FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjes

Geen Rock Werchter, Tomorrowland, Dour en Pukkelpop door het coronavirus

©CPU – Ymke Dirikx (Archief)

De festivalzomer hing al enige tijd aan een zijden draadje en het lijkt erop dat er in België alvast niet veel meer van die grote festivals zullen overblijven. 2020 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van het nieuwe coronavirus. Niet alleen scholen, bedrijven en de horeca sloten de deuren, maar ook concertzalen moesten hun agenda legen. De afgelopen weken kwam er dan ook veel kritiek op nog niet geannuleerde festivals als Rock Werchter en Tomorrowland, omdat deze bezoekers trekken uit alle hoeken van de wereld. De organisatie achter deze festivals zweeg enkele weken wijselijk, maar nu is er een knoop doorgehakt. Voor de veiligheid van niet alleen Belgen, maar ook alle festivaltoeristen, heeft de overheid beslist dat grote festivals tot 31 augustus niet door mogen gaan. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van de grotere festivals niet zullen doorgaan in 2020.

Graspop Metal Meeting is naar traditie het eerste grote Belgische festival van het jaar en ook dit jaar wisten ze enkele mooie namen te strikken. Normaal gezien zouden onder andere Iron Maiden, Faith No More, Judas Priest, Korn en Aerosmith afzakken naar Dessel. Daar zullen dit jaar jammer genoeg geen moshpits te vinden zijn.

Datzelfde weekend zullen ook Taylor Swift en Paul McCartney niet te zien zijn op Belgische bodem. Zij stonden bovenaan de affiches van respectievelijk Werchter Boutique en TW Classic. Op die eerste zouden onder meer ook Ellie Goulding en 5 Seconds of Summer te zien zijn. The Killers en Crowded House zouden de voormalige Beatle dan weer vervoegd hebben op de Werchterweide. Ook grote broer Rock Werchter zal dit jaar niet plaatsvinden in juli. Het vierdaagse festival boekte voor de editie van dit jaar bands als Pearl Jam, Pixies, The Strokes, Liam Gallagher, Kendrick Lamar, twenty one pilots, System of a Down en Volbeat.

Doordat ook Couleur Café niet door zal gaan, zullen artiesten als Zwangere Guy, Roméo Elvis, Brihang, Shaggy, Thundercat en Mr Eazi niet optreden in onze hoofdstad. Enkele weekends later vindt traditiegetrouw het Cactusfestival plaats, maar ook in Brugge zal het rustig blijven deze zomer. Daar werd dit jaar uitgepakt met onder andere Hot Chip, Ben Harper & the Innocent Criminals, The Tallest Man on Earth, White Lies, Balthazar en Black Box Revelation. In Zottegem zouden er ook enkele mooie Belgische acts neerstrijken, had corona geen roet in het eten gegooid. Onder meer De Kreuners, Goldband en Goose stonden gepland op te treden op Rock Zottegem.

Onze Waalse vrienden die het jaarlijkse Dour Festival organiseren zien eveneens hun plannen in het water vallen. Daar stonden onder andere James Blake, Stormzy, A$AP Rocky, Modeselektor, Nekfeu en onze Belgische Angèle geprogrammeerd. Tomorrowland zorgt normaal gezien voor twee glorieuze weekends in Boom, maar net als bij de eerder vermelde festivals wordt 2020 de uitzondering. Charlotte De Witte, Armin Van Buuren, Paul Kalkbrenner en The Subs zijn slechts enkele van de acts die geprogrammeerd stonden op het festival.

Halverwege de zomervakantie zouden normaal gezien ook Suikerrock en Lokerse Feesten de deuren openen. Die eerste kondigde eerder dit jaar al aan dat op hun laatste editie onder meer The Sisters of Mercy, Tom Jones en Niels Destadsbader in Tienen zouden spelen. In Lokeren zouden we dan weer kunnen genoten hebben van Lionel Richie, Black Eyed Peas, Snow Patrol, Sum 41, Clouseau en veel meer als het coronavirus er geen stokje had voorgestoken. Meer naar het einde van de zomer bevindt zich jaarlijks nog zo een joekel van een festival: Pukkelpop. Het festival dat zich vestigt in Kiewit had nog geen namen aangekondigd.

Deze (grote) zomerfestivals zullen niet doorgaan:

Graspop Metal Meeting (18 – 21 juni)

Wechter Boutique (20 juni)

TW Classic (21 juni)

Couleur Café (26 – 28 juni)

Genk on Stage (26 – 28 juni)

Paradise City (26 – 28 juni)

Rock Werchter (2 – 5 juli)

Gent Jazz Festival (8 – 18 juli)

Les Ardentes (9 – 12 juli)

Rock Zottegem (10 – 11 juli)

Cactusfestival (10 – 12 juli)

Dour Festival (15 – 19 juli)

Rock Herk (17 en 18 juli)

Gentse Feesten (17 – 26 juli)

Tomorrowland (17 – 19 juli & 24 – 26 juli)

Suikerrock (30 juli – 2 augustus)

Lokerse Feesten (31 juli – 9 augustus)

Alcatraz (7 – 9 augustus)

Jazz Middelheim (13 – 16 augustus)

Pukkelpop (20 – 23 augustus)

Fire is Gold (29 augustus)

Doordat deze festivals niet door zullen gaan, vallen je plannen misschien in het water, maar dit is uiteraard veel erger voor de organisaties achter deze schitterende festivals en de artiesten zelf. Daarom kunnen wij als muziekliefhebbers niet fel genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je favoriete muzikanten toch te blijven steunen. Koop online muziek, laat de pakjesdienst nieuwe albums leveren en stream erop los de komende maanden. Voor jou vallen er enkele mooie dagen in het water, maar bands die een mooie festivalzomer tegemoet gingen, vallen nu zonder inkomen. Blijf artiesten steunen in deze moeilijke tijden!

1199 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Andromedik, Becky Hill, Wunderhorse, Channel Tres en meer naar Pukkelpop 2024

De paasvakantie is net voorbij, dus is ook de zomervakantie niet meer veraf. Hoewel de festivalzomer van 2024 nog moet losbarsten, belooft…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

The Dillinger Escape Plan, Nova Twins en meer naar Lokerse Feesten

Terwijl de Lokerse Feesten langzaam haar tiendaagse programma begon te vullen met iconische en veelbelovende artiesten uit diverse genres, bleef het opvallend…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Cactusfestival vervolledigt de line-up!

Cactusfestival zorgt elk jaar voor een van de hoogtepunten van het jaar in Brugge en omstreken. De mooie omgeving en gezellige festivalomgeving…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.