Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown – “Dirty Laundry”

Vanaf de eerste lettergreep kan je er al niet meer omheen: daar is Danny Brown. Even uniek als getalenteerd voert hij intussen al een kleine tien jaar de toon voor het soort hiphop dat het midden houdt tussen trippy feestjes en leftfield experiment. Nooit zonder donker kantje laat Danny een euforische verslaving aan alles wat leeft zonder hiërarchie door zijn werk stromen.

Maar ook dit keer gaat er achter het kluwen weer een schat aan instinctieve intelligentie schuil. Nieuwe single “Dirty Laundry” volgt naadloos de seizoensfinale van talkshow ‘Danny’s House’ op en leidt de opbouw naar nieuw album U Know What I’m Sayin? in. En ook dit keer weeft hij de compositie niet enkel in de breedte qua inspiratie en invloed. Ook schiet Danny Brown peilloos de diepte in, mede dankzij de productie van nog zo’n alt rap legende: Q-Tip.

Elk vers wordt van een helder begin telkens naar achteren getrokken, de muur in, tot aan de andere kant de beat naar de voorgrond schiet met een korte, geladen vocal sample. Die spanning wordt doorheen het nummer aangehouden, maar wel met een opvallend welbespraakte Danny. Niets valt in het ijle, zoals dat in schizofrene producties en hoekige snelle raps van het verleden wel eens gebeurde.

“Dirty Laundry” lijkt dus geen spirituele opvolger van het briljante Atrocity Exhibition te worden, maar desondanks wordt op geen enkel vlak ingeboet. Het is haast onheilspellend om Danny plots zo scherp in focus te zien verschijnen na alle jaren die hij als een waas aan elkaar breide.

De evolutie op dit nummer maakt indruk, maar toch is er aan de klassieke Brownisms geen gebrek: ‘Out the slums, nobody gave me nothin’ / Had temptations / so I hustled David Ruffin / Papa was a rolling stone / So I sold rocks to him.’ Als donker, komisch en lyrisch op deze manier samenkomen, kan het enkel Danny Brown zijn.

U Know What I’m Sayin? Verschijnt op 5 oktober via Warp Records.

Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Danny Brown - Quaranta (★★★★): Verheerlijking is voor de onwetenden

Op zolder van een van de meest excentrieke en eclectische artiesten uit het hiphopgenre lag al een tijdje een album te wachten….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Tantor"

De Amerikaanse hiphopveteraan Danny Brown is ondertussen 42 jaar oud, toch lijkt de vervaldatum van zijn carrière nog lang niet bereikt. Eerder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.