Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Morrissey – “Bobby, Don’t You Think They Know”

Wat is er nog niet gezegd en geschreven over Morrissey, ex-frontman van de legendarische The Smiths? Dat hij een van de grootste liedjestekstschrijvers van zijn generatie is onder andere. Wie het (solo)materiaal van de eigenzinnige Britse bard een beetje kent, kan dat alleen maar beamen. Na de nogal lauwe coverplaat California Son van vorig jaar is het uitkijken naar nieuw eigen materiaal op I Am Not A Dog On A Chain.

“Bobby, Don’t You Think They Know”, de eerste single uit dat nieuwe album, voegt weinig toe aan ‘s mans terecht bewierookte schrijverschap. De songtitel komt weliswaar uit Morrisseys grote songtitelcatalogus – die gaat van “Angel, Angel, Down We Go Together” tot “William, It Was Really Nothing” – maar de lyrics raken kant noch wal. En daardoor raken ze ook onze koude kleren niet. Of wat dacht je van ‘Scag a shack, Mexican mud, little Jo in the snow’? Gelukkig klinkt het muzikaal een pak spannender dan tekstueel. Zo hoorden we Morrissey nog niet.

De drijvende baslijn zou zo van Viva Hate of The Queen Is Dead kunnen komen, maar ‘driving in his car’ rijdt Morrissey ons deze keer richting Detroit jaren zestig. Morrissey goes Motown. Niet in het minst omdat gospel- en soulveterane Thelma Houston mee achter de microfoon kroop (je kent haar misschien van “Don’t Leave Me This Way” uit 1977). De Motownzangeres zingt enkele ‘oohs’, ‘aahs’ en clichés genre ‘Lord, have mercy, Bobby’ aaneen, maar doet dat met zoveel overgave dat wij er alleszins niet onbewogen bij blijven. Waarover de song gaat, of over welke Bobby Morrissey het heeft, weten we niet, maar het zou perfect Bobby Wommack kunnen zijn. En laat The 110th Street nu net een straat zijn die wij met plezier inslaan.

Het doet ook wat denken aan A Certain Ratio, de band uit de Factory-stal die begin de jaren tachtig al een dansbare mix van Britse wave en Amerikaanse funk & soul maakte: iets wat wij wel kunnen smaken. Zeker wanneer Morrissey er tegen het einde nog een brutale sax tegenaan gooit. Liever dat dan zijn brutale politieke statements alleszins. De liedjes van de man blijven inspirerender dan zijn uitspraken. Hopelijk verlegt het nieuwe album straks weer de aandacht naar de muziek.

I Am Not A Dog On A Chain verschijnt op 20 maart.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

13 januari 2020

About Author

Tom Berth


ONE COMMENT ON THIS POST To “Nieuwe single Morrissey – “Bobby, Don’t You Think They Know””

  1. Michel schreef:

    Bobby Hatfield van the Righteous Brothers. Zie de videoclip van het nummer. Wat een ontzettend heerlijk nummer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief