LiveRecensies

M.CHUZI @ Bolwerk Kortrijk: Met saus overgoten jazz

Aan iedereen die Kortrijk wil ontdekken: durf zeker ook buiten het centrum komen! De stad heeft enkele leuke, afgelegen plekjes waaronder Bolwerk. Twee enthousiaste organisatoren van het festival omschrijven Bolwerk als een APP: een Atelier, een Productiehuis en een Publiekshuis. Het is met andere woorden een plek voor creatievelingen, cultuurfanaten en kunstenaars in de meest brede zin van het woord.

Het is niet zomaar een avondje Bolwerk, want er valt namelijk iets te vieren: Bolwerk blaast vijf kaarsjes uit op hun huidige locatie en organiseert voor deze gelegenheid een festivalletje ‘Bolwerk Deluxe’. Op een frisse vrijdagavond installeerden we ons onder de oude fabrieksluifel, tussen de kunstcreaties, en maakten we ons op voor een zwoele jazzavond.

De eerste festivaldag werd afgetrapt door M.CHUZI. Bolwerk omschrijft hen als een spicy samensmelting van afrogrooves, funk, progjazz en de spacy soundscape van onze hoofdstad Brussel. Het geroezemoes dat overheerste viel al snel, want de achtkoppige band bracht meteen de sfeer die een cultureel huis als Bolwerk nodig heeft. Na een eerste nieuw nummertje, dat rustig startte, kwam het herkenbare “Piri Piri”, een dansbaar liedje waarin vooral de blaasinstrumenten op de voorgrond treden. Het publiek stroomde gestaag toe, maar bleef toch nog braafjes zitten.

Wist je trouwens dat M.CHUZI eigenlijk Swahili is voor saus? De groep maakt handig gebruik van sausnamen om hun nummers te benoemen. ‘Ons eerste nummertje is nieuw, misschien moeten we op aanraden van Bolwerk het ‘Mayonaise’ dopen?’, werd er gegrapt. De avond werd verdergezet met het funky “Samurai”, dat plots ook wat dreigend in de oren klonk. De menigte ging lichtjes op en neer met het hoofd en kreeg kaarsjes geserveerd die het allemaal nog wat gezelliger maakten.

M.CHUZI deed zijn uiterste best om interactie te stimuleren door het publiek mee te laten klappen en te laten schudden met de sleutelbos. De eerste danspasjes kregen we echter pas te zien in het laatste nummer “Andalouse Blanche”, waar vooral de elektrische gitaar op de voorgrond trad en het leek alsof de band als het ware aan het improviseren was. Een heel sterk einde!

M.CHUZI brengt heel toegankelijke jazz die eigenlijk door iedereen gesmaakt kan worden. Hun muziek klink met vlagen agressief, dan weer rustig en doet soms zelfs aan rock denken. Bas en drum vormen de leidraad, maar het zijn vooral de blaasinstrumenten die op de voorgrond treden. M.CHUZI komt binnenkort met een nieuw album waarbij de nieuwe nummers alvast veelbelovend klinken.

Na het optreden van M.CHUZI kregen we het Orchestre International du Vetex, een knotsgekke brassband met muzikanten uit België, Frankrijk en de Balkan. Ze brachten uiterst dansbare Balkanmuziek die je zou kunnen linken aan Shantel of trouwfeesten uit Oost-Europa. Stoelen en banken werden aan de kant geschoven en mensen haalden hun innerlijke Borat naar boven. Merci Bolwerk, merci M.CHUZI en merci Orchestre International de Vetex, wat een avond!

Setlist M.CHUZI:

Le Sijnk
Piri Piri
Samurai
Afroballadub
Le 9
Harrissa
Pickles
Andalouse Blanche

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2023 (Festivaldag 1): Zomer op het podium

De podia van CORE Festival waren nog maar net opgeruimd en het Ossegempark aan de voet van het Atomium werd weer omgetoverd…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2022

Al wie Dansende Beren volgt, weet dat we dagelijks een hele reeks aan artikels over singles publiceren. Meestal dienen deze nummers als…
Muzieknieuwtjes

Eerste winnaars Sound Track bekend!

Sinds begin oktober kenden we al de 45 finalisten van de gloednieuwe muziekwedstrijd Sound Track. Ze kregen dus nog twee maanden de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.