InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2022 (Festivaldag 1): De ramp en de genezing

© CPU – Bert Savels

Na enkele jaren afwezigheid door een alom bekend virus ging het Brugse Cactusfestival gisteren eindelijk weer van start. Het feeërieke Minnewaterpark is daar natuurlijk de ideale locatie voor. Ook de affiche mag er zijn, want met namen zoals Sylvie Kreusch en Meskerem Mees heeft het festival aandacht voor Belgische artiesten, zonder daarbij internationale kleppers zoals Belle and Sebastian en Franz Ferdinand te vergeten. Er is dus voor elk wat wils, al zorgt de aanwezigheid van één enkel podium misschien wel voor een gebrek aan keuze. Gelukkig heeft dat ook z’n voordelen en moeten we dus niet van de ene naar de andere kant lopen om een andere band te kunnen zien. We kunnen in ieder geval van het zonnetje en een fris briesje genieten; de ideale weersomstandigheden voor een festival.

Tamikrest

© CPU – Bert Savels

Tamikrest kreeg de niet altijd even makkelijke opdracht om het festival op gang te trappen. Even vreesden we dan ook dat de band voor twaalf man en een paardenkop zou moeten spelen, maar na de enthousiaste aankondiging van de presentatrice Kirsten Lemaire stroomde het volk richting het podium. Meteen al spoorde de bassist aan om mee te klappen. Helaas werd dit maar door een paar enkelingen gedaan. Hier en daar werd wat gedanst, terwijl anderen al zich na enkele minuten richting de biertent begaven. Zo’n kwartier voor afsluiten leek het publiek al wat warmer te zijn, want na kort aansporen werd er deze keer wel gretig meegedaan. Tamikrest was qua muziekstijl zeker niet voor iedereen toegankelijk, maar wie zich voor het genre durfde openstellen, werd wel getrakteerd op een verfijnd muzikaal optreden. De sfeer was nog niet echt aanwezig, het muzikaal talent daarentegen wel.

Meskerem Mees

© CPU – Bert Savels

De tijd vliegt, want inmiddels is het alweer twee jaar geleden dat Meskerem Mees Humo’s Rock Rally won. Heel wat concerten en een prestigieuze Montreux Jazz Talent Award later kreeg ze ook haar plaatsje op het Cactusfestival. Openen deed Mees met “Astronaut” en het werd ons daarna al vrij snel duidelijk dat het publiek niet de gehele set aandachtig zou kijken en luisteren. Heel wat mensen praatten door de nummers heen, met uitzondering van de voorste rijen. De combinatie van de kalme muziek, de dunne bezetting en het kleine gebrek aan variatie zorgde ervoor dat het moeilijk werd om het festivalpubliek te blijven entertainen. Gelukkig was de muziek zelf wel van hoge makelij en bij “Joe” werd het toch even wat stiller in het publiek. We twijfelen er dan ook niet aan dat Meskerem Mees in een zaal wel ten volle tot haar recht zou komen.

Intergalactic Lovers

© CPU – Bert Savels

Na Meskerem Mees kregen we meteen al een tweede Belgische act voorgeschoteld, al is Intergalactic Lovers natuurlijk wel al lang uitgegroeid tot een gevestigde waarde. Daar worden we ook meteen aan herinnerd, want wanneer “Shewolf” werd gespeeld gingen de handen al spontaan de lucht in. Lara Chedraoui dartelde over het podium en bracht de schwung die we tot op dat moment hadden gemist. Ze merkte dat het publiek uit haar hand at en maakte daar  gretig gebruik van voor “Islands”. Ze vroeg het publiek om het refrein mee te brullen en dat deed de mensenmassa dan ook met de nodige overgave. Ook bij “Delay” werden de stembanden op de proef gesteld, want Chedraoui richtte haar microfoon naar het publiek, dat gretig deed wat van hen werd verwacht. Intergalactic Lovers won hartjes.

Robert Plant & Alison Kraus

De hoeveelheid T-shirts van Led Zeppelin leerden ons meteen al dat heel wat toeschouwers vandaag naar Brugge zijn afgezakt om Robert Plant te zien. De legendarische frontman zou worden vergezeld door Alison Kraus, die onder meer zang en viool voor haar rekening had moeten nemen. Helaas werd het concert last-minute geannuleerd wegens stemproblemen bij Krauss. Het zat niet mee voor de vele teleurgestelde boomers, die in grote mate het festival al verlieten. We kunnen het hen niet kwalijk nemen, want er ontstond een gat in de planning dat langer dan twee uur duurde waarbij het geduld van iedereen op de proef werd gesteld.

Belle and Sebastian

© CPU – Bert Savels

Eerder dit jaar bracht Belle and Sebastian voor het eerst in zeven jaar weer een studioalbum uit en dat ging dan ook gepaard met een nieuwe tour. De band kreeg geen gemakkelijke taak, want het publiek was zichtbaar teleurgesteld door de eerdergenoemde annulatie. Desondanks zorgde Belle and Sebastian voor een hele aangename show, waarbij gedanst en gesprongen kon worden. Voor “The Boy With the Arab Strap” nam frontman Stuart Murdoch voor het eerst plaats achter zijn piano en dat swingde meteen. Wanneer hij zich niet achter zijn piano bevond, danste hij erop los en dat werkte heel aanstekelijk, want even later danste het publiek volop mee. Belle and Sebastian was voor velen niet het gedroomde hoogtepunt, maar was wel degelijk het absolute hoogtepunt van de avond.

De eerste dag van Cactusfestival was er eentje met ups en downs, al waren het voornamelijk de downs die de bovenhand namen. Het duurde behoorlijk lang alvorens er wat sfeer werd opgebouwd bij de fans. Wanneer ze dan eindelijk warmgedraaid leken, kwam de grote domper in de vorm van de afzegging van Robert Plant & Alison Krauss. Gelukkig wist Belle and Sebastian de avond nog enigszins te redden. Waar Plant en Krauss heel wat harten braken, raapte Belle and Sebastian de stukjes op om die weer aan elkaar te lijmen. We hopen dat de volgende dagen van Cactusfestival zonder annuleringen verlopen en ons ook wat meer sfeer brengen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

273 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Elephant – "The Morning" (feat. Meskerem Mees)

De Rotterdamse indieband Elephant heeft een nieuwe single uit, en het is er eentje met onze Gentse singer-songwriter Meskerem Mees. Na Elephants…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

The Comet Is Coming naar Cactusfestival 2023!

Vorige zondag nog streek The Comet is Coming neer in de Brusselse Ancienne Belgique en vandaag worden de Londenaars toegevoegd aan de affiche…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Roísín Murphy komt naar Cactusfestival!

Onlangs bracht Roísín Murphy samen met DJ Koze een nieuwe, coole single uit en nu wordt de artieste aangekondigd als nieuwe naam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.