AlbumsRecensies

Kelly Lee Owens – Inner Song (★★★★): Techno als canvas voor emotie

De moeilijke tweede… Voor sommige artiesten vormt het een struikelblok, maar voor muzikanten met durf en visie kan het een stap dichter naar volmaking zijn. Dat tweede scenario lijkt zich te voltrekken bij Kelly Lee Owens. Op haar debuutalbum kregen we een eerste impressie te horen van een artieste die lijvige technobeats combineert met bedachtzaam songschrijven. Die oefening wordt voltrekt en zelfs op creatieve wijze uitgebreid op haar nieuwste plaat Inner Song.

Het maken van die plaat was geen evidentie, want zelf verklaart ze dat Inner Song het resultaat is van de drie zwaarste jaren in haar leven, waar haar creatief werk een grote impact te verduren kreeg en ze moed moest vinden om opnieuw muziek te creëren. De inhoud van het album is dan ook introspectief en gevoelig. Op het eerste zicht lijkt techno een onconventioneel kader om dat te brengen, maar het blijk al snel dat Kelly Lee Owens kan bemeesteren.

Bijgevolg ontplooit het album zich het meest op de nummers waar vocalen prominent aanwezig zijn. Nadat opener “Arpeggi” (een cover van Radioheads “Weird Fishes/Arpeggi”) ons ietwat misleidt met zijn statische sound, krijgen we met “On” wel al een vroeg hoogtepunt. Tegenover de vele galmende stemmen en hemelse melodieën staat een pompende beat ons op te wachten in de tweede helft van het nummer. Het is echter geen contradictie, maar een wondermooie ambiguïteit. Een unieke blend van serene dreampop en stevige beats.

Kelly Lee Owens bereikt dat perfect evenwicht op tracks als “On”, het duistere “Night”, maar ook op het opmerkelijke “Corner of My Sky”. Op het nummer horen we niemand minder dan de legendarische John Cale. Hem kennen we uiteraard van The Velvet Underground en zijn uitgebreide solocarrière, maar hij is ook altijd te vinden voor een samenwerking met visierijke muzikanten. Op dit nummer ontleent hij zijn diepe doorleefde stem en teksten voor een track die weet te beklijven.

Balans kan bevredigend klinken, maar gelukkig durft Kelly Lee Owens ook eens resoluut de ene of andere kant op te wiegen. De producer legt de focus altijd op de beats, maar in sommige producties spelen ze een onmiskenbare hoofdrol. “Melt!” is het meest opvallende voorbeeld hiervan. De beats zijn fel en duizelingwekkend dankzij de kleurrijke drum- en baslijnen, maar er is ook nog altijd een kilte en verfijning die inmiddels een handelsmerk is geworden van haar werk. De muziek die Owens maakt is bedachtzaam qua sound en in het geval van “Melt!” ook qua concept. Het houdt namelijk onze aandacht bij de klimaatcrisis dankzij samples van ijsschaatsen en smeltend poolijs.

Daartegenover staan dan weer momenten waar we ons volledig in de dromerige – bijna ambient – sferen vertoeven. Dankzij de prachtige zang is “L.I.N.E.” is vier minuten puur genot om de gedachten bij weg te laten drijven, terwijl afsluiter “Wake-Up” prikkelend synthwerk combineert met euforische melodieën en een luchtige stem. Het mooiste van dit alles is dat dit uitgebreid palet aan ideeën op een heel organische manier aan elkaar gehecht worden. Hierdoor voelt Inner Song als een geheel dat consistent is, maar ook eens gewaagd uit de hoek durft komen.

Kelly Lee Owens heeft altijd muziek gemaakt die zowel werkt op de dansvloer als in de hoofdtelefoons, maar op Inner Song bereikt ze toch opnieuw een hoger niveau. Het gamma aan ideeën en stijlen die deze producer in elkaar doet smelten is flink uitgebreid en nog meer intrigerend geworden. Inner Song is een plaat geworden die prikkelt en evocatief is, maar net zo zeer onder de huid weet te kruipen en diep te gaan.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2022 (Festivaldag 3): Lekker blijven hangen

Het was mooi weer op de zaterdag, zo mooi dat de organisatie tegen de avond zelfs het bordje uitverkocht mocht bovenhalen. De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Daniel Avery, Kelly Lee Owens & HAAi - "Chaos Energy"

Fans van het elektronische genre mogen zich in de handen wrijven, want Daniel Avery is helemaal terug van nooit weggeweest. Meer nog,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kelly Lee Owens - LP.8 (★★★): Rustgevende onrust

Het is ondertussen iets langer dan vijf jaar geleden sinds Kelly Lee Owens haar eerste echte album op de wereld losliet. Ervoor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.