AlbumsFeatured albumsRecensies

Iconic – Second Skin (★★★½): Headbangmoment van de week

Supergroep-alarm! Gitaristen Joel Hoekstra (Whitesnake, Trans-Siberian Orchestra) en Michael Sweet (Stryper), drummer Tommy Aldridge (Whitesnake, Ozzy Osbourne, Thin Lizzy), bassist Marco Mendoza (The Dead Daisies, Black Star Riders, Right Said Fred) en Nathan James (Inglorious) vormen samen Iconic. Een ietwat pompeuze naam die we minder super vinden, maar goed. Het idee kwam uit de koker van de baas van Frontiers Records, een Italiaans label dat gepokt en gemazeld is in de wereld van de hardrock, AOR en powerpop. Meneer Frontiers Records wilde een groep oprichten rond James, die een stel stembanden heeft dat het eerder bescheiden Inglorious ver overstijgt. Hoekstra en Sweet wilden al lang iets samen doen en kijk, in zulke omstandigheden wordt één en één dan al snel drie.

Gaat dit ook op voor de muziek? Aan drummer Aldridge zal het alvast niet liggen. Hij is een muppet van het zuiverste soort, eentje waardoor Animal gegarandeerd in foetushouding gaat liggen rillen in de hoek van de kamer. Van Hoekstra en Sweet, die het merendeel van de nummers schreven, verwacht je niets anders dan melodieus gitaarvuurwerk. Precies wat opener “Run (As Fast As You Can)” biedt, van de tapping en de riff tot de dubbele solo. “Ready For Your Love” gooit er daarna nog groovy, Deep Purple-achtige keyboards bovenop. Het superdynamische “Second Skin” sluit een sterk openingstrio af met een snelle riff en weer een spetterende dubbele solo.

Nee, muziek van deze tijd is het niet, maar dat is nu net de bedoeling. In een interview zei Sweet expliciet dat dit album ons zou terugvoeren naar vroegere tijden, wat voor ons geen probleem vormt. Waar zich wel een probleem ontwikkelt, is de val waar Iconic met twee voeten tegelijk intrapt: de kleffe power ballad, de achilleshiel van melodieuze metal. We lopen dus graag met een boog rond “All I Need”, “Worlds Apart”, “This Way” en ook wel een beetje rond “Let You Go”.

Maar kijk, ondertussen zijn we op een leeftijd gekomen dat we niet meer blijven mekkeren over wat we minder vinden, maar dat we focussen op wat we beter vinden. Daar is gelukkig nog genoeg van te vinden op deze Second Skin van Iconic. De midtempo rocker “Nowhere To Run” transporteert ons moeiteloos naar  Whisky a Go Go, de bekende Amerikaanse discotheek met zijn hoogtepunt in de jaren ’70 en ’80, met z’n dubbele basdrum en twinriff. Check ook de groove, met dank aan onze favoriete muppet, van de bluesy afsluiter “Enough Of Your Love”. Met alweer een kletterende dubbele solo waarin de gitaarnoten vrolijk in het rond spatten. Kortom, benen wijd en headbangen maar!

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.