AlbumsRecensies

If Anything Happens to the Cat – Kingdom of Roots (★★★★): Bevreemdende combinatie van wiskunde en emoties

Dat het leven niet altijd eerlijk is, hoeven we menigeen lezer hier niet te vertellen. Waarom heeft de ene band meer succes dan de andere? En is talent de enige factor die meespeelt om succes te boeken? Het eenduidige antwoord op die laatste vraag is duidelijk negatief. Er zijn vele parameters die moeten kloppen om succes te kunnen boeken met je muziek, en talent is daar een van. We kunnen nu nog doorgaan met het opsommen van andere parameters, maar daar gaat het hier niet over. Let wel, het muzikaal talent is een beginnende factor die je nodig hebt om andere parameters te kunnen aanvullen, en dat heeft If Anything Happens To The Cat in overvloed.

IAHTTC, voluit If Anything Happens To The Cat, is een vijfkoppige band uit het Gentse die ons een mix brengt van postrock, indierock, progressieve rock en shoegaze. Het lijken veel stijlen, maar toch slaagt deze band erin om deze naadloos over elkaar te laten lopen. In Gent en omstreken is deze band bijna een icoon geworden, maar toch merk je dat het daarbuiten lastig is om door te breken. Al sinds 2010 trachten deze heren de wereld te veroveren en het is duidelijk dat het alvast voor een klein stukje is gelukt. Deze muziek is gemaakt om naar te luisteren en niet zomaar op de achtergrond te laten verdwijnen. Dus zet je hoofdtelefoon op en geniet mee.

Er wordt met veel lagen gespeeld, dus na één luisterbeurt heb je niet alles mee. Leuk voor de meerwaardezoeker, lastiger voor de modale luisteraar. Nogmaals, als achtergrondmuziek onbruikbaar, maar als intense luisterbeurt is dit heerlijke verwennerij voor het muzikaal oor. Het is dan ook een album geworden dat je onmogelijk eens snel een luisterbeurt kan geven om daarna zomaar even een oordeel te vellen. Daarvoor spelen te veel factoren mee op deze plaat. Zowel de gitaar, de bas, drums als de vocals zijn op elk moment op een of andere manier berekend dat deze muziek bijna wiskunde lijkt. En ook voor wiskunde heb je liefhebbers, maar evenveel haters.

Eén ding willen ze absoluut niet uit het oog verliezen, en dat is de balans. Het is ooit zo delicaat en emotioneel dat de wiskunde toch passioneel wordt en dat is een van de sterke punten van deze plaat. Vroeger was progressieve rock en indierock onmogelijk combineerbaar door de tegenstellingen in de genres. Toch slaagt If Anything Happens To The Cat erin om zowel het mathematische van de progrock als de emoties van de indierock te verwerken tot een mooi geheel waar je als luisteraar perfect in begeleid wordt. Je kan hier makkelijk naar een aantal bands verwijzen, maar dat zou de lezer misleiden. De combinatie van bovenstaande stijlen is niet vaak voorkomend en dat maakt dat de muziek zowel spannend als ongehoord is.

De stem doet ons denken aan een vaak voorkomende poprockstem, zonder aan namedropping te willen doen. Deze past perfect bij de muziek, alhoewel sommigen misschien zullen opperen dat deze muziek ook perfect zonder die stem zou kunnen. Ergens begrijpen we dat, maar we zijn ervan overtuigd dat dit stemgeluid als instrument wordt gebruikt en dat deze een mooie aanvulling en variatie vormt op het grote netwerk in de muziek. Dit netwerk krijg je niet zomaar ontsponnen, maar dat is ook niet de bedoeling. Het blijft namelijk een stevig kluwen, waar je elk moment van deze plaat verschillende impressies blijft opdoen.

Luisterbeurt na luisterbeurt voelt deze plaat anders aan. If Anything Happens To The Cat legt hier een meesterwerkje op tafel waar veel muzikanten jaloers op zouden zijn. De combinatie van het zweverige, emotionele en het berekende, hoekige is bijna ongehoord en vult een vakje op dat nog niet was ingevuld. Kingdom of Roots is de band zijn derde studioalbum, na Sun Drunk Moon in 2014 en Mångata in 2017. Het album is opgenomen in de Much Luv studio met producer/engineer Tim De Gieter en is gemastered door Frederik Dejongh van Jerboa Mastering.

Facebook / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Spacey Jane – “Lunchtime”

Het Australische Spacey Jane kwam deze week aandraven met hun tweede single van dit jaar. Net na het beëindigen van de tour rond hun…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Explosions In The Sky – “Chisos”

Vijf jaar, zo lang waren we al aan het wachten op nieuwe muziek van Explosions in the Sky. Gelukkig werd dat geduldig…
AlbumsRecensies

MONO – Pilgrimage of the Soul (★★★½): Degelijk postrockvakwerk

De Japanners van MONO gaan al een tijdje mee, sinds 2000 om precies te zijn. Hoewel de groep consistent kwaliteit aflevert, betrappen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.