AlbumsRecensies

Cram Ration – Cram Ration (★★★): Grillig, maar innovatief experiment

Cram Ration klopt op de poorten van het Belgische muzieklandschap met een minimale bezetting. Drummer Teun Verbruggen en gitaristen Vitja Pauwels (o.a. Bombataz) en Cesar De Sutter (Peenoise, Bardo,..), die elk ook nog eens met allerhande effectjes spelen. Heel erg basic dus qua opzet. Niets mis mee, want het creatieve en vrije neemt op dit Cram Ration debuut erg de overhand.

Aan zet zijn drie experimentalisten. Drie muzikanten die de luisteraar en elkaar willen uitdagen. En dat met frisse en bij uitstek originele muziek die zich niet zomaar laat vatten of beteugelen. Integendeel, we laten de door rusteloosheid gekenmerkte muziek, ergens op het warrige grensgebied tussen orde en chaos, maar al te graag op ons inwerken.

Met vier evenwichtig gebalanceerde tracks toont deze groep zich als een eigenzinnige band. Her en der vind je een tikkeltje Belgisch surrealisme. Zoals met opener “Mevrouw Post Van Gisteren”, dat een wat trage aanloop neemt met krakerige scheutjes freejazz en noise. Dat werkt verwarrend. Zeker als gaandeweg er nog meer energie, volume, geluid en chaos aan te pas komt. Het wringt en schuurt. En vooral: het prikkelt de oren. Al is de kans behoorlijk klein dat dit soort voluptueuze noise-eruptie ooit primetime radio haalt.

Met “Bidzil” en “Sf > Si” krijg je alweer twee danig uitgerekte klankbanden voorgeschoteld. De eerste blinkt uit in opbouw. Langzaam, maar zeker wordt een grillig en duister klankuniversum tot stand gebracht, waarin ook deinende gitaargrooves en soepele drumfills zich manifesteren. Waarna het tempo wat opngejaagd wordt en er naar een wilde, dampende, orgastische climax vol krakende, noisy post-jazz toegewerkt wordt.

Daar wat tussenin gewurmd: een weerbarstige schoonheid “Iye” getiteld. Verrassend, omdat tussen al die herrie ook een fraaie portie fragiliteit te vinden is. Aandoenlijk mooi. Kalm, sereen en vooral trefzeker neemt de groep de luisteraar beet.

Rest nog afsluiter “Sf>Si”. Alweer zo’n fraai uitgesponnen compositie waarin vooral de muzikale inventiviteit van de muzikanten en de zoektocht naar nieuwe, sfeervolle geluiden prominent komt te staan. Het maakt inzichtelijk dat Cram Ration een erg waardevolle toevoeging is aan het Belgische muzieklandschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.