LiveRecensies

Crammerock 2019 (Festivaldag 1): De regen verstoorde het feestje niet

©️ CPU – Joost Van Hoey

Voor de negende keer op rij is Crammerock helemaal uitverkocht. Dit komt waarschijnlijk door de straffe line-up die het festival dit jaar heeft kunnen regelen. Op dag 1 van deze 29ste editie van het festival zagen we dus heel veel goede artiesten, maar ook veel regen die het feestje gelukkig niet verstoorde. Tessa Dixson en Jungle zorgden voor een groot danspaleis, terwijl tijdens The Van Jets en Bazart elk nummer luidkeels werd meegezongen. En dan hebben we het nog niet over de heren van The Vaccines die iedereen van begin tot einde meekregen.

Tessa Dixson @ Club

Tessa Dixson, de heldin van De Nieuwe Lichting 2019, stond gisteren voor een leuke opdracht. Zij moest ervoor zorgen dat er al vroeg veel volk toestroomde naar het festival. Dat lukte eerst niet, maar na verloop van tijd was de tent dan toch goed gevuld. Met haar prachtige dansmoves creëerde Tessa een sfeer die we niet meteen kunnen omschrijven. Haar show, met als hoogtepunten “Look At Me” en “Ignited”, zat vol met dansbare muziekritmes, maar jammer genoeg ook met enkele technische mankementen. We misten vooral haar zuivere stem op sommige momenten. Het was niet haar beste show van 2019, maar we hopen nog steeds dat we veel van haar zullen horen in de toekomst.

Yung Felix @ Club

De jonge garde op het festival stond rond 18 uur voor een vreselijk dilemma: ze moesten kiezen tussen de twee grote Nederlandse rappers Ronnie Flex en Yung Felix. Wie koos voor Yung Felix had volgens ons wel iets compleet anders verwacht. Na een kwartier had hij zijn drie nummers al gespeeld, en om de resterende tijd op te vullen, besloot hij er een ‘kinderfuif’ van te maken met alle bekende Nederlandse rapnummers van de afgelopen jaren. Naast dat minpuntje was hij wel interactief met zijn grote fans vooraan in de zaal. Het is een goede dj en performer, maar hij is geen artiest die een uur lang zijn show kan vullen met eigen nummers zoals andere bekende rappers als Lil Kleine en Ronnie Flex.

The Van Jets @ Main South

©️ CPU – Joost Van Hoey

Het is bijna zover voor The Van Jets. De band van zanger Johannes Verschaeve is ondertussen zijn twee laatste maanden ingegaan, want op 1 november geven ze in de Ancienne Belgique hun allerlaatste concert ooit. Gisteren stonden ze dan ook voor de laatste keer op Crammerock en dat leken ze best spijtig te vinden. De mannen van de Oostendse band werden meteen onthaald als helden, en die titel maakten ze waar met opener “21st Century Boys”, waar al meteen met gitaren werd gesmeten. De sfeer zat goed en we zagen op het podium niet alleen artiesten staan, maar ook vier hechte vrienden die afscheid namen en genoten van elk moment.

The Van Jets koos voor een prachtige setlist met zowel oude als nieuwere nummers. Met nog een halfuur op de klok opteerden ze voor hun allerlaatste single “Who Does?” en “Shit To Gold” die beide de sfeer in het publiek tot het maximum kregen. Zanger Johannes genoot van het enthousiasme aan de Main South en maakte daar dan ook gebruik van. Hij werd uiteindelijk op handen gedragen als een echte Crammerockkoning. Met hun snedige gitaren zorgde The Van Jets voor een legendarisch concert waar ze in Stekene nog vele jaren over zullen spreken. “The Future” en “Two Tides of Ice” zorgden voor het grootste meezingmoment van de hele avond en waren dan ook de beste afsluiters voor de afscheidnemende band.

Jungle @ Main North

De Londense band Jungle stond afgelopen zomer in The Barn op Rock Werchter en verraste daar vriend en vijand met een magisch optreden. Ze speelden in een jaar tijd maar liefst drie keer in ons kleine landje, en op Crammerock maakten ze onze dag helemaal goed. Vanaf het eerste moment nam Jungle iedereen mee, dat kwam mede door “Heavy, California” waar we al de eerste danspasjes konden waarnemen. De zevenkoppige band liet de liters regen die uit de lucht vielen dan ook stoppen met hun prachtige show. Jungle werd ontvangen als een machtige wereldband, en zo te zien kregen de bandleden daardoor extra veel enthousiasme. Het hele optreden lang veranderde Crammerock in een danspaleis waar we tot op het einde de vreugde van iedereens gezicht zagen afspatten. Ze kregen dan ook ongelofelijk veel appreciatie van de massa volk, wat waarschijnlijk door hun vlekkeloze optreden kwam. Het was prachtig!

