AlbumsRecensies

Lunavieja – Lunavieja (★★★★): Ongeziene brutaliteit

Lunavieja

Per toeval verscheen de Spaanse doommetalband Lunavieja vorige maand op onze radar. Het viertal komt uit het zonnige Malaga en hoewel wij niet onmiddellijk zien hoe deze zomerse stad inspireert tot apocalyptische doommetalriffs, hoor je ons absoluut niet klagen. Ze zijn naar eigen zeggen samengekomen onder invloed van doornappel, beter bekend als duivelskruid, en bilzekruid, beide planten die voor hallucinaties kunnen zorgen. We hebben minder vreemde verhalen gehoord over het ontstaan van bands, maar hiermee weten ze ons al wel erg nieuwsgierig te maken. Nog nieuwsgieriger maken ze ons met hun muzikale inspiraties. Lunavieja is geïnspireerd door hekserij, folklore, het mystieke uit de Middeleeuwen en rituelen uit verschillende culturen.

Deze bijzondere inspiraties werken wel, want de band liet zo’n grote indruk op ons achter dat wij net zoals een dronkaard van een palet pils maar niet genoeg kregen van hun overdonderende, psychedelische geluid. De singles “Lunavieja” en het massieve “La Güestia” werden deze maand voortdurend herhaald in de woonkamer en de auto. Vooral die tweede kwam op zo’n brutale manier binnen dat we eventjes tijd nodig hadden om te bekomen. We hoopten er dan ook stiekem al op dat de debuutplaat, Lunavieja, op dit elan verder kon gaan.

Het album gaat van start met bezwerende klanken en wat hekserij in het Spaans. Enkele demonische kreten waar wij de ballen van verstaan worden over ons uitgesproken om ons warm te maken voor de eerste riffs van het album. We mogen het nog draaien en keren zo veel als we willen, doommetal draait in de eerste plaats om dikke, vette riffs. Riffs en doommetal, dat is zoals café’s en bier, Vlaanderen en de koers, de Amstel Gold Race en fotofinishes. We kunnen nog even doorgaan, maar dat gaan we niet doen. Het is tijd voor muziek. Het eerste echte nummer “Mal de Luna” stelt niet teleur. Onmiddelijk blaast er een logge gitaarrif door de speakers. Kletterende cimbalen vergezellen de gitaar tijdens de break en we beginnen ons hoofd onbewust traag en ritmisch te headbangen.

Wanneer “La Güestia” volgt, breekt de hel volledig los. Dit nummer behoort ongetwijfeld tot de beste doomnummers die we de afgelopen jaren hoorden. De brutaliteit van de gitaren in dat nummer is ongezien. Je krijgt uppercut na uppercut van tien ton vuist en je krijgt er maar niet genoeg van. We moeten jammer genoeg ook eerlijk bekennen dat Lunavieja op hun album dit hoogtepunt niet meer zal overtreffen, maar gelukkig wel nog enkele keren zal benaderen. Zo zijn “Desdoblamiento”, “Lunavieja” en “La Quema” alledrie uitstekende nummers met hun eigen typerende klank. Beiden voegen toe aan de duistere sfeer van het album zonder in makkelijke clichés te vervallen.

Na het talloze malen beluisteren van dit album, durven we wel te zeggen dat Lunavieja een erg kwaliteitsvolle debuutplaat heeft neergezet. Deze smaakt naar meer, erg veel meer. Het is een debuutplaat die doet smachten naar een liveshow in België, maar deze staat vooralsnog nog niet op de planning. Het enige jammere aan het album is dat het wellicht wat vernieuwing mist, maar dat nemen we voor lief, want Lunavieja is ontzettend sterk en de perfecte plaat tijdens een sombere, regenachtige dag.

FacebookInstagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lunavieja - "La Güestia"

Zelf hadden we nooit verwacht ooit te schrijven over een psychedelische stoner- en doommetalband uit het zonnige Malaga, maar hier zijn we…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.