Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle ERIIS – “Tulsa”

‘Girl power’, we behoeden er ons altijd wijselijk voor om het begrip in de mond te nemen. Alsof ‘power’ van nature alleen geassocieerd moet worden met mannen. Nu we het schrijven: misschien was ‘in de mond nemen’ in deze context ook niet echt de geknipte uitdrukking. Whatever. ‘Power’ is alleszins genderneutraal. Dat bewijst ERIIS, de nieuwe Gentse band rond de drie doorgewinterde muzikale talenten en stemmen van Naomi Sijmons (Reena Riot), Mirabelle Van de Put (Nightwitches) en Laura Lee Schultz (Down the Lees). ERIIS staat voor chaos, strijd en onenigheid, vernemen we in de bandbio. Dat belooft.

Hun debuutsingle “Tulsa” zet alvast de toon. Gooi alle ladyshaves en eau de toilette overboord! De muziek van deze drie vrouwen is allesbehalve gladgeschoren of sensueel geparfumeerd. Wel integendeel. Zet je schrap voor een brok sonoor geweld, meedogenloos in je maag gesplitst bij middel van donderende bassen, daverende drums en denderende gitaren. Dat alles overgoten met drie stemmen die je aanvankelijk engelachtig besluipen om vervolgens furieus uit te halen. Zalven, slaan, slagen en verwondingen, ongeveer in die volgorde.

“Tulsa” gaat over de Tulsa Race Riots die in 1921 plaatsvonden in de VS. Da’s alweer even geleden, maar we moeten je niet vertellen waarom de song perfect in de huidige tijdsgeest past. Verder ook geen geschiedenislessen hier; Google het gewoon zelf even. Wat bij ons vooral blijft hangen, is de muziek. Die klinkt even verleidelijk als gevaarlijk. “Tulsa” meandert langs donkere gitaarspinsels à la Warpaint en mondt uit in trommelvliesversplinterende erupties genre Deftones. Een debuutsingle die kan tellen. ERIIS is er, en het belooft een trio van blijvers te worden.

Oh ja, zoals dat allemaal hoort, gaat 100% van de opbrengst van deze raciale ‘themasong’ naar het Belgian Network for Black Lives. Kijk, de band heeft nog niets verdiend of ze geven het al allemaal weg. Dat verdient ons respect.

Facebook / Bandcamp

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.