LiveRecensies

Church Of Sound ft. Kahil El’Zabar & The Ethnic Heritage Ensemble @ Les Brigittines (AB): Een unicum in Brussel

De kerk is weer hip en trendy. Sinds de bekering van mafketel Kanye West stromen de katholieke kerken ongezien vol met muziekliefhebbers die verlangen naar de spirituele effecten van geluid. Het artistieke hart van Brussel, de Ancienne Belgique, kon niet achterblijven op die trend en organiseert daarom een reeks van kerkconcerten in samenwerking met het Londense jazzconcept Church Of Sound. Met als bedoeling de Brigittinenkapel nabij het Centraal Station herhaaldelijk om te toveren tot een heuse jazztempel. De befaamde percussionist en componist Kahil El’Zabar en zijn Ethnic Heritage Ensemble mochten gisteren de spits afbijten. Ze installeerden zich in het midden van de kapel en speelden een ongezien en opwindend concert. Het werd een unieke avond met de nodige pauzes, hoogtepunten, trances en speciallekes : een unicum in Brussel.

Church Of Sound is al even de plek bij uitstek voor jazzfanaten in Londen. Al sinds april 2016 steekt Church Of Sound jazzconcerten in een religieus jasje. Maandelijks spelen de beste muzikanten hun eigen werk en repertoires van anderen in het midden van de pittoreske Saint James the Great-kerk. Gisteren ging dit unieke concept voor het eerst door buiten Londen. Voor die eerste keer werd alles uit de kast gehaald en vlogen de legendes Kahil El’Zabar & The Ethnic Heritage Ensemble over vanuit Chicago naar de volledig uitverkochte Brigittinenkerk in Brussel. 

Het aankomen op het concert was net iets anders dan gewoonlijk. Het publiek verzamelde zich deze keer niet voor het podium, maar cirkelde rond de opgestelde instrumenten van de artiesten. Iedereen keek eerst even verbaasd rond in de prachtige kapel alsof ze op een kunsttentoonstelling waren beland. Het enorm hoge plafond en de opgestelde lichteffecten in een kerksfeer spraken meteen tot de verbeelding. ‘Dit ging een memorabel concert worden,’ dacht iedereen. Wanneer de 65-jarige Kahil El’Zabar en zijn Ethnic Heritage Ensemble dan uit een zijdeur tevoorschijn kwamen, werd deze gedachte alleen maar bevestigd. Een oudere man liet zich bijstaan door jongere muzikanten en samen speelden ze de eerste helft van het optreden de nummers van Pharoah Sanders en John Coltrane. Na de voorziene pauze speelden ze de rauwe jazz van hun jongste album Be Known Ancient/Future/Music. 

Kahil El’Zabar is een legende en wat mal figuur in de jazzwereld en zo gedroeg hij zich ook. Met de zonnebril op toonde hij op elke mogelijke manier zijn muzikale genialiteit aan het Brusselse publiek. Zelfs kreunen, hijgen en mompelen werd bij Kahil El’Zabar een soort van instrument. Samen met Corey Wilkes aan trompet en Alex Harding aan bariton speelden ze minutenlange nummers. Vooral bij de de interpretatie van “A Love Supreme, Pt. 2” van John Coltrane en “Love is Everywhere” van Pharoah Sanders belandde iedereen in een spirituele trance. De stiltes werden steeds zwaarder en het applaus steeds luider. Dat het samenspel van blaasinstrumenten en een kalimba-duimpiano zo mooi kon klinken, had niemand ooit gedacht. De drie klanken te samen horen, moet je echt eens meegemaakt hebben.

Het is wel vaker zo dat jazzmuzikanten op een speciale manier met elkaar communiceren , maar bij Kahil El’Zabar en The Ethnic Heritage Ensemble ging dat toch nog een serieus stapje verder. Op bepaalde momenten leek het er zelfs op dat de oude Kahil El’Zabar sprak tegen de instrumenten van zijn medespelers. Op die manier kregen we het gevoel dat hij echt alle instrumenten bespeelde, ook al zat hij niet te blazen op de trompet of bariton. Je voelde dat Kahil El’Zabar al jaren jazz ademde en opgeleid was door de beste jazzmentors van de wereld. Het beste nummer van heel de set was ongetwijfeld “Black is Back”. Het nummer bleef zo lang aanslepen dat we ons zelfs niet meer bewust waren van de fantastische locatie waarin we stonden. 

Kortom, Kahil El’Zabar & The Ethnic Heritage Ensemble zorgde samen met Church Of Sound voor een heel bijzondere ervaring in Brussel. Ongezien talent werd gecombineerd met een prachtige locatie en iedereen die aanwezig was, weet nu wat een spirituele beleving muziek kan teweeg brengen. Wij kunnen enkel besluiten dat je voor de volgende Church Of Sound maar beter kaartjes te pakken krijgt. Een jazzconcert in een kerk moet je meegemaakt hebben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.