AlbumsRecensies

Hallo Venray – Coffee And Cake (★★★★): Op zoek naar het randje

Laten wij maar meteen met de deur in huis vallen: Hoe is het toch mogelijk dat een groep als Hallo Venray niet de waardering krijgt die het op basis van zijn oeuvre verdient. Vraag een willekeurige muziekliefhebber naar zijn favoriete Nederlandse (rock)band, dan is de kans klein dat Hallo Venray bij de eerste bands wordt genoemd. En dat is, mogen wij het zo zeggen, hoogst ongepast. De band heeft met hun nieuwste alvast weer een kwalitatief hoogstaand album afgeleverd. Zo dat zijn we maar even kwijt.

Op Coffee and Cake horen we de Haagse band, die naast Henk Koorn, op zang en gitaar, bestaat uit Peter Konings op bas en Henk Jonkers op drums, ouderwets het randje opzoeken om daar vervolgens het hele album op te balanceren. Daar waar andere bands de rauwe randjes op een album zoveel mogelijk wegpoetsen, schuurt Koorn met zijn mannen, wat de muziek extra spannend maakt. ‘I’m jealous of the audience/ They can sing tunes in the wrong key’, zingt Koorn en daar geeft hij meteen het antwoord op de vraag waarom zij dan niet binnen de lijntjes kleuren.

Album opener “Jazz” werd geschreven na de begrafenis van Louis Debij, in de jaren zestig/tachtig de meest gevraagde sessiedrummer van Nederland. De melancholie spat van de tekst af en toch is het geen treurig liedje, maar een opzwepend nummer geworden. Op het eind zelfs hypnotiserend. “The World As It Is” is een ouderwets jaren vijftig/zestig liedje met een Hawaïaanse/Indonesische sfeer.

Van indierock naar AC/DC is op dit album in drie nummers gefixed. “Nerd” begint met een gitaarintro vrij naar “Thunderstruck” van de hardrockgrootheden uit Australië. Daarna houdt elke vergelijking wel op, maar gaat Hallo Venray nog wel stevig verder. Op het mooiste liedje van het album “At Night” probeert Koorn antwoorden te vinden op de grote vragen van het leven. Omhoog kijkend naar de Grote Beer, mijmerend over wat er allemaal te snel verandert op onze wereld.

Op “Ready” klinkt Koorn als Lou Reed ten tijde van The Velvet Underground. Zo zijn er op het album, met een knipoog, allerlei verwijzingen naar bands en muziekstijlen te horen zonder dat je je eraan stoort. Zelfs een poging te klinken als The Beach Boys pakt op slotnummer “Lucky” goed uit, want meer dan een flirt is het niet. Zo perfect als de achtergrondstemmen van de gebroeders Wilson laat Hallo Venray het niet komen, maar dat is juist de charme van de band. Het hele album kent dat soort momenten. En zo is het eigenlijk gewoon het beste album sinds jaren van de al meer dan dertigjarige band. De plaat swingt en schuurt tegelijkertijd en neemt ons ook nog mee op een muzikale ontdekkingstocht, wat wil je nog meer?!

Hallo Venray presenteert Coffee and Cake op 18 september in Het Paard in thuisstad Den Haag. Daarna volgt een tournee door Nederland die op 22 december wordt afgesloten met een optreden in Paradiso te Amsterdam. De andere tour data zijn te vinden op de website van de band.

Facebook / Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.