AlbumsRecensies

Denison Witmer – American Foursquare (★★★★): Eenvoudig en herkenbaar

Soms kom je een artiest tegen die je nog niet kende en denk je de ontdekking van de eeuw gedaan te hebben. Dan pas kom je erachter dat je nieuwste hype al jarenlang actief is en vraag je je af hoe je het al zo lang wist te trekken zonder diens muziek. Denison Witmer is zo’n artiest. Al sinds 1995 brengt deze man uit Lancaster muziek uit en met American Foursquare zijn we aangekomen bij zijn twaalfde langspeler. Toch is Denison verre van een groot artiest, dus nemen we het je niet kwalijk als (ook) jij nog nooit van hem had gehoord.

Op zijn carrière die nu al tweeënhalf decennia duurt, heeft Denison Witmer al heel wat labels versleten. In 2012 belandde hij bij Asthmatic Kitty Records, het label van Sufjan Stevens, en het is eigenlijk vanaf dan dat we Denison al hadden moeten opmerken. Onder dat label bracht hij namelijk de wondermooie albums The Ones Who Wait en Denison Witmer uit, en onder productie van niemand minder dan Doveman (Thomas Bartlett) verscheen daar zopas American Foursquare. Doveman is bekend als producer van grote namen als Florence + The Machine, Yoko Ono en Sufjan Stevens zelf, dus je weet al waar je je aan kan verwachten: karaktervolle, akoestische muziek die inspeelt op je gevoelens.

Wie bekend is met Amerikaanse architectuur (en opnieuw: we nemen het je niet kwalijk als dit niet het geval is), zal een ‘american foursquare’ herkennen als zo’n typisch vierkant huis. Waarom Denison zijn titeltrack (en bijgevolg het hele album) ernaar vernoemde, ligt voor de hand: hij verhuisde met zijn gezin in 2014 naar zo’n woning. Natuurlijk schuilt er meer achter dit verhaal. Oorspronkelijk woonde Denison met zijn gezin in Philadelphia, maar door te verhuizen kwamen ze terug in zijn geboortestad Lancaster terecht. Dit moet een hele ervaring zijn geweest voor Denison, want hij koesterde zes jaar lang zijn nostalgie en bedenkingen om die om te zetten in American Foursquare. Volgens hem is het album een meditatie over empathie, liefde en de betekenis van thuis. Volgens ons is het dat alles én een enorm ontroerend kunstwerk.

De american foursquare staat symbool voor eenvoudigheid en herkenbaarheid, welke dan ook sterk te herkennen zijn in het album. De tien nummers zijn enorm ingetogen en hoewel elk refrein er wel iets meer uitspringt, wordt het nooit complex. Je hoort vaak enkel de stem van Denison, ondersteund door een kleine bezetting van strijkers, drums en enkele omringende computergeluiden. Maar het is vooral de gitaar die de basis legt voor American Foursquare. Eenvoudig klatert ze doorheen bijna alle nummers op een manier die doet denken aan Angelo De Augustine en Sufjan Stevens, vooraleer die laatste aan zijn new age avontuur begon. Het simpele gitaarspel komt, geloof het of niet, het volst tot haar recht in “Simple and True”. Enkele strijkers eronder, een piano en backing vocals van Abby Gundersen: genieten maar.

Waar de eenvoudigheid weerspiegeld wordt in de muziek, zet Denison Witmer de alomtegenwoordigheid van de american foursquare om in woorden. Je kan niet door de VS rijden zonder deze huizen tegen te komen, net zoals je niet naar American Foursquare kan luisteren zonder herkenbare teksten te horen. ‘Here I stand beside you in the market. Here I carry water to our bed.’ Denison zingt over het alledaagse leven op een enorm eenvoudige manier. Hierdoor klinkt het geheel soms ietwat cliché, zoals dreigt te gebeuren in “Birds of Virginia”, maar het geheel van tekst en muziek brengt altijd genoeg diepgang in de nummers om niet goedkoop over te komen.

Met American Foursquare weet Denison Witmer meermaals enkele gevoelige snaren te raken zonder overdreven emotioneel uit de hoek te komen. De gevoeligheid zit verstopt tussen de muziek en het gezang, en pas tijdens de refreinen bloeit alles open en komen de emoties piepen. Toch ligt het er dan nog steeds niet vingerdik op en blijft Denison trouw aan het thema: eenvoudig en herkenbaar.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.