Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pavement – “Be The Hook”

Als er één band zich de ondergewaardeerde pioniers van de indierock mag noemen, dan is het wel het Californische vijftal Pavement. Opgericht in 1989 en meest succesvol tijdens het begin van de jaren negentig en de MTV-generatie, bleven deze jongens door hun eigenzinnige stijl vooral onder de radar. Na hun debuutplaat tourden ze in 1992 in Europa als supportact van Sonic Youth. Voor hun tweede album namen ze echter al hun nummers op in beduidend mindere (lees: slechte) kwaliteit om het album een lo-fi-insteek te geven. Het werd een verdeeld succes. Hun derde langspeler, Crooked Rain, Crooked Rain, was echter wel een schot in de roos. Hun sarcasme en nihilisme vertaalden ze in gangbare rocknummers, waarvan “Cut Your Hair” waarschijnlijk het bekendste is. De radar waaronder ze zich bevonden, en af en toe eens boven kwamen piepen, werd echter in 1999 uitgeschakeld wanneer ze besloten om er een punt achter te zetten.

Zoals het met zovele gesplitte bands gaat, kwam ook Pavement na enkele jaren van bezinning terug bijeen. In 2010 doken ze terug de studio in om compilatiealbum Quarantine the Past: The Best of Pavement (sic) te maken. Tijdens een liveoptreden ging het echter mis, wanneer frontman Scott Kannberg zijn gitaar in een versterker plantte uit frustratie door het slechte optreden dat ze afleverden. Poging twee tot een reünie volgt binnenkort. In de herfst van 2022 plannen ze een nieuwe tour met deze zomer twee exclusieve shows op Primavera Sound in Barcelona en Porto. Om deze ambitie in de verf te zetten, releasen ze enkele onuitgebrachte nummers. Nadat ze hun eerste vier albums alvast een deluxe heruitgave gaven, zal Pavement eindelijk een nieuwe boxset uitbrengen vol zeldzaamheden en 28 (!) niet eerder uitgebrachte tracks van Terror Twilight uit 1999. De verzameling, Terror Twilight: Farewell Horizontal, verschijnt op 8 april via Matador Records.

“Be The Hook” is het eerste nummer dat ze van dit nieuwe project loslaten. We merken meteen de zorgeloze vibe waarop deze song surft en worden eventjes terug naar de zwoele zomer van 1999 gekatapulteerd. Zanger Stephen Malkmus en zijn nonchalance werken heel aanstekelijk op dit nummer, dat we even goed in het groovy oeuvre van Beck of zelfs… Lou Reed zouden kunnen terugvinden. We weten bovendien niet of we ons goedgeluimd of eerder ongemakkelijk moeten voelen bij het beluisteren van deze ‘nieuwe’ song, maar één ding is wel duidelijk: Pavement is back.

Voor de fans: op maandag 7 november 2022 treden ze op in het Koninklijk Circus in Brussel. Tickets vind je hier.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

60 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Cal in Red - "Chalk"

Als je als enig kind opgroeide, heb je als kleine rakker waarschijnlijk wel eens aan je ouders’ mouw getrokken met de vraag:…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single runo plum - "catching a fly"

Vandaag worden we gezegend met een nieuwe gitaarheldin. Runo plum begon nog voor haar eerste release al fans binnen te rijven via…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pauwel - "Dear"

De Belgische indiepopartiest Pauwel wist ons eerder al te betoveren met singles zoals “Witches” en “Waves”. Begin 2022 stuurde de Sint-Nikelazenaar “Deer”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.