AlbumsRecensies

Kanye West – JESUS IS KING (★★★★): Hallelujah

Er zijn weinig mensen in de wereld die zo zeker zijn van hun stuk als Kanye West. We kijken er dan ook niet meer van op als de Amerikaanse rapper zichzelf ‘the greatest human alive of all time’ noemt; maar als hij een nieuw album aankondigt, dan staat de wereld even stil. Nu ja, even… Kanye’s JESUS IS KING stond eigenlijk al klaar om een maand geleden uitgebracht te worden, maar nadat de release een paar keer uitgesteld werd, kregen we vorige week bevestiging dat het album zonder fout op 25 oktober middernacht zou verschijnen. Geloof het of niet, maar de plaat was nog steeds niet af. Kanye moest nog enkele nummers mixen en beloofde niet te gaan slapen voor hij klaar was. Gisterenavond verscheen het album dan – eindelijk – op alle streamingplatformen.

Kanye zou Kanye niet zijn als hij zich niet zou laten opmerken. Waar de rapgod vroeger nog over seks en drugs rapte, draagt hij nu zijn album op aan zijn geloof. In elk nummer zit een verwijzing naar God of Jezus, en op een aantal nummers zingt er een gospelkoor mee. Echt verrassend is dat niet meer, aangezien Kanye al aangaf graag zijn creativiteit uit te werken met een gospelkoor. Of het mentaal goed gaat met de Amerikaan is onzeker, maar hij krijgt het toch maar weer voor elkaar om een geweldig album te maken.

JESUS IS KING duurt slechts een klein half uurtje, maar wat er allemaal op die 27 minuten gebeurt, doet onze monden openvallen. Soms van verbazing, soms van verstomming, het is maar hoe je het allemaal interpreteert. De plaat wordt ingezet met het Sunday Service Choir, dat Kanye al vergezelde op Coachella deze zomer. Met de woorden ‘Sing ‘till the power of the Lord comes down’ worden we meteen ondergedompeld in de religieuze sfeer. Gelukkig is de hele plaat niet alleen maar orgelgeluiden en engelengezang, maar laat Kanye zich van zijn beste kant zien.

Het album klinkt heel gevarieerd, maar het religieuze thema blijft de rode draad. De orgelgeluiden zorgen ervoor dat de nummers groots klinken en op “Selah” is dit misschien wel het duidelijkst hoorbaar. Terwijl zijn koor hem begeleidt, rapt Kanye erop los over bijbelfiguren als Noah en Abraham en zorgen de drums voor een overweldigend effect. Op “On God” zijn het dan weer de harde elektronische beats en gekke geluiden die de aandacht trekken.

Zoals de man al op voorhand had aangegeven, zou hij niet enkel als rapper op de plaat te horen zijn. Doorheen “God Is” hangt er een oudere soulvibe, waarna Kanye, begeleid door zijn koor, al zingend zijn liefde voor Jezus toont en God bedankt voor alles wat Hij al voor hem deed. Ook “Closed On Sunday” werd een rustig akoestisch nummer, totdat de harde bassen erdoor beginnen te komen en Kanye’s zang omslaat in rappen. Op “Follow God” vindt de Amerikaan dan weer de middenweg tussen oudere soul en harde rap.

Ye doet het niet alleen op zijn plaat; ook bekende rappers als Pusha T, Ty Dolla $ign en Ant Clemons komen voor op JESUS IS KING. Op “Everything We Need” zingen die twee laatstgenoemde een duet, terwijl Kanye rapt over het scheppingsverhaal van Adam en Eva. “Use This Gospel” kreeg dan weer een saxofoonsolo en “Water” werd een ode aan water en Jezus. Met de bijna profetische woorden ‘Jezus is lord’ – die nog extra kracht bijgezet worden door de begeleidende trompetten – sluit Kanye zijn half uurtje liefde aan God af.

Op JESUS IS KING bewijst Kanye West nog maar eens hoe klein de grens tussen gek en geniaal is. The greatest human alive is erin geslaagd om – ondanks zijn mentale gezondheid – een dijk van een album in elkaar te steken, waarop hij zijn liefde voor God en zijn liefde voor rap hand in hand kan laten samengaan.

Samen met de release van JESUS IS KING, maakte Kanye nog bekend dat zijn volgende album JESUS IS BORN op Kerstmis zal verschijnen, al valt dat nog af te wachten…

Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1624 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lorn - "ENTROPYYY"

Het is niet eenvoudig om de elektronische muziek van Marcos Ortega, ofwel Lorn, onder één concrete noemer te brengen. Hij heeft door…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cardi B - "Hot Shit" (feat. Kanye West & Lil Durk)

Het is ondertussen alweer vier jaar geleden sinds Cardi B’s debuutalbum Invasion of Privacy uitkwam. De plaat van de New Yorkse werd ontvangen met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kanye West & XXXTentacion - "True Love"

Voor de ene is Ye een genie, voor de ander een krankzinnige. Op muzikaal vlak heeft hij toch al ontzettend veel bereikt,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.