AlbumsFeatured albumsRecensies

LÉON – Circles (★★★): Hartverwarmende vertelkunsten

Er zit toch duidelijk iets in het Scandinavische water, of misschien is het wel die bijtende frisse Noorderwind. Wat het ook moge zijn, onze Noordelijke bovenburen hebben in ieder geval een uitmuntend goed klimaat voor kwaliteitsvolle popmuziek. Astrid S, MØ, Sigrid en Tove Lo zijn maar enkele van de namen die dat keer op keer bewijzen. De Zweedse Lotta Lindgren, oftewel LÉON, mogen we gerust aan dat geslaagde rijtje van bewijsmateriaal toevoegen. LÉON vond haar officiële muzikale start in 2015 op SoundCloud, maar is ondertussen aan haar derde langspeler toe. Circles gooit geen bewonderenswaardige nieuwigheden onze kant op, maar is vooral een warme, gemoedelijke rondgang van haar sterke kwaliteiten als volleerde singer-songwriter.

LÉONs poprepertoire is er geen van gladgestreken beats en catchy jingles, maar laat zich eerder omschrijven als een gezellig warm lappendeken, waar nog een heleboel fijn nostalgisch geurtjes in vasthangen. Dat heeft alles te maken met de sterke songwriting waar we op dit derde album opnieuw van mogen meegenieten. De Zweedse slaagt er altijd met gemak in om ons mee te nemen in haar eigen nostalgische droomwereld, die aaneenhangt van fijne herinneringen, maar vooral het knagende gemis en verlangen dat daar automatisch bij komt kijken. Ook op Circles kleurt ze haar eigen herinneringen verfijnd in, maar laat ze ook genoeg ruimte voor eigen herkenbaarheid, waardoor we al eens gemakkelijk een traantje uit onze ooghoeken durven wegpinken. LÉON tast bij momenten zelfs extra diep in haar emotionele gevoelspalet, maar voorziet ter balans ook genoeg lichtpuntjes, met troostende levensmantra’s ter inspiratie. Zo gaan we van ‘all my heroes’ are dead’ naar een inspirerende ‘everything will be alright’ als allerlaatste zin op het album. LÉONs nummers voelen op en top authentiek en brengen een aangename warmte in de sluimerende duisternis.

Nostalgie boven op Circles, en niet alleen in de weemoedige teksten. Op de vorige albums kregen we nog geregeld een opzwepende moderne popbeat, terwijl ze op dit album duidelijk meer houvast zoekt in de mid-tempo popballades met hartverwarmende akoestische gitaarklanken en lichte eighties synths als ultieme leidraad. In “Look like that” en het intieme “Moonlight” bijvoorbeeld kunnen we zelfs spreken van een gezellig vertederende country glinstering, en ook single “Fade Into A Dream” neigt in zijn refrein bijna naar een moderne crossover tussen ABBA en Dolly Parton. De warme gitaartokkels die we op dit album vaak terughoren, vinden natuurlijk mooi aansluiting bij LÉONs zwaardere, licht hese stemgeluid, waardoor we ons bij momenten echt rond een knisperend haardvuur wanen. We zijn ervan overtuigd dat LÉONs warme stem en intieme vertelkunsten zelfs de meest misnoegde pessimist aan het meewiegen krijgt. Dat alleen al is een applaus waard.

Toch moeten we toegeven dat er zich tussen de warmhartige gevoelens en weemoed door ook een bittere nasmaak kenbaar maakt. Hoe vertederend, eerlijk en pijnlijk herkenbaar de nummers op het album ook doorkomen, eenmaal halverwege lijkt de krachtige formule wat van zijn magie te hebben verloren. LÉON loopt zo op haar derde plaat misschien net iets te vertrouwd rond haar dezelfde formule heen. Aangekomen bij “Wildest Dreams” kunnen we niet ontkennen dat het na de negen vorige nummers eerder op het voorspelbare afstevent, en ook bij afsluiter “The Beach” weten we met absolute zekerheid dat de lichte synths in het refrein zullen openvallen in een open en krachtig refrein met gelaagde zanglijnen en een opbouwende gitaarslag die het nummer verder op gang trekken. LÉON houdt zichzelf met behulp van haar stemgeluid sterk overeind, maar de opbouw van haar nummers zou haar mogelijk in de toekomst wel eens parten kunnen spelen.

LÉON vouwt op Circles opnieuw haar plakboek vol herinneringen en levensmantra’s open, en bevestigt daarmee vooral haar talent als songwriter. Muzikaal leunt ze meer dan ooit over naar een nostalgisch akoestische sound, die de waarde van haar stem alleen maar ten goede komt en er een extra melancholische zweem aan toevoegt. De Zweedse ontroert, verwarmt en inspireert, netjes binnen de lijntjes, dat dan weer wel.

Facebook / InstagramWebsite

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LÉON - "Dirt"

Achter de schermen werkt de Zweedse Lotta Lindgren, beter bekend als LÉON, volop aan haar vierde langspeler en ook op sociale media…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LÉON - "Pretty Boy"

De Zweedse Lotta Lindgren, die we vooral kennen als LÉON, is al lang niet meer aan haar proefstuk toe. In 2015 debuteerde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Baxter Dury - "Leon" (feat. JGrrey & Madelaine Hart)

Baxter Dury is al lang niet meer dat kleine knulletje van op de albumcover van zijn vaders plaat New Boots And Panties….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.