AlbumsRecensies

Sons Of A Wanted Man – Kenoma (★★★★½): Blauwdruk van de toekomstige zware muziek

Er zijn verschillende topics waarover we zouden willen starten met deze nieuwe plaat van Sons Of A Wanted Man. We schotelen er jullie al een paar voor zodat jullie weten wat te verwachten: hokjesdenken, muziek als kunstvorm, muziek als emotionele uitlaatklep, de moderne versie van uiterst zware muziek… Al deze items zijn elementen die we terug vinden op Kenoma en we zijn op zoek gegaan naar kritische elementen, maar die hebben we zelfs niet gevonden. Kenoma is een plaat geworden waar menigeen muziekliefhebber van het zware genre duimen en vingers zal bij aflikken.

Sons Of A Wanted Man is een vijftallig ensemble dat zichzelf voorstelt als ‘blackened postmetal’ en dat al sinds 2014. Helaas voldoet deze beschrijving absoluut niet meer en kunnen we nog vele invloeden aanvullen met een gemeenschappelijke factor: herrie die heerlijk zwaar op de maag ligt en gelukkig niet snel verteerbaar is. Deze band is afkomstig uit de stad die ongetwijfeld is gevormd door de aanwezige mijnterril: Beringen. Samen met 30.000 Monkies vormt deze band een mooie uitvalbasis voor het zwaardere genre.

De verschillende genres en het open-minded denken van deze band is zonder meer verfrissend te noemen. Ondanks dat het zware kost is, kan het ook bekeken worden als zeer gevarieerde kost – die weliswaar niet door iedereen te pruimen zal zijn. De fans van eender welk zwaarder genre zullen echter gegarandeerd niet anders kunnen dan deze plaat smaken. Het enige wat je moet doen bij Kenoma is je oogkleppen weghalen en genieten van het ongebreidelde aanbod van deze verschillende genres. De overgang van snelle blackmetal over trage doom naar shoegaze gebeurt allemaal binnen dezelfde minuut en geeft niet de kans om te vervelen. Zelfs de lengte van de nummers (vaak meer dan zeven minuten) is nergens een storende factor.

Dat deze plaat bij vele mensen een bepaalde emotie zal oproepen, zal ons niet verbazen. Deze emoties zullen zeer uiteenlopend zijn en gaan van walging of irritatie tot een algemene staat van gelukzaligheid. Maar onbetwijfelbaar is dat deze plaat niemand ongemoeid zal laten. Ook al zal een deel van de bevolking hier nog niet klaar voor zijn, slagen de heren moeiteloos in het oproepen van emoties. En als muziek iets met de mensheid moet doen, dan is het dat wel.

Op een of andere bizarre manier doet deze plaat ons heel erg nadenken over hoe dit soort muziek kan overleven, en Sons Of A Wanted Man bewijst dat dat dient te gebeuren door een gezonde mix te maken van verschillende soorten harde muziek, maar ook zonder je eigenheid te verliezen. Deze evenwichtsoefening is absoluut een masterclass geworden die andere bands tot nadenken zal zetten. Deze moderne weerspiegeling van de creativiteit van de band is een mooie reflectie naar de toekomst toe. Het lijkt ons dan ook onvoorstelbaar dat andere bands deze spiegel niet zullen gebruiken om zich ook op deze manier op hun eigen manier te gaan profileren.

Ongetwijfeld snakten vele fans naar deze fantastische blend en het lijkt ons een goede blauwdruk te zijn voor toekomstige harde muziek (het woordje metal zou kunnen, maar er is meer). Deze plaat gaat de band naar ongekende hoogtepunten leiden en hopelijk kunnen ze snel de vruchten plukken van dit meesterwerkje, dat gereleaset werd op Les Acteurs de Nombres. Op 1 februari hadden ze reeds hun releaseshow. Ongetwijfeld zal de toekomst meer liveshows brengen en we vinden het een morele verplichting om deze heren minstens een keer aan het werk te zien.

Facebook / Bandcamp

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Crystal Eyes - The Sweetness Restored (★★★): De klok uit het oog verloren

Even klaarheid stellen voor de liefhebbers van zware metalen: deze review heeft betrekking op de Canadese indierockband Crystal Eyes en die is…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wiegedood - "Carousel"

Omwille van de gruwelijke gebeurtenissen binnen de black metal inner circle bleef het blackmetalgenre jarenlang iets dat men – zogezegd – enkel binnen een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sabaton - "Soldier of Heaven"

Begin december nodigde metallabel Nuclear Blast ons uit voor het internationale persevenement van The War to End All Wars, het tiende album…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.