart zet, valt met dit album niet meer te ontkennen. Ze blijven trouw aan hun kenmerkend geluid. Ze blijven trouw aan het stonerrock geluid, maar tegelijk durven ze hun horizon beetje bij beetje verruimen. Ze doen dat door te flirten met verschillende heavy metal genres, maar ook door geslaagde gastoptredens. Land of Sleeper is een album voor fans van de band, voor fans van het genre, voor fans van hevige gitaren, en nog veel meer.

Op 6 mei speelt de band in Nijmegen op Sonic Whip Festival, de dag nadien kan je ze in Ekko, Utrecht zien en enkele weken later op 20 mei speelt de band in Trix.

Facebook / Instagram

Ontdek “Ultimate Hammer”, ons favoriete nummer van Land of Sleeper, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cirith Ungol - "Velocity (S.E.P.)"

Het Amerikaanse Cirith Ungol moet een van de belangrijkste groepen met te weinig naamsbekendheid zijn. In 1981 waren ze met debuutalbum Frost…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Divorce - "Scratch Your Metal"

Heel veel tijd om te ontspannen heeft Divorce niet gehad. Het Britse viertal beleefde namelijk een uiterst drukke festivalzomer in eigen land…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Night Beats - Rajan (★★★): Blijven steken in het verleden

Night Beats is wel al langer een gevestigde waarde voor psychedelische en zuiderse gitaarliefhebbers, maar doorbreken bij de muziekliefhebbende massa is het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.