Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Crippled Black Phoenix – “Blackout77”

Tegenwoordig wordt er nogal kwistig omgegaan met het woord ‘cult’. Op Crippled Black Phoenix is het modegrip wel volledig van toepassing. Als zelfs de organisatie van Roadburn niet goed weet wat ze met deze Britse groep moet aanvangen, moet er toch iets speciaals hangen rond Justin Greaves zijn aura. Dat bandleden sinds 2007 komen en gaan, heeft er waarschijnlijk iets mee te maken. Betreft de muziek brengt Crippled Black Phoenix vrij macabere songs die elementen bevatten uit goth, stoner en seventieshardrock. Wij ontdekten de groep door “Bad Dreams“, een cover van The God Machine. Nog zo’n groep die in de illustere jaren ’90 een schare fanbasis wist aan te spreken. Crippled Black Phoenix debuteerde met A Love of Shared Disasters, maar heeft tot op heden nooit mogen proeven van enig commercieel succes. Optredens in ons land waren eveneens schaars. Hopelijk komt daar met “Blackout77” snel verandering in.

De trage orgelmuziek zorgt in het begin voor een duistere sfeer waarbij het niet ongepast is om een geurkaars aan te steken of jezelf een stevig glas rode wijn in te schenken. Wanneer Greaves zijn hoge noten bereikt, klinkt het alsof wijlen Peter Steele van Type O Negative uit de dood is herrezen. Er zijn slechtere figuren om mee vergeleken te worden. Verder waren de dood en vernieling lustig in het rond. Samples van live nieuwsberichten vertellen over een stroompanne in Harlem van 1977. Toen één van de meest verpauperde wijken van New York waar drugsverslaafde bendeleden de dienst uitmaakten. Prostitutie en generatie-armoede waren dagelijkse kost voor Jamaicaanse en Latijns-Amerikaanse inboorlingen en Crippled Black Phoenix schuwt daarbij de maatschappijkritiek niet. Los van deze anarchistische context blijven de gitaarsolo’s en lange riffs langdurig spoken in ons hoofd. Crippled Black Phoenix, onthoud de naam!

Op 9 september verschijnt Banefyre. Crippled Black Phoenix tourt dit najaar door West-Europa. Er is voorlopig geen Belgische datum, maar op 6 september speelt de groep in Boerderij te Zoetermeer in Nederland.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.