AlbumsRecensies

Headie One – EDNA (★★★★): Meer dan enkel een drillkoning

EDNA, het debuutalbum van Headie One, stelt allesbehalve teleur. De rapper is vooral gekend voor zijn eigenzinnige, rauwe raps, maar voor zijn commerciële debuut mengt hij de harde drillbeats met iets luchtigere melancholische nummers. Daarnaast wist hij voor de gastbijdragen ook een waslijst aan grote namen te strikken die stuk voor stuk uitstekend werk leveren. “Ain’t it Different” met AJ Tracey en Stormzy en “Only You Freestyle” met Drake deden de verwachtingen al hoog oplopen, en Headie One lost die verwachtingen ook volledig in.

Headie One is een 26-jarige rapper afkomstig uit Tottenham, Londen. Hij maakt deel uit van het Britse hiphopcollectief OFB (Original Farmer Boys), een van de meest prominente drillgroepen in Groot-Brittannië. Mede door het succes van OFB groeide Headie One uit tot een zeer succesvol lid van de Britse drillscene. Onder meer met zijn mixtape Music X Road brak hij potten dankzij samenwerkingen met Dave en Skepta, en de man maakte ook een passage op het laatste album van Stormzy. Op EDNA gaat hij nog een stapje verder en strikt hij wereldsterren als Future en Drake. Het album is trouwens vernoemd naar zijn overleden moeder, Edna, die ongetwijfeld meer dan trots zou zijn op het werk van haar zoon.

Het geluid van Headie One is verankerd in de donkere, schokkende bassen en harde drums van de UK drill. Die lijn trekt hij dan ook door op EDNA. Nummers als “Teach Me”, “The Light” en “Triple Science” zijn voorzien van die zware bassen en de gekende eigenzinnige rapstijl van de Brit. Het is een stijl die vaak ritme lijkt te missen maar toch zwaar aanslaat, ook bij het internationale publiek. Kijk maar naar “Hear No Evil”, waarin Future zijn beste punchlines bovenhaalt, of “Only You Freestyle”, waarin anglofiel Drake met plezier zijn strofes brengt over een chaotische beat.

Naast zijn gekende drillstijl weidt Headie One op zijn debuutalbum ook uit naar andere subgenres. Genres waar hij in het verleden al mee experimenteerde op zijn mixtape, Music X Road, die hij nu volledig beheerst en perfect kan integreren in zijn werk zonder af te doen aan zijn eigen geluid. Zo gaat hij op “Psalm 35” en “Therapy” meer de emotionele kant op en reflecteert hij over zijn moeilijke jeugd en verleden in de gevangenis, gedragen door een rustige gitaarmelodie. “Everything Nice” met Haile gaat nog meer de commerciële kant uit: hier laat Headie zijn eigenzinnige punchlines achterwege en zingt het duo over een dromerige fluitmelodie. Ook op “Cold”, misschien wel het beste nummer op EDNA, horen we een andere Headie One die deze keer een kalme flow hanteert zodat zijn teksten beter kunnen doordringen tot de luisteraar. Samen met de schitterende stem van de nog maar 19-jarige Kaash Paige krijgen we een filmisch slot over de factoren die hem naar the streets geleid hebben.

Naast heel wat internationale namen strikt Headie One ook quasi de volledige top van de Britse hiphopindustrie. Met AJ Tracey en Stormzy brengt hij “Ain’t it Different”, een zuivere trapbanger, terwijl Aitch en Skepta op respectievelijk “Parlez-Vous Anglais” en “Try Me” een grime-achtig geluid aan de plaat toevoegen. Ook M Huncho leent zijn melodische autotunestem uit op “Bumpy Ride” en voor “Princess Cuts” strikte hij de hitmachines Young T & Bugsey voor een afrobeatdansnummer. Zo zie je maar: Headie One wordt niet alleen gesmaakt door zijn fans, maar ook door veel van zijn collega-artiesten.

Met EDNA heeft Headie One definitief zijn plaatsje veroverd tussen de zwaargewichten in de Britse hiphopwereld. Hij bewijst dat hij naast drill ook veel andere genres aankan zonder veel te veranderen aan zijn geluid. Met dit debuutalbum is Headie One nog completer geworden als artiest en dat belooft alleen maar goeds voor de toekomst.

Twitter / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

36 posts

About author
Music & Fashion fan
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single PlayThatBoiZay – “MOOD SWINGS” (feat. Mike Dimes)

In Miami zit heel wat underground hiphop verscholen. In 2019 verzamelde Amerikaanse rapper Denzel Curry gaststrofes voor zijn album ZUU, waarbij uitsluitend…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Headie One – “I Still Know Better”

Het niveau van de doorsnee Britse drillrapper heeft Headie One al een tijdje overstegen. De Londense artiest schuift zijn gewoonlijk robuuste beats…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Denzel Curry – “HOT ONE” (feat. TiaCorine & A$AP Ferg)

Afgelopen weken stonden de ‘big three’ van de hiphopwereld constant in de schijnwerpers. Drake, J Cole en Kendrick Lamar worden universeel beschouwd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.