Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stromae – “L’enfer”

© Michael Ferire

In oktober daverde de Belgische, en bijgevolg internationale, muziekwereld nog eens stevig op zijn grondvesten. Niemand minder dan Stromae stak voor het eerst in bijna tien jaar nog eens zijn neus aan het venster met “Santé“. Het bleek de voorloper van een gloednieuwe plaat en een hele waslijst aan concerten. Meteen werd duidelijk dat Paul Van Haver de draad terug wilde opnemen waar hij die na racine carrée had achtergelaten en dat hij dit keer voor totale wereldverovering ging. Dat lukte met zijn comeback al aardig, want het uiterst aanstekelijke offbeatritme schopte het zelfs tot in The Tonight Show. Ook nu maakte onze nationale ster gebruik van een televisieshow om zijn muziek in de kijker te zetten, want in de nieuwsuitzending van het Franse TF1 bracht hij zonet zijn nieuwste creatie live in première.

“L’enfer” is een ander soort nummer dan “Santé”, maar de klasse druipt er nog steeds – zo niet meer – van af. De track lijkt nogal exotisch uit de startblokken te komen, maar al snel brengt een rustgevende piano ons tot bedaren. Stromae zet die dromerige sfeer wat kracht bij met zijn stem, maar dan slaat de sfeer helemaal om. Alsof er een onweer op komst is, breekt de hel plots helemaal open. Met herwerkte strijkers en hier en daar wat typische Maestro-toetsen sleept de man je helemaal mee in het ongewisse. Muzikaal zit de single dus goed in elkaar, maar het is vooral tekstueel dat Paul ons weet te raken. Zo heeft hij het in “L’enfer” over zijn suïcidale gedachten en over hoe slecht het de afgelopen jaren met hem ging. Iets om stil van te worden, terwijl het kippenvel overal over je lichaam verschijnt.

Het is indrukwekkend om te horen hoe goed onze landgenoot groots en klein wederom hand in hand weet te laten gaan en opnieuw een hele wereld rond een nummer kan schapen. Zeker de manier waarop hij “L’enfer” aan de wereld toonde, getuigt weer van een andere kijk op muziek dan elk van ons. Met tranen in de ogen zingt hij als het ware het antwoord op de vraag van de nieuwslezers. De video is met andere woorden dus ook zeker het bekijken waard.

Multitude verschijnt op 4 maart. Stromae zal die plaat voorstellen in Paleis 12 (op 22 februari 2022 en 15-17 maart 2023), op Werchter Boutique (19 juni 2022) en op Les Ardentes (10 juli 2022).

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1625 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jérémie Makiese - "OASIS"

Deze zaterdag strijden in Paleis 12 te Brussel zeven kandidaten voor het felbegeerde Belgische ticket naar het Eurovisie Songfestival in Liverpool en…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2022

Na enkele jaren die in het teken stonden van het coronavirus, kon het Belgische muzieklandschap zichzelf eindelijk terug rechttrekken met een ietwat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Stromae, Fred again.., Paolo Nutini, IDLES en meer naar Down The Rabbit Hole 2023!

In de Groene Heuvels van Beuningen is het voorlopig nog redelijk rustig, maar van vrijdag 30 juni tot zondag 2 juli wemelt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.