AlbumsRecensies

Lester’s Blues – Blue Label: Radio Rhythm (★★★): Een herwerking met eerbied

De impact van de Amerikaanse tenorsaxofonist Lester Young blijft nazinderen. Ook bij Lester’s Blues dat na een eerste, in 2018 verschenen debuutplaat Red Label: Hommage To Lester Young And The Basie-Ites, een langverwachte opvolger brengt met Blue Label: Radio Rhythm. Dit nieuwe album ligt sterk in de lijn van zijn voorganger, maar brengt tezelfdertijd enige vernieuwing aan. De groep gaat hier dus nog een extra stapje verder.

Het opnameproces is alleszins bijzonder. Zo speelt de zevenkoppige groep rond alt- en tenorsaxofonist Tom Callens, de bezieler van Lester’s Blues, deze keer rond een stereomicrofoon in plaats van er voor elk afzonderlijk instrument één te gaan gebruiken. Het idee is net zoals de bezetting (vierdelige ritmesectie met piano en gitaar, aangevuld met drie blazers) gemodelleerd naar de small band opnames die Count Basie destijds maakte. Met zowel opnameproces als sound, grotendeels up-tempo swing, jazz, blues en afgeleiden is er een tegendraadse, tegen de tijdsgeest in kerend idee.

Opmerkelijk dus en dat geldt ook voor de muziek. Op Blue Label: Radio Rhythm hoor je een set historische composities. Grotendeels horen we het geluid van de jaren ’30, die met veel eerbied voor het origineel herwerkt werden. In eerste instantie zoekt dit septet aansluiting bij inspiraties zoals de tragische Lester Young (inbegrepen diens eerste opname op 27-jarige leeftijd – “Shoe Shine Boy”) en de Amerikaanse jazzpianist en bandleider Count Basie (“One O’ Clock Jump”…). Maar ook vele andere muzikale boegbeelden zoals Sidney Bechet of Benny Goodman passeren de revue. De muziek van Lester’s Blues klinkt vinnig, maar nodigt bovenal uit om te dansen en te feesten.

Hoe groot de eerbied ook is voor de traditie, het Lester’s Blues Ensemble blaast de composities, opgenomen als one takes, echt nieuw leven in. Zo zingt bijvoorbeeld gastzangeres Monique Harcum (BJO, Grazzhoppa) een uitmuntende versie van de blues klassieker “Nobody Knows You When You’re Down And Out”, die eerder populair werd door de versie van Bessie Smith en later ook door Eric Clapton bekend werd.

Blue Label: Rhythm Radio brengt een reeks erg aanstekelijke nummers die uitnodigen om te dansen en feesten. Zo kan je echt niet anders dan de grootste liefde van Lester’s Blues voor ambacht en traditie opmerken en tegelijkertijd vaststellen dat ze er een heel eigen toets aan gegeven hebben. Wij vinden het knap werk.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.