Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Plastic Bertrand – “L’expérience humaine”

© Stéphane De Coster

In 1977 knalde “Ça plane pour moi” van Plastic Bertrand vrolijk uit ieders radio. En niet alleen in België. Van deze single gingen wereldwijd negenhonderdduizend exemplaren over de toonbank (kijk, dat wilden we nu altijd al eens schrijven). Onder anderen Telex, Sonic Youth en The Presidents of the USA coverden het nummer. Vorig jaar waagde Metallica er zich zelfs aan in het Koning Boudewijnstadion, tot groot jolijt van vijftigduizend headbangers.

“Ça plane pour moi” is ook een sterk staaltje Belgische humor: schrijver en producer Lou Deprijck maakte het als parodie op een punknummer. Hij bewaarde de energie, verzon een nonsenstekst, injecteerde een forse scheut catchiness, et voilà, een klassieker was geboren. De grap werd nog groter toen in 2010 aan het licht kwam dat Bertrand het nummer niet zelf had ingezongen, maar dat het, jawel, Lou Deprijck was. Ook op de eerste vier albums van Plastic Bertrand zong Plastic Bertrand geen noot. Eat that, Milli Vanilli!

Zo’n sappig hoofdstuk uit de Belgische pop is natuurlijk onovertrefbaar. Plastic Bertrand probeerde het toch met nog 29 singles en 11 albums, maar helaas. Soms moet je je plaats kennen in de geschiedenis. Dus wat drijft deze man, ondertussen 66 jaar oud, om nog een nieuw album uit te brengen, waarvoor de eerste single “L’expérience humaine” ons warm moet maken? Eerlijk gezegd, we weten het niet. Het nummer begint met new wave-keyboards, waarna Bertrand met een robotachtige stem begint te eh… zingen. Het nummer kabbelt verder op wat wij ‘een kermisbeat’ noemen tot het plots begint uit te faden en het gedaan is. Oké dan. Voor de liefhebbers is er ook nog de Engelstalige versie “I’ll Be Back Again”, met een oorontstekingveroorzakend Frans accent dat op sommige momenten dat van Charles Michel naar de kroon steekt, en daarvoor moet je al heel straf uit de hoek komen. “L’expérience humaine” is een curiosum, net zoals Plastic Bertrand zelf. Ça plane pour toi? Dan wensen we je er veel plezier mee!

Het album, ook getiteld L’expérience humaine, komt uit op 23 oktober.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.