FestivalnieuwsMuzieknieuwtjesUitgelicht

Voorbeschouwing Couleur Café 2019

Komend weekend wordt het park rond het Atomium weer omgetoverd in een festivalterrein. Van vrijdag tot zondag kunnen bezoekers proeven van artiesten uit alle uithoeken van de wereld, die je laten dansen op hiphop, soul, funk, world, reggae, dub en elektronische muziek. Vul dit nog aan met de betere urban artiesten en dj’s uit België en je komt uit bij een festival waar je je geen seconde zal vervelen. Om jullie wegwijs te maken, sommen we alvast enkele artiesten op die je zeker niet mag missen.

Vrijdag

Dvtch Norris @ Blue Stage (17:25-18:15)

De Antwerpenaar begon als sidekick van Coely, maar maakt sinds enkele jaren ook naam en faam voor zichzelf. Deze maand bracht hij nog zijn tweede ep uit die we erg konden smaken, nummers als “Blessed” en “Save Us” zullen sommigen al schorre stemmen bezorgen, hoewel het festival dan nog maar juist begonnen is. Harde beats zullen afgewisseld worden met zwoelere vibes, dus wil je Couleur Café goed inzetten, dan mag je Dvtch zeker niet overslaan.

 

Kokoroko @ Green Stage (19:15-20:15)

De achtkoppige Londense jazzband heeft roots in Nigeria, en dat hoor je er ook wel aan. Het collectief brengt een mix van afrobeat en jazz, waardoor zelfs de stijfste hark spontaan begint te bewegen. Hun passage in De Roma eerder dit jaar was alvast één groot feest, en met mannen als Gilles Peterson en Lefto in de fan base, heb je gewoonweg geen excuses meer om geen kijkje te gaan nemen en je dansbenen los te schudden.

 

Zwangere Guy @ Red Stage (20:15-21:15)

Heeft deze man eigenlijk nog een introductie nodig? De keizer van de Brusselse hip hop komt weer even zijn hometown inpakken, net zoals hij al twee keer deed met een uitverkochte Ancienne Belgique. Alleen al deze week speelt hij vijf shows, waaronder Rock Werchter, dus zal hij goed opgewarmd voor de dag komen. Volgens sommigen bracht hij begin dit jaar de beste Belgische hip hop plaat ooit uit, en was “Gorik Pt.1” een nummer dat hem bekend maakte in Vlaanderen. Zin om je frustraties de vrije loop te laten of lekker te gaan viben? Maar één adres: Red Stage om 20:15u.

 

Night Lovell @ Green Stage (21:00-22:00)

De 22-jarige Canadese rapper en producer maakt duistere trapbeats, zoals zijn naam al doet vermoeden. Zijn muziek maakt hij enkel ’s nachts omdat hij dan het productiefst is. 21u is nog niet echt nacht te noemen, maar dat het een feestje zal worden, staat wel vast. De man met miljoenen streams en views op YouTube bracht eerder dit jaar nog een album uit waarop hij samenwerkte met $uicideboy$, en diezelfde rauwheid zal zeker meegenomen worden naar onze hoofdstad.

 

La Yegros @ Blue Stage (22:30-23:30)

De Argentijnse met Colombiaanse roots brengt een heerlijk zwoele mix van cumbia en chamamé, overgoten met een elektronicasausje, waar dan soms nog een accordeon komt piepen. Hoewel het om 22:30u al een paar graden onder de dertig zal zakken, jaagt La Yegros ze weer omhoog zoals ze al vier keer eerder deed in de Ancienne Belgique of op haar eerdere Couleur Café-passage in 2014.

 

Xavier Rudd @ Red Stage (0:00-1:15)

De graaggeziene Australiër stond vanboven op de wishlist van Couleur Café-gangers, dus konden ze niet anders dan hem naar Brussel halen. De man staat al sinds 2002 blootvoets op het podium en heeft dus meer dan genoeg ervaring. Zijn teksten zijn vaak zeemzoet en ijveren voor een betere wereld; en in tegenstelling tot bij de popprinsjes en -prinsesjes van deze wereld, geloof je het ook echt bij hem. Hij is niet vies van de didgeridoo op het podium te halen om het publiek nog meer in te pakken. Wil je de perfecte afsluiter van een dagje Couleur Café, dan moet je niet twijfelen en je laten inpakken door Xavier Rudd.

 

Zaterdag

Bombataz @ Blue Stage (16:00-17:00)

De knettergekke jazzbands zijn in opmars in ons land. Naast Beraadgeslagen heb je de vier Brusselse gasten van Bombataz die zaterdag een thuismatch komen spelen. Op hun eerste ep ¡Kapao! brengen ze een mix van Nederlands, Frans, Engels en Spaans, wat zeker niet zal misstaan op een festival als Couleur Café. Oh ja, ze maakten ook nog gebruik van een botsend pingpongballetje als sample, en met teksten die even gek zijn als die van De Jeugd Van Tegenwoordig is dit een aanrader om de tweede festivaldag