Black Box Revelation @ Main South

©️ CPU – Joost Van Hoey

Black Box Revelation stond deze zomer zowel op Rock Werchter als op Pukkelpop, en liet zich hier ook van zijn beste kant zien. Met opener “High On A Wire” voelden we meteen een gigantische sfeer, die waarschijnlijk nog nazinderde van de perfecte optredens van Jungle en The Van Jets. Even later was het de beurt aan “War Horse”, en dat was een tactische zet die luidkeels werd meegezongen; al waren we het na tien minuten toch wel beu gehoord en werd het nummer jammer genoeg erg hard uitgemolken. “Never Alone, Always Together”, “Blown Away”, “Tattooed Smiles”, hit na hit. Ze werden allemaal goed ontvangen en brachten de sfeer naar een hoger level. De laatste twintig minuten werden opgevuld met nummers van hun nieuwste plaat, maar dat kon het publiek niet altijd even goed smaken.

The Vaccines @ Main North

©️ CPU – Joost Van Hoey

Met een leuke opener, “I Want to Break Free” van Queen, kwamen de bandleden van The Vaccines op het podium. “Your Love Is My Favourite Band” was een opener om U tegen te zeggen en die werd dan ook meteen goed onthaald door hun vele fans aan de Main North. Met hun strakke rock en een fantastische drummer weten ze ongetwijfeld hoe ze een show moeten opstarten. “I Always Knew” zorgde voor een vreugdemoment en “Wetsuit” sloot daarop aan met een groots meezingmoment.

De sfeer was uitstekend en de show zat goed in elkaar. De nummers werden op een leuke wijze aan elkaar gebreid en dat werd duidelijk gesmaakt door het publiek. Buiten dat de stem van zanger Justin Young niet altijd duidelijk te horen was, waren er geen technische mankementen en was de show op en top. De warmte van het publiek tijdens “All My Friends Are Falling In Love” werd opgenomen door The Vaccines en omgezet in extra veel enegie. Een sterke setlist en snedige gitaren en drums zorgden voor een prachtig concert om niet snel te vergeten.

Bazart @ Main South

©️ CPU – Joost Van Hoey

Dat vele bezoekers van Crammerock heel de avond uitkeken naar Bazart konden we al raden. Bij de eerste tonen van “Nodig” werd er dan ook meteen hard meegezongen. Zanger Mathieu bleef bij de eerste nummers nog rustig op zijn plek staan, maar tijdens “Ademloos” kon hij zich niet meer houden en begon hij aan zijn typische danspasjes voor de rest van de avond. Met enkele nieuwe, meer elektronische versies van een aantal nummers kregen ze het publiek niet meteen mee, maar tijdens “Nacht” lukte dat wel en begonnen de fans voor het eerst te gillen.

Dat Mathieu een perfecte frontman is, kunnen we niet ontkennen. Hij is toonvast, krijgt het publiek meteen mee en zorgt altijd voor ambiance. Met Eefje De Visser, die ondertussen een vaste waarde geworden is tijdens een optreden van Bazart, lukte dat ook, en we kunnen stellen dat “Onder Ons” een klassieker aan het worden is. Met confetti tijdens “Goud” en “Grip (Omarm Me)” deden ze de weide van Crammerock voor de laatste keer daveren en zong iedereen deze twee oerklassiekers van begin tot einde mee.

Met Craig David aan de Main North kregen we een leuke dj die af en toe wat liedjes meezong. De show zat goed in elkaar, maar de aanwezigen op Crammerock waren niet meteen het soort publiek dat voor deze muziek komt. Dj Jonas Blue, die al zijn grote hits aan elkaar mixte en het publiek liet meezingen, kreeg een plaats op de Main South en mocht het festival op dag één afsluiten.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival (Festivaldag 1): Belpop in het park

Traditioneel vindt een week na Rock Werchter het Cactusfestival in Brugge plaats. Al meer dan dertig jaar doet het wondermooie Minnewaterpark dienst…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

De line-up van Pukkelpop krijgt er weer 14 namen bij!

Het festivalseizoen is al enkele weken in volle gang, maar Pukkelpop blijft naar goede gewoonte gretig nieuwe artiesten aankondigen. Extra promo voor…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 4): Sterren tellen

Vier dagen Rock Werchter, dat is vier dagen muzikaal genot, maar ook een beetje afzien. De vermoeidheid begon gisteren – althans aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.