FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview IKOQWE: ‘Als je op social media kijkt, zie je meer billen dan gedachten’

© Robbie van Zoggel

IKOQWE is een samenwerking tussen de Angolees-Portugese producer Pedro Coquenão, beter bekend als Batida, en de Angolese rapper Ikonoklasta, tevens bekend als politiek activist Luaty Beirão. Hij werd in 2016 gevangen genomen in de Angolese hoofdstad Luanda op beschuldiging van het plannen van een opstand tegen de regering.

Als twee fictieve karakters IKO (Beirão) en Coqwe (Coquenão), komend uit een tijd en ruimte hier ver vandaan, worden zij geconfronteerd met de huidige wereld. Het resultaat: een album (The Beginning, The Medium, The End And The Infinite) dat barst van de ideeën en bruist van opstandige energie in een fijnzinnige mix van old school hiphop en traditionele Angolese muziek.

We spraken met het duo op het Franse festival Trans Musicales over waarom hiphop de leukste kunstvorm is, de noodzaak om het bestaan van racisme niet langer te verhullen en waarom het op Instagram zo barst van de billen.

Trans Musicales behoort samen met Eurosonic Noorderslag, The Great Escape en Reeperbahn tot de grootste showcasefestivals in Europa en staat er al jaren om bekend dat het vernieuwend talent uit de hele wereld als eerste naar Frankrijk weet te halen. Vaak nog volslagen onbekende acts, die snel daarna doorbreken en de wereld veroveren, waaronder Nirvana (1991), Björk (1993), Daft Punk (1996), Stromae (2010), Courtney Barnett (2014) en Altin Gün (2017). De komende editie vindt plaats van 7 t/m 11 december 2022.

Het is duidelijk dat het de twee niet ontbreekt aan productiviteit. Afgelopen maand bracht Batida zijn nieuwe album Neon Colonialismo uit, waar naast Ikonoklasta o.a. ook Mayra Andrade en Poté aan bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.