AlbumsRecensies

Philip Kroonenberg – The Therapist (★★★★): Raakt de juiste snaar

In Nederland had je vroeger een artiest die bekend stond als de zingende tandarts. Met het kleine hitje “Een barg die hé un krul in de steert”  kreeg de zanger, die muziek maakte onder de naam De Aal, rond carnaval enige bekendheid. Philip Kroonenberg nu wegzetten als ‘de zingende psychotherapeut’ zou ook weer wat kort door de bocht zijn; het is verre van carnavalesk, maar hij doet het toch vooral zelf door zijn nieuwe album de titel The Therapist mee te geven.

Op het laatste album van de uit Den Haag afkomstige singer-songwriter, Some More Time uit 2019, schreef hij liedjes die bij hem opkwamen toen hij in wachtkamers verbleef terwijl zijn vrouw onderzoeken en operaties onderging. Rond de release volgde concerten ter promotie van het album dat was uitgekomen, maar toen kwam daar het coronavirus dat liveshows verder onmogelijk maakte. Gelukkig kon Philip zijn werk als psychotherapeut, wat hij altijd naast het zingen was gebleven, wel uitoefenen en als vanzelf kwamen er weer langzaam nieuwe liedjes bij hem naar boven.

Daar de samenwerking op het voorgaande album beviel, ging Kroonenberg wederom de studio in met powertrio Reyer Zwart, Frans Hagenaars en Jeroen Kleijn. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de muzikale begeleiding van diverse bands op het Excelsior label. Met hun hulp hoef je je over één ding geen zorgen meer te maken: muzikaal zit het wel snor. Reyer Zwart kon zich weer uitleven op de arrangementen, Kleijn op de drums en Hagenaars produceerde het album samen met Zwart. Daarnaast spelen ook zijn dochters Dunja, Lynn en Patsy mee.

Het nieuwe album The Therapist is duidelijk beïnvloed door americana en ook de stem van Kroonenberg heeft soms wat weg van Randy Newman; hij deelt met hem het vertellen van verhalen. Elk nummer is een klein verhaal, een observatie of een psychotherapeut die uitleg geeft aan een patiënt. Op het titelnummer legt Kroonenburg ons bijvoorbeeld heel duidelijk uit wat zijn vak inhoudt: ‘If I can help you out / I will be gone again for good’ . Een duwtje geven in de goede richting om het vervolgens weer op eigen kracht te kunnen doen, zonder hulp van de therapeut.

Op “Baseball Bat”,  prachtig gearrangeerd door Zwart, is een therapeutisch gesprek over de dood van iemands broer het thema. Op “Good Casting” is het een liefdesverklaring, ingebed tussen de strijkers van The Dutch String Collective. Toch volgt het album meer de americanalijn, al weet Zwart door enkele speelse arrangementen met blazers op bijvoorbeeld  “Criminal World” en “Jetty” de nummers net wat meer luchtigheid mee te geven.

Kroonenberg beheerst de kunst om een verhaal te vertellen. Meestal weet hij ons binnen de drie minuten mee te nemen, simpel en doeltreffend. Wellicht heeft hij die kunst ook weten te verfijnen door het schrijven van kinderliedjes. Op dit album weet hij ons keer op keer te raken. Wat een goede therapeut betaamt.

Philip Kroonenberg geeft enkele concerten naar aanleiding van dit nieuwe album: op 9 oktober in Doesburg, op 14 oktober in Vorden en op 11 november in Den Haag.

Facebook / Instagram / WebsiteTwitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.