AlbumsRecensies

August Alsina – The Product III: stateofEMERGEncy (★★★): Na regen komt zonneschijn

Vijf jaar na zijn vorig studioalbum This Thing Called Life komt August Alsina met een nieuw, langverwacht project: The Product III: stateofEMERGEncy. Alsina heeft dit album uitgebracht samen met een vijfdelige docuserie op YouTube die een kijk geeft op een enorme reeks tegenslagen in zijn persoonlijk leven. Dit alles verwoordt hij uitgebreid in een best aardige collectie van 27 nummers.

Het album reflecteert eveneens over de huidige gebeurtenissen in Amerika, zoals politiegeweld, de problemen omtrent de gezondheidszorg, armoede … Onder andere Lil Wayne, Yo Gotti en Juicy J helpen August Alsina bij het vertellen van zijn levensverhaal en de verhalen die veel mensen delen met de singer-songwriter uit New Orleans. Lofzang en leed wisselen elkaar meermaals af. Voor de nieuwere TikTok-generatie fans van dit genre of de mensen die nog nooit hadden gehoord van de beste nieuwe artiest op de BET Awards in 2014, zal dit album vrij melig en middelmatig klinken met weinig echte radiohits. De fans van het eerste uur, die Alsina door dik en dun steunen, zal het dan weer het gevoel geven van zoete wijn op een zonnige zomerdag.

Ondanks een stevig opgebouwde aanhang, voornamelijk door het debuutalbum, weert hij kritiek met de energieke single “Nola”. Een deel van zijn fans zou de ‘oude August Alsina’ terug willen. Net daarom vertelt dit project zijn levensverhaal en hoopt hij hiermee zijn misnoegde fans terug te winnen, waarnaast hij met de docuserie op YouTube zijn lange afwezigheid verklaart. Hij wil vooral zijn evolutie uitleggen doorheen de recente tragische gebeurtenissen in zijn leven die een ‘nieuwe August Alsina’ hebben gecreëerd.

De nummers volgen elkaar in het begin met een razend tempo op en geven een veelbelovende indruk voor de rest van het album. Dit vertaalt zich in het heerlijke “Deliver Us” waarmee hij niet als eerste de religieuze richting uitgaat. Darrel Walls tilt dit nummer letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau. Dit nadat “Lessons” dan weer eerder dieper ingaat op het persoonlijk proces van de artiest doorheen deze zware periode vol leed en verdriet. 

Het middengedeelte van de collectie verwoordt de revalidatie van een auto-immuunziekte, mislukte relaties, de weg omhoog en het verlies van vrienden en familie. Met “RRR (Real Recognize Real)” verwoordt hij volgens zijn visie in een rustig tempo zijn harde, maar eerlijke weg naar de top. In “Feeling” bevestigt August de zware periode en herhaalt hij met het tempo de langzame weg omhoog. “Perfect Strangers” is de perfecte, mysterieuze reflectie van zijn liefdesleven. Buiten enkele huidige geruchten met Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith, geeft hij weinig tot geen informatie hierover vrij en dit doet hij telkens met een herhalend tempo doorheen de nummers. “Work to Do” reflecteert tot slot dat een mensenleven veel ‘ups and downs’ kent.

Ondanks enkele sterke thema’s komt dit uiteindelijk minder tot zijn recht en zorgt deze selectie middentracks net voor een minder geheel van het album. Het teveel aan leed is omgekeerd evenredig aan de kwaliteit van het album. Gelukkig volgen de grote namen van dit project (Lil Wayne, Yo Gotti en Juicy J) na een hele resem middelmatige tracks en deze stellen uiteindelijk niet teleur. Net op tijd eindigen we het kersverse album van Alsina, zoals het begonnen was, met een positieve, energieke noot met onder andere “Brakes”, “Broken Rollie”, “Party Til” en “Resent”.

Eens je door het album bent, zijn er dus weinig nummers die echt blijven plakken. Je merkt dat het allerlaatste project van Alsina veel hoogtes en laagtes kent en dit reflecteert zich eveneens in het persoonlijk leven van de artiest. Helaas is dit, op uitzondering van onder andere de uitstekende “Nola” en “Today”, te merken in nummers die tekstueel net een minder sterke connectie hebben met het desbetreffende persoonlijk verhaal. Ondanks de kritiek hier en daar kan je wel alleen maar respect hebben voor de mens achter de artiest en is het allernieuwste project van Alsina een redelijke verademing voor artiest en fan die hetzelfde delen, namelijk de weg naar geluk. Na regen komt uiteindelijk toch zonneschijn.

YouTube / Website / Facebook / Twitter / Instagram

10 posts

About author
Music Maniac
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hope Tala - "Tiptoeing"

Wie de West-Londense Hope Tala nog niet op zijn aanbevolen afspeellijst is tegengekomen, heeft duidelijk wat gemist. De 23-jarige Hope creëert al…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sophia - "Questions"

Het is inmiddels drie jaar geleden dat de Nederlandse Sophia haar eerste single “Daydream” uitbracht. Met een zwoele mix van pop en…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kanye West - Donda (★★★½): Geduld loont

Eindelijk is het zover: Donda, het tiende studioalbum van Kanye West is er dan toch gekomen. Oorspronkelijk was de plaat voorzien voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.