AlbumsFeatured albumsRecensies

Ibeyi – Spell 31 (★★★): Eclectische verderzetting

In 2016 zaten ze samen met Zendaya aan de zijde van Beyoncé op een trap tijdens dier laatste befaamde Lemonde visual album, maar (gelukkig) is Ibeyi vooral gekend vanwege haar eigen muziek. Net als wij werden ook Beyoncé, Adele, Kamasi Washington, David Byrne en velen anderen fan van de zusjes toen ze hun debuutalbum zeven jaar geleden uitbrachten. De Franse tweeling met afro-Cubaanse roots overtuigde met mooie harmonieën en minimalistische Latin percussie. Lisa-Kaindé en Naomi Díaz stelden hun talent tentoon op nummers als “Mama Says“, “Stranger/Lover” en uiteraard “River“, dat na al die jaren nog steeds hun bekendste nummer is.

Enkele jaren na Ibeyi volgde Ash, waarin de typische sound van de tweeling nog meer gemixt werd met hedendaagse jazz, soul en hiphop. Onder meer Kamasi Washington en Meshell Ndegeocello waren naast Lisa-Kaindé en Naomi op die plaat te horen. Ibeyi beperkte zich op zowel het debuutalbum als Ash niet tot één genre, en op het nieuwe Spell 31 is dat niet anders.

Opener “Sangoma” doet ons meteen beseffen waarom we jaren geleden een beetje verliefd werden op Ibeyi. Het minimalistische nummer met zachte percussie en kalmerende achtergrondgeluiden gaat gepaard met de herkenbare harmonische zang, deels in het Engels en deels in het Yoruba. Zonder veel toeters en bellen omarmt het duo ons, maar dat intieme verdwijnt al gauw. De ‘eh-eh-eh’ aan het begin van “Made of Gold” voelt meteen veel grootser aan en wanneer de relatief zware beat en de Gabiaans-Britse rapper Pa Salieu invallen, slaat de sfeer meteen om, ook al blijft het spirituele wel aanwezig. De eerste twee volwaardige nummers op Spell 31 zijn beiden goed, maar verschillen enorm hard van elkaar. Een beetje te hard.

‘Washing our souls in the river’; “Sister 2 Sister” knipoogt naar doorbraaksingle “River” en laat zich voor de rest kenmerken door iets dat doorheen het debuutalbum zeer fel aanwezig was: de liefde voor elkaar. Op Ibeyi spatte de zusterliefde er van af en op “Sister 2 Sister” is dat niet anders. Soms kwetsen ze elkaar, soms dansen ze samen op Shakira en soms krijgen ze clichés naar hun hoofd geslingerd over het tweelingschap. Het nummer, en met uitbreiding Spell 31, brengt weinig nieuws met zich mee, maar muziek hoeft niet revolutionair te zijn om goed in elkaar te zitten of om er blij van te worden.

Op “Creature (Perfect)” horen we een gitaarachtig instrument en dat voelt verfrissend aan, doordat Ibeyi hier in het verleden niet veel mee aan de slag ging. Veel van de andere nummers sluiten net iets te dicht aan bij ofwel Ibeyi ofwel Ash waardoor Spell 31 soms meer aanvoelt als een uitbreiding op voorgaand werk in de plaats van een nieuwe losstaande plaat. “Tears Are Our Medicine” is daar nog een mooie uitzondering op. Een basgitaar en niet veel meer dan dat begeleidt de tweeling. Het voelt zo intiem en puur aan, dat we de wereld graag eventjes op pauze zouden zetten.

Het eerder zware “Rise Above” met BERWYN mag dan wel groovy bassen hebben, het nummer steunt er iets te veel op. Tijdens het refrein vallen de zussen enorm in de herhaling en de zachtere stukken (zonder bas) voelen nogal hol aan. Op zijn korte passage kan de rapper uit Trinidad het nummer net niet redden en ook afsluiter “Los Muertos” tracht zich overeind te houden door dezelfde loops te veel te herhalen.

Spell 31 is wat je zou verwachten van Ibeyi wanneer je de eerste twee albums al kent, en dat is onze grootste opmerking over de plaat. De zussen komen weinig verrassend uit de hoek, al zijn dat gitaartje en die basgitaar leuke nieuwigheden. Na al die jaren komen Naomi en Lisa-Kaindé nog steeds zeer charmant over en ondanks dat het goed is dat ze met veel genres experimenteren, mist Spell 31 daardoor soms wat samenhang. De overgrote meerderheid van de liedjes zit goed in elkaar, maar als geheel is het nieuwe album van Ibeyi een beetje te eclectisch om van een samenhangend geheel te kunnen spreken.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

956 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles BERWYN - "3450" en "Chasing Lights (Demo)"

BERWYN komt van ver, letterlijk en figuurlijk. Opgegroeid is hij in Trinidad en Tobago midden in de Caraïben, maar op jonge leeftijd…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Debbie - "Cousin's Car" (feat. BERWYN)

Bij Def Jam hebben ze een neus voor opkomend talent, want met Debbie lijfden ze een van de meest veelbelovende stemmen van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Fred again.. - Actual Life 3 (January 1 - September 9 2022) (★★★½): Diepblauwe clubvibes

Tot een dik jaar geleden waren het enkel de muzieksnobs die de naam Fred Gibson al eens voorbij hadden zien komen. Vandaag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.