AlbumsRecensies

Storme – Geen Excuus (★★★★): Storme blijft bestaan

Eind 2020 kreeg de Belgische hiphopwereld het nieuws dat Gentse rapper Storme overleden was. Zijn fans weten dat hij geen makkelijk leven had. Hij woonde in de blokken van de Gentse wijk Nieuw-Gent en het leven was daar geen pretje. Zijn debuut-ep bracht hij uit onder de vleugels van Spreej, en dat beloonde. Open Boek werd een classic in Gent en omstreken omdat het zo echt was. Dat kenmerkte Storme ook, hij rapte over wat hij meemaakte en wat hem dwars zat. Na Open Boek kregen we Open Hart, alweer een project recht uit het hart. Nu, een aantal maand na het slechte niews, brengen zijn collega’s van SG Records een ep van zeven nummers uit. De opbrengsten van deze ep worden integraal weggeschonken aan Het PAKT, een organisatie die zich inzet om kwetsbare personen psychologische hulp aan te bieden.

Het wordt toch even stil in ons hoofd als we Geen Excuus opzetten. Het eerste nummer dat we te horen krijgen is “Tijdloos” en dat is voor ons, na de volledige ep te beluisteren, onmiddellijk een van de beste nummers die Storme ooit heeft gemaakt. De flow die Storme zo uniek maakt wordt hier gebracht op een fluwelen beat van Penny en het komt samen tot één mooi geheel. De teksten van “Tijdloos” raken ons ook zeer diep. ‘Mijn raps hebben inhoud met een duistere noot’ of ‘Leerde te leven als een eenzaat, en nee ik ga het niet ontkennen, ik voel mij eenzaam, meestal’ of ‘Soms denk ik echt dat niemand mij verstaat’ zorgen ervoor dat het overlijden een extra perspectief krijgt.

Goede vriend en producer Zelfkweek heeft voor dit project op drie nummers de beats geleverd en deze hebben een specifieke vibe. Een zeer Amerikaanse vibe, waar Storme zijn harde ding kan doen. Op “Blik Op Vooruit” gaat het over het leven van Storme in moeilijke en harde tijden. Je hoort dat de straat voor velen een tweede thuis wordt en dat je er hard van wordt. Dit soort nummers tonen een andere kant van de rapper, hier is het maat na maat en worden er meer flows bovengehaald dan dat er lettergrepen zijn. De bijdrage van Scepto en Astrodidit zijn hier zeker positief. Dat zorgt allemaal samen voor een keiharde track.

Toch zijn het de emotionelere nummers die ons bijblijven. Op zijn vorige projecten hadden de nummers “Zoon”, “Weg” en “Een Beter Leven” een zeer sterke inhoud en hier zien we dat terugkeren. “Oma” en “Kleine Jongens” nemen ons mee in het verhaal dat Storme hier brengt. Het voelt alsof we de persoon uit “Kleine Jongens” persoonlijk kennen. Jammer dat de kwaliteit op het nummer “Hailie” iets minder is, want de boodschap is wel zeer goed.

Ondanks het feit dat Storme dit zelf niet meer kan meemaken, is het toch een zeer goed en vooral mooi project geworden. Een mooi eerbetoon aan een boegbeeld van Nieuw-Gent.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

153 posts

About author
Ik maak muziekjes, ik schrijf over muziekjes, ik ben verliefd op muziekjes.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.