AlbumsRecensies

ACAB – Para Bellum (★★★½): Si vis pacem, para bellum

Er is één iets dat we met zekerheid kunnen zeggen over het Artist Collective Across Belgium (ACAB): ze hebben een grote honger. Elke artiest van het collectief begon solo of met een kleine groep, en het collectief is uitgegroeid tot een volwaardig team met rappers, zangeressen, producers en zelfs een grafisch ontwerper. Zo heb je alles wat je nodig hebt om kwaliteit af te leveren. Na enkele singles krijgen we nu een ep voorgeschoteld, genaamd Para Bellum. Een zeer krachtige titel voor een debuut, het betekent letterlijk ‘klaarmaken voor de oorlog’. Benieuwd of het pad naar het slagveld geplaveid is met sterke nummers.

Para Bellum telt zeven nummers, vijf rappers, twee zangeressen en drie producers. Een grote bende weliswaar, maar uit de vorige singles hoorden we dat er in die bende toch volk zat dat overweg kon met hiphop. Het eerste nummer dat we op ons bord krijgen is “Naar de Klote”, dat ons wat doet denken aan de single “Donker” van het collectief. Toch is deze track anders, het is de perfecte opener voor de ep. Dat komt vooral door de hook van Fifth: ‘Brengen een ep, dubbelen u twee keer, zalen naar de klote als ACAB speelt’. Een mooie aankondiging die de honger van ACAB weerspiegelt. De drie heren die we hier horen lijken voor ons de pilaren van dit collectief.

De ep heeft ook een mooie afwisseling van harde nummers en iets emotionelere, zachtere nummers. Er zijn ook een aantal nummers die er voor ons toch met kop en schouders bovenuit steken. Een van die nummers is “Hele Team”. Een vibey instrumental waarop Colson, Toki en Semi stuk na stuk harde bars komen geven. Waar Semi ons omverblaast met bars en woorden die elkaar sneller opvolgen dan de coronamaatregelen, prikkelt Toki onze aandacht. Hij is het jongste lid van de groep en krijgt de meeste ruimte om te groeien. Je merkt dat Toki nog niet heel lang in de wereld van de rap zit, maar toch levert hij iets goeds af. Het refrein, gebracht door Colson, doet ons uitkijken naar dit stukje live en zijn flow in zijn verse getuigen van ervaring.

Het andere nummer dat eruit springt, geeft ons toch wel wat kippenvel. “Te Kort” is voor ons het beste nummer van de hele ep. Een rustige gitaar met wat drums over, een refrein en verses die je doen nadenken, meer heb je niet nodig voor een hit. Colson klimt door dit nummer toch wel wat op de ladder der appreciatie. Wie al een tijdje naar Vlaamse hiphop luistert, herkent ook de verwijzing die hij doet naar legende Spreej in het nummer “Is Dit Het Dan”. Deze kleine dingen in teksten zijn van grote waarde.

Een sterke ep dus. Hier en daar horen we nog wat puntjes waar aan gewerkt kan worden, maar daar is zeker tijd en ruimte voor. De weg naar perfectie is lang en dit collectief is zeer goed onderweg. Het mooie aan dit team is ook dat ze zo veelzijdig zijn dat ze een heel breed pallet hebben aan kanten en richtingen die ze kunnen uitgaan.

FacebookInstagram

153 posts

About author
Ik maak muziekjes, ik schrijf over muziekjes, ik ben verliefd op muziekjes.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ACAB - "Donker" (feat. Identity, Colson & Fifth)

Het Belgische collectief ACAB zit niet stil. Een logisch gegeven als je zoveel leden hebt; iedereen wil wel iets uitbrengen. Na “No…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.