AlbumsRecensies

Cold War Kids – New Age Norms 1 (★★★): Helemaal Fine, Fine, Fine!

Cold War Kids is een band uit California, Verenigde Staten en bestaat uit Nathan Willett (zang), Matt Maust (basgitaar), David Quon (gitaar), Matthew Schwartz (piano), en Joe Plummer (drums). Samen zijn ze sinds 2004 actief bezig met muziek maken. Hun eerste album was direct al een topper, met klassiekers als “Hang Me up to Dry”, “Tell Me in the Morning” en “Hospital Beds”. Sinds de release van dat debuutalbum hebben ze niet stil gezeten: er kwamen maar liefst vijf andere albums uit. 

Cold War Kids wou het wat anders doen deze keer. Ze werden geïnspireerd door Kanye West, die in 2018 om de paar maanden een nieuw (korter) album uitbracht. Hier is ze dan, New Age Norms 1, wat betekent dat er nog een tweede en derde plaat zal volgen binnenkort. Door zanger Nathan Willett’s unieke stem, kan dit niet anders dan heel Cold War Kids klinken. Spijtig genoeg zijn ze bij dit album een deel van hun edgy vibe kwijt, en meer de wat mainstream pop/rock richting gaan opzoeken.

New Age Norms 1 heeft acht liedjes, en begint door “Complainer” direct met een knaller. Groovy, een stevige beat, en écht catchy. Begrijpelijk dus dat dit hun eerste single van het album geworden is. ‘You said you want to change the world, but do you really believe in magic? But you can only change yourself. Don’t sit around and complain about it.’ Qua lyrics is Nathan zeker wat eigentijdser en persoonlijker geworden sinds de eerste paar albums. In “Fine, Fine, Fine” schrijft Nathan precies een ode aan het ouder worden. ‘Why would anybody want to stay young. No nostalgia I’m glad that it’s done.’ Plaats dat op een meesleepend ritme, met energieke keyboard, een stevige gitaar en gooi er enkele achtergrondzangeressen tussen en je krijgt een heel opfleurend lied, waardoor je zelfs je maandagochtend al dansend door kan gaan. 

De volgende paar liedjes op het album, “Waiting for your Love” en “Beyond the Pale” zijn wat kalmer, en dat komt goed uit.Waiting for Love” begint veelbelovend met een heel groovy baslijn, maar daar eindigt de groovy vibe ook en wordt het lied jammer genoeg niets speciaals. Nathan’s hoge zang helpt voor een keer niet, en komt zelfs wat zagend over na een tijd. “Beyond the Pale” daarentegen is wel wat interessanter. Vroeger waren Nathan’s teksten wat mysterieuzer en minder relevant, maar nu zingt hij over dingen die wat closer to home zijn. In dit geval over mogelijke ontrouw. ‘I don’t want to fall for you ‘cos I’ve already got somebody waiting for me at home.’ Het feit dat hij kan zingen, kan je hier zeker en vast niet ontkennen. Dat de tekst en zang op de voorgrond staan, wordt nog meer in de verf gezet doordat het lied enkel met piano gespeeld wordt. 

Bij “Dirt in my Eyes” krijgen we terug wat meer energie door de drums die invallen. Op zich is dit nummer zeer catchy, maar het laat ons een beetje op onze honger zitten. Instrumentaal is Cold War Kids veel sterker dan ze hier laten horen. “4th of July” is in hetzelfde bedje ziek: het klinkt lazy en zomers. De drums klinken wat kleurloos, maar gelukkig brengt de andere instrumentatie wat spanning. Uiteindelijk is het geheel gewoon te rommelig om te overtuigen. Met de laatste paar nummers krijgen we eindelijk weer de goede oude Cold War Kids te horen. “Tricky Devil” heeft een wat donkere sfeer, en zodra de mysterieuze gitaar begint te spelen weet je dat het een topper wordt. De elektrische gitaar en Nathan’s zang vermengen zich heel mooi met elkaar. De romantische teksten bovenop de poppy piano akkoorden maken van “Calm your Nerves” een ferme meezinger, en doet dan weer helemaal verlangen naar hun sterke liveshows. 

Voor die live optredens gaan we helaas even moeten wachten, want er zijn nog geen Europese data bekend. Hoewel dit album niet vol staat met hits, is Cold War Kids toch met iets interessants bezig. Ze spelen wat meer met hun sound en met het format van hun albums. Jammer genoeg zijn ze hier niet altijd even spot on. Toch krijgen ze het voordeel van de twijfel, en vermoeden we wat spannende zaken te mogen verwachten van de volgende delen van de album trilogy. Wanneer dat deze te beluisteren zijn, is nog niet gekend.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Pink Lemons - “Bittersweet”

Met twee ep’s en één single op het palmares zou je kunnen denken dat The Pink Lemons het groen nog achter hun…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Teenage Joans - "Superglue"

Teenage Joans is een Australisch indierockduo opgericht in 2018 bestaande uit zangeres en drumster Tahlia Borg en zangeres-gitarist Cahli Blakers. Ze ontmoetten…
InstagramLiveRecensies

The GOLDEN DREGS @ Ancienne Belgique (AB Club): Klaar voor een sprankelende toekomst

Met het recent uitgebrachte On Grace & Dignity wist The GOLDEN DREGS, het muzikale project rond de Brit Ben Woods, ons eerder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.