AlbumsRecensies

Kimono Drag Queens – Songs of Worship (★★★½): Psychrockers op wereldreis

Net als dat bij Childish Gambino het geval was, lijkt de naam ‘Kimono Drag Queens’ het product van een online bandnaamgenerator. Dat hij zelfverzonnen is, doet natuurlijk meteen het vermoeden rijzen dat je te maken hebt met een bende rare LSD-slikkers, en daarmee raak je de nagel recht op de kop. Het Australische zevental van Kimono Drag Queens verkende vier jaar geleden al het muzikale land van wierrook en vingerverf, en de psychedelisch getinte singletjes die sindsdien het daglicht zagen, bereiden je eigenlijk perfect voor op Songs of Worship, het debuutalbum van de band. De plaat heeft een speelduur van amper een halfuurtje, maar mooie liedjes duren nu eenmaal niet lang. Letterlijk.

Opener “Song of Worship” verkent meteen alle aspecten van het sfeertje dat Kimono Drag Queens op het album probeert te scheppen. De rudimentaire Tuaregritmes geven een platform aan de galmende, profetische vocals van Harry Webber en Kellie Banyai, gevolgd door een explosie van basdrum die de transitie naar zweterige psychrock inluidt. De conga’s die zich doorheen de drukke mix van wahwahwiebels en sidderende effecten naar de voorgrond werken, onderstrepen een duidelijke voorliefde voor ‘wereldmuziek’. Een lelijk woord voor alles dat niet klassiek Westers klinkt.

Diezelfde voorliefde voor exotisme hoor je ook direct in de monotone riff-ruggengraat van “Hunters”, die wat doet denken aan het repertoire van het Chinese Gong Gong Gong. Wanneer Billiam Wood de volumeknop van zijn basversterker gevonden heeft, dreunt hij de boel vakkundig om zeep terwijl de instrumentale retoriek van het nummer langzaam, maar zeker zijn climax nadert, overstelpt met statige meerstemmigheid en piepende gitaarsolo’s. Het klinkt als een extravagante Oosterse jam die met momenten net iets te overdadig klinkt, maar wel weet te intrigeren.

Voor wie dit alles wat te vreemd in de oren klonk, voelt “Delilah” als thuiskomen. De band doet hier geen enkele moeite om het warme water opnieuw uit te vinden, maar slaagt er wel in om een oerdegelijk en meeslepend psychedelisch rocknummer te brengen. De kruisbestuiving tussen de bas en de drums van Amy Yoshiko geven het nummer een enorm gewicht waarover de drie (!) gitaristen die Kimono Drag Queens rijk is hun fantasie de vrije loop laten. De toon wordt doorheen het album steeds donkerder, en de gitaaruithalen steeds agressiever. Op “Wild Animals” piekt de stuwkracht van de band wanneer een gejaagde, kort stotende lawine van fuzz en moordlust je hersenen tot pudding smelt.

Iedereen zijn zin gehad nu? Goed, hoog tijd voor wat meer rare toestanden dan. Aan het lijstje van wereldse invloeden die Kimono Drag Queens al aan de dag legde, mag je na het beluisteren van “Evil Desires” gerust Turkse psychedelische folk toevoegen. Je hoort flarden Altın Gün in de lichtvoetige, effectenvrije gitaarloopjes die tussen de beukende, rommelende pilaren van riffs worden ingelast, en die afwisseling houdt de boel enorm boeiend. Je kan dat laatste idee gerust veralgemenen: de band weet perfect hoe ze een loodzware dosis psychrock luchtig en boeiend moet houden, een heel album lang.

Het finale bewijs daarvan zie je in het laatste, langste en meest dynamische nummer van de bende: “Willy’s World”. Een zoet strijkorkest maant je aan om wat Algipan op je verzuurde headbangspieren te smeren, maar een setje sambaballen lokt je onvermijdelijk weer de zweverige chaos in. Het tempo zakt, piekt en zakt opnieuw, terwijl jij het kolkende nummer hulpeloos ondergaat in al haar facetten. Van bezwerende dwarsfluithuppeltjes tot koningklijke mastodonten van riffs, het zit er allemaal in, en het plaatje klopt.

Songs of Worship is een woelige berg aan invloeden, ideeën en jams die mooi op haar pootjes terecht is gekomen. Kimono Drag Queens heeft niet de meest uitgebreide, noch unieke plaat gemaakt, maar wat de band muzikaal gezien samenbrengt op haar debuut weet wel integraal te boeien, en dat is uiteindelijk wat echt telt.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.