AlbumsRecensies

Lynks Afrikka – Smash Hits, Vol. 1 (★★★½): Dansen met een facekini

Door hun facekini zie je slechts de ogen en lippen van Lynks Afrikka. Achter het masker vinden we een Brit terug die speelt met gender. Die verkocht met elektromuziek reeds optredens uit in het Verenigd Koninkrijk en ook Elton John behoort tot de fans van deze artiest. Lynks Afrikka komt met zowel maatschappijkritische als ludieke teksten in hun muziek. Zo gaat “How to Make a Béchamel Sauce in 10 Steps (With Pictures)” over het maken van de witte saus en “Str8 Acting” over het leven in een heteronormatieve wereld. Na een handjevol singles is het tijd voor een eerste bundeling en die kreeg de naam Smash Hits, Vol. 1.

Je nummers meteen tot hits benoemen is iets waar je ballen voor nodig hebt en die heeft Lynks Afrikka zeker en vast. De artiest had popmuziek kunnen maken waarvan die wist dat deze zou aanslaan, maar die zocht het iets verder. Er wordt aardig geëxperimenteerd met beats en synths. Een onvoorspelbare twist of zang die afwisselt met gesproken woord zijn aspecten die verschillende malen terugkeren.

Op “Desperate and Lovely, in Desperate Need of Love” gaan gesproken teksten langzaamaan over in zang. Halverwege neemt een koortje het over. Muzikaal lijkt er naar een climax te worden opgebouwd, maar die blijft achterwege. Op “I Don’t Know What I Want” stelt Lynks Afrikka veel vragen aan zichzelf om daarna tot het besluit te komen dat die niet weet wat die wil. Met variërende intonatie en afwisseling met dat koortje zorgt die dat het nooit saai wordt. Zo nu en dan ligt het wat in de lijn van Kenji Minogue of Gestapo Knallmuzik, maar dan in een taal die echt bestaat.

Lynks het het geregeld over dat we in een heteronormatieve wereld leven, maar soms zingt die ook over zaken die iedereen (hetero of niet) aangaan. Bonustrack “Pandemic” gaat over corona – wat een verrassing – en daarin gaat het over hoe veel (of weinig) de regering doet. De vele livestreams komen ter sprake, net zoals Boris Johnson. Zo nu en dan wordt er zelfs gehoest, waarmee de artiest nog maar eens aantoont dat elk geluid in muziek gebruikt kan worden.

Geen paniek! Ziek ga je niet worden van Lynks Afrikka’s gehoest, maar je kan wel besmet worden met een aanstekelijke dansbacterie. De beats, synths en drops maken stilzitten bij momenten moeilijk. Niet alleen de muziek is onvoorspelbaar, maar ook de teksten kunnen elke weg uitgaan. Van nummers over liefde tot de actualiteit en onze huidige maatschappij: het wordt allemaal besproken. En dat op slechts zes nummers! De populariteit van Lynks Afrikka zal zich wellicht beperken tot de queergemeenschap, maar daarbinnen kunnen de meeste nummers het wel schoppen tot hits. Ook daarbuiten zouden deze dansschijven echter gehoord moeten worden.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1083 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #27

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuw single Lynks Afrikka - "How to Be Successful"

Veel lippenstift en oogmake-up is zowat het enige je kan zien van het gezicht van Lynks Afrikka, doordat de rest met stof…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.