Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Harvey Causon – “Vertebrae”

© Phil Martin

Weloverwogen songteksten, een stem als een zijdezachte klok en muziek die dat geheel van een stevige dosis emotie voorziet, maar altijd een beetje eigenwijs is. Dat is (kort door de bocht) Harvey Causon, een talentvolle jonge artiest uit het Engelse Bristol en al lang geen onbekende meer in de branche. Hij kwam in 2018 al voorzichtig piepen met het beklijvende “London Stock”, maar brak net voor de coronapandemie door met zijn ep Fourth Wall. Alle lockdowns maakten dat Causon even op de muzikale rem ging staan, maar de motor lijkt weer aan te slaan. Gelukkig maar, want Causons unieke geluid wordt sterk geapprecieerd door zijn collega’s, wat hem al samenwerkingen opleverde met onder andere Loyle Carner en Maribou State.

Naar zijn nieuwste nummer “Vertebrae” luisteren is een bevreemdende, maar toch rustgevende paradox. Vanaf de eerste noot voelt de muziek onnatuurlijk, gespannen, en een tikkeltje koortsachtig aan . Een onbehagelijk gevoel en een koude rilling zijn nooit ver weg, zeker niet wanneer een nerveuze melodie de bovenhand neemt. De muzikale agitatie is een scherpe tegenstelling met de stem van Causon, die zoals vanouds zacht, gestroomlijnd, kalmerend en dromerig aanvoelt. Die tweespalt is dan ook de grote sterkte van het nummer: een rots in de branding aan de hand van Causons stem te midden van een voor iedereen wel herkenbare rusteloze storm. Het lijkt wel alsof Causon de ruggengraat – de vertebrae – probeert te zijn voor zijn publiek.

“Vertebrae” is samen met zijn eerdere vijf singles een volgende stap in de muzikale ontplooiing van Harvey Causon. Hij koppelt steeds vaker een klok van een stem aan muziek die zijn emotie perfect aanvoelt, in plaats van slechts achtergrondopvulling te zijn. Hopelijk blijven de bevreemdende ervaringen zichzelf opvolgen bij deze jonge artiest.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mura Masa - "Drugs"

Mura Masa ken je waarschijnlijk als de man achter hits als “What If I Go”, “Firefly” en “Love$ick”. De Britse dj en…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Harvey Causon - "Tenfold"

Harvey Causon bevatten is geen makkelijke opdracht. Zoek iets op over de jonge artiest uit het Engelse Bristol en iedereen verkoopt andere…
AlbumsRecensies

The Brahms - Wolves (★★): Een afscheidscadeau dat niet de moeite waard is om te openen

De driekoppige formatie The Brahms uit Utrecht beleefde in 2015 hun doorbraak met ep Meraki. Hun carrière schoot toentertijd uit de startblokken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.