AlbumsRecensies

Massive Attack – Eutopia ep (★★★): Luie, actuele muziek die de honger net niet stilt

Drie speechen, drie gastartiesten, drie nummers zonder naam. Dat is het concept van de nieuwe ep van Massive Attack. De inhoud van de drie nummers gaan over wat er niet goed gaat in de wereld en hoe deze zou kunnen verbeteren. Het triphop duo komt met zeer actuele muziek, maar is dit wel waar Massive Attack fans – en bij uitbreiding de wereld – op zat te wachten?

Volgend jaar is het al dertig jaar geleden dat Massive Attack hun debuutalbum uitbracht. Op Blue Lines staan met “Unfinished Sympathy” en “Safe From Harm” meteen twee van hun grootste hits, ondanks dat de muziek weinig hitgevoelig is. In 1998 bracht het duo (bestaande uit Robert Del Naja en Grant Marshall) hun bekendste album uit: Mezzanine. Ook daarop vinden we klassiekers terug zoals “Teardrop” en “Angel“. Sindsdien brachten de muzikanten nog twee albums uit waarvan de laatste al dateert van 2010. In 2016 bracht de groep nog eens zes nummers uit en hoewel de kwaliteit ervan opnieuw hoog was, verlangen we naar meer.

Vier jaar later krijgen we meer. Eutopia bestaat uit drie nummers die geen naam hebben. Op alle drie krijgen we een speech te horen van iemand die iets te zeggen heeft. Guy Standing heeft het over een universeel basis inkomen, Christiana Figueres over het klimaat en Gabriel Zucamn heeft het over rijkentaks. We zouden met enkele quotes kunnen afkomen, maar elke speech moet eigenlijk in zijn geheel worden geluisterd. Toch is er een quote die alles samenvat: ‘the future we choose is in the hands of each of us, alive, right now’.

Standing spreekt eerst over acht reuzen die de economie kunnen doen instorten en hij benoemd de huidige pandemie als negende reus. De oplossing van de Britse professor is dus een universeel basis inkomen. Doorheen de speech horen we Young Fathers klanken produceren op redelijk rustige muziek. Zoals altijd bij Massive Attack is ook dit naamloze nummer gelaagd. Het eerste nummer gaat vijf minuten door en wanneer je niet expliciet naar de tekst luistert wordt het langdradig. Standing zingt uiteraard niet en veel intonatie is er niet te horen in zijn stem. Dat Young Fathers zo nu en dan door te horen is is een mooie variatie, maar er had wat meer variatie gemogen.

Het nummer waarop Christiana Figueres te horen is werd samen met Algiers gemaakt. Ook deze keer krijgen we vocale geluiden te horen van de muzikanten die aan dit nummer meewerkten, maar Figueres is de enige die echte tekst heeft. Een verwijzing naar Covid-19 maakt het nog actueler, maar ze wijst er veel op dat klimaatproblemen al lang aanslepen. De muziek is, net zoals op het derde nummer, wat spannender dan die op het nummer met Guy Standing. Op dat laatste nummer is naast Gabriel Zucman ook Saul Williams te horen en hij rapt wel een beetje in het begin en komt doorheen het lied zo nu en dan terug. De variatie die we op het nummer met Young Fathers misten is hier wel aanwezig.

Op Eutopia krijgen we een Massive Attack te horen die we al een tijdje kennen, al klinkt het wat hedendaagser (en actueler) dan op pakweg Mezzanine. De muziek is nog steeds gelaagd en zit vol met details, maar doordat het gepaard gaat met een speech wordt ze misschien wat eentonig. De variatie tussen strofes en refreinen is niet aanwezig doordat die klassieke liedjesstructuur niet gevolgd wordt. Zo nu en dan is er wat spanning, maar op het einde hangt het gevoel dat ze hier en daar meer hadden kunnen doen door bijvoorbeeld naar een climax te werken al dan niet in een outro. Durven we Robert Del Naja en Grant Marshall lui te noemen? Inhoudelijk is het album brandend actueel, maar nummers met corona verwijzingen en over het klimaat zijn ondertussen niet meer zeldzaam. Eutopia bestaat uit drie nummers waar je echt naar (de inhoud) moet luisteren om ze interessant te vinden. Na vier jaar zou je meer verwachten.

Facebook / Instagram / Website 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1083 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Josef Tumari - "NAJOT"

Halverwege maart mocht Sublimation, een collectief dat inzet op het steunen en promoten van Oezbeekse artiesten, pioniersgewijs hun eigen Boiler Room cureren…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Algiers - SHOOK (★★★★): Het vuur weer aangewakkerd

Het Amerikaans-Britse Algiers is een uitgesproken politiek actieve band en dus een zeldzaamheid in het moderne muzieklandschap. De groep combineert zijn linkse,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Algiers - "Irreversible Damage" (feat. Zack de la Rocha)

Algiers uit Atlanta, Georgia maakt al postpunk sinds het oergenre geen (voorbijgaand) modeverschijnsel is. Door de toevoegingen van intellectuele elektronica en hiphop…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.