Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown – “Dirty Laundry”

Vanaf de eerste lettergreep kan je er al niet meer omheen: daar is Danny Brown. Even uniek als getalenteerd voert hij intussen al een kleine tien jaar de toon voor het soort hiphop dat het midden houdt tussen trippy feestjes en leftfield experiment. Nooit zonder donker kantje laat Danny een euforische verslaving aan alles wat leeft zonder hiërarchie door zijn werk stromen.

Maar ook dit keer gaat er achter het kluwen weer een schat aan instinctieve intelligentie schuil. Nieuwe single “Dirty Laundry” volgt naadloos de seizoensfinale van talkshow ‘Danny’s House’ op en leidt de opbouw naar nieuw album U Know What I’m Sayin? in. En ook dit keer weeft hij de compositie niet enkel in de breedte qua inspiratie en invloed. Ook schiet Danny Brown peilloos de diepte in, mede dankzij de productie van nog zo’n alt rap legende: Q-Tip.

Elk vers wordt van een helder begin telkens naar achteren getrokken, de muur in, tot aan de andere kant de beat naar de voorgrond schiet met een korte, geladen vocal sample. Die spanning wordt doorheen het nummer aangehouden, maar wel met een opvallend welbespraakte Danny. Niets valt in het ijle, zoals dat in schizofrene producties en hoekige snelle raps van het verleden wel eens gebeurde.

“Dirty Laundry” lijkt dus geen spirituele opvolger van het briljante Atrocity Exhibition te worden, maar desondanks wordt op geen enkel vlak ingeboet. Het is haast onheilspellend om Danny plots zo scherp in focus te zien verschijnen na alle jaren die hij als een waas aan elkaar breide.

De evolutie op dit nummer maakt indruk, maar toch is er aan de klassieke Brownisms geen gebrek: ‘Out the slums, nobody gave me nothin’ / Had temptations / so I hustled David Ruffin / Papa was a rolling stone / So I sold rocks to him.’ Als donker, komisch en lyrisch op deze manier samenkomen, kan het enkel Danny Brown zijn.

U Know What I’m Sayin? Verschijnt op 5 oktober via Warp Records.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

JPEGMAFIA & Danny Brown - SCARING THE HOES (★★★★½): Chronisch online en wonderlijk onuitstaanbaar

De zatte nonkel en het anarchistische neefje van de hiphopwereld kondigden een tijdje terug dit collaboratiealbum SCARING THE HOES aan en het…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Mount Kimbie - MK 3.5: Die Cuts | City Planning (★★★): Melancholie op de dansvloer

Het geduld van Mount Kimbie fans werd al enkele jaren op de proef gesteld. Nadat het duo drie jaar de tijd nam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.