AlbumsRecensies

Tara Nome Doyle – Værmin (★★★★): Liefde en ander ongedierte

De gemiddelde mens ziet bloegzuigers, slakken, motten en wormen meestal liever niet te dichtbij komen, maar de Noors-Ierse Tara Nome Doyle zocht ze gewillig op. Figuurlijk dan toch vooral, want ze verzamelde heel wat ongedierte als inspiratie voor haar tweede album Værmin, en vernoemde zelfs elk nummer naar een van de kriebelige schepsels. Niet het meest voor de hand liggende onderwerp, maar Doyle had een duidelijke missie voor ogen. Haar kleine insectenboek is dan ook bedoeld als dekmantel voor een tragisch liefdesverhaal dat ze doorheen haar tweede album vertelt, een heel liefdesepos rijk aan symboliek en nuance, maar met beide voeten toch stevig in de realiteit gedrukt.

Tara Nome Doyle bracht in 2018 haar eerste release “Down With You” uit, en wist ook met haar debuutalbum Alchemy grote ogen te gooien in haar woonplaats Duitsland. Voor haar tweede studioalbum legde ze de lat opnieuw erg hoog, met het idee om een groots conceptalbum uit te brengen, waarin elk nummer toegewijd is aan een ongewenste insectenvriend. Doyle hemelt bewust het lelijke op om het te vieren en niet te verwerpen, en wil zo de link leggen met de zogenaamde lelijkheid die ook in de mens leeft, maar altijd wordt onderdrukt. Ook die zou volgens haar net verwelkomt en aanvaardt moeten worden. Doyle zadelt zichzelf dus op met een bijna politieke – ietwat zweverige – symboliek, niet bepaald zonder risico, want niet iedereen krijgt die diepere betekenissen zomaar weggeslikt of doet per se moeite om zich naar de kern van het verhaal te bijten. Doyle kan daarbij wel opgelucht ademhalen, want hoewel er heel wat abstracte materie verscholen ligt in haar teksten, laat ze zichzelf nooit meeslepen in een onbezonnen overdaad. 

Værmin vertelt in de eerste plaats een woelig liefdesverhaal over rozenblaadjes en rottende liefde en klinkt dan ook heftig, emotioneel en rauw, en bevat vaak een beklijvende dramatiek. Tegelijkertijd klinken de nummers op Værmin ook zeer klassiek, teder, warm en doortrokken van een magisch-folkloristische energie à la Kate Bush. Elk nummer heeft een natuurlijke balans van licht en donker in sfeer en de melodie, wat voor een heel boeiende en aangrijpende luisterervaring zorgt. Opener “Leeches I” bijvoorbeeld begint glashelder, maar de bijna kerkelijke synths hinten al snel naar een dreiging die naar het einde toe melancholisch openbarst. 

Doyle trekt die balans ook door in alle registers, zo ook in haar veelzijdige stemgebruik. Op “Caterpillar” zingt ze ‘I’m sweet like roses’ maar de bittere diepte in haar stem laat meer los dan ze zegt, en zorgt voor een emotioneel oerkarakter. Ook in het breekbare “Crow” laat ze zichzelf genoeg ruimte voor experiment en tast ze grenzen af van haar natuurlijke stem met enkele distorted effecten. Mooi en lelijk of magie en verderf zijn in haar wereld geen uitersten, maar worden inwisselbare concepten. En het is die speelse dynamiek waarmee ze ons sterk meetrekt in haar zelfgesponnen cocon.

Vaermin belooft als concept heel veel en verenigt zowel klassieke elementen als piano en viool met gedurfdere beats en dramatische synths, maar toch houdt Doyle ons als luisteraar stevig aan de emotie en het verhaal gekluisterd. Ze streelt en steekt, maar laat ook genoeg ademruimte tussendoor. In het korte “Mosquito” bijvoorbeeld, een interlude zonder echte tekst, creëert ze een melodie die even spookachtig als betoverend mooi klinkt. Zo bewijst ze zichzelf ook in een beperktere bezetting als een sterke sfeerschepper. 

Tara Nome Doyle doet op haar tweede album vooral wat ze belooft: ze verwelkomt haar bittere, rauwe, ‘lelijke’ emoties, ideeën en klanken in haar eigen glasheldere natuurwereld en bereikt zo een magisch en uniek evenwicht in melodie, tekst en de allesoverkoepelende sfeer van het album. Vaermin is een symbolische en spirituele trip voor wie fan is van Kate Bush, Agnes Obel en de vertelkunsten Nick Cave, en misschien vooral voor wie zich graag door iets nieuws laat verleiden. 

Instagram/ Facebook

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.