AlbumsRecensies

Q – The Shave Experiment (★★★½): Experiment van lage tonen en hoge falsetto’s

Een jaar na het uitbrengen van zijn tweede album Forest Green brengt Q een nieuw experiment uit en dit kan je letterlijk terugvinden in de naam. De ep van de 21-jarige artiest uit Zuid-Florida komt de muziekplatformen binnen onder de naam The Shave Experiment. Het verschil met vorig nieuw materiaal is dat het ditmaal uitkomt via een eerste grote label: Columbia Records. Geen kleine garnaal in de muziekwereld, dus! Zo snel kan het gaan. Op een korte tijd groeide de opkomende muzikant van Jamaicaanse origine, die zich kenmerkt met soul en akoestische pop, uit tot een naam die we niet mogen vergeten. Q komt uit een muzikaal gezin en Steven Marsden, de vader, is een invloedrijke figuur in de dancehall- en reggaescène. Hij maakte de legendarische “Diwali Riddim”, gesampled door Rihanna (“Pon De Replay”) en Sean Paul (“Get Busy”), geen onbekenden in het vak en beide goed voor enkele Billboardhits.

Q is een zeer korte, unieke artiestennaam, waardoor hij redelijk onvindbaar is online. Afgezien daarvan zal je Q Marsden, wat ook zijn echte voornaam is, niet snel vergeten eenmaal zijn werk je ziel binnendringt. Hij begon zijn muziekcarrière met het eerste album Thoughts dat uitkwam in 2018. Een jaar nadien kwam met Forest Green al snel een nieuw album uit dat de jonge artiest op de radar zette van veel muzieklabels. Hij kenmerkt zijn materiaal met drie akkoorden en de albums verschillen alleen in toonsoorten, wat toch redelijk speciaal is. Daarnaast springt Q er tussenuit door de manier waarop hij zijn stem gebruikt met lage tonen en hoge falsetto’s op een redelijk authentieke manier. Voeg daar een gitaar en synthesizers aan toe en je krijgt de nieuwe The Shave Experiment ep. Hij levert een combinatie van Childish Gambino en Frank Ocean af met rauwe emoties die kenmerkend zijn in een generatie die meer in contact staat met hun geestelijke gezondheid. Dit nieuwe project van Q is dan ook een tonicum dat de ziel kalmeert.

The Shave experiment is een vijf nummers tellende ep waarbij Q zich liet inspireren door soulgroepen uit de jaren zeventig zoals Earth, Wind & Fire gecombineerd met hedendaagse invloeden. “Take me where your heart is is overduidelijk de hoogvlieger van dit project en werd daarom ook als eerste single uitgebracht. Op dit nummer experimenteerde hij volop met synthesizers en hoge falsetto’s waardoor hij één van de meest opkomende artiesten werd in 2020 in dit genre. Deze lovende commentaren zijn dan ook terecht want dit nummer is exact wat je lichaam en geest nodig hebben om ritmisch tot rust te komen in deze tijden. Q bracht als tweede potentiële hit in wording, de single “Alone” uit, met een duidelijk aanwezige, melancholische boodschap. Iedereen voelt zich wel eens alleen en net daarom is dit nummer ideaal om alleen op te dansen in deze donkere, eenzame periode van quarantaine. “Garage Rooftop” moet niet onderdoen qua kwaliteit en kenmerkt zich dan weer met een positieve, veelbelovende boodschap. Het contrast van gevoelens zorgt ervoor dat iedereen zich aangesproken voelt door de boodschap van Q in The Shave Experiment.

Dit contrast merk je eveneens in het gebruik van zijn stem door de afwisseling van hoge en lage tonen. Hoe hoog Q met “My dear Electra” eindigt, hoe laag hij begint bij “Shave”. Uiteindelijk zal je in elk nummer op dit project dezelfde zaken tegenkomen die Q kenmerken. Het contrast van uitersten vertaalt zich in een potentieel sterk geluid dat je zeker in 2021, en ver daarna, nog zal horen. The Shave Experiment is dus een geslaagd experiment voor de jonge muzikant die al pronkt op de voorpagina van de ‘All New Indie’ afspeellijst van Spotify. Het is dus alleen maar wachten op een eerste album onder Columbia Records gevolgd door een concertenreeks waarbij hij met zijn geweldige stem ieders ziel persoonlijk binnendringt.

TwitterWebsiteInstagramFacebook

 

17 posts

About author
Music Maniac
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single WILSN - "I Got You"

WILSN verscheen al een tijdje geleden op onze berenradar en scoorde goede punten door haar gezellige muziek. Haar nummers bevatten steeds een…
AlbumsRecensies

RiTchie - Triple Digits [112] (★★★½): Zelfzorg buiten de lijntjes

Het is een tijdlang onduidelijk geweest hoe de weg van Nathaniel Ritchie verder zou lopen. Na het overlijden van bandgenoot Stepa J….
AlbumsRecensies

Grace Cummings - Ramona (★★★★½): Gracieus, groots, geweldig

We schreven het vroeger al en we herhalen het nog eens: Grace Cummings heeft een dijk van een stem. De Australische singer-songwriter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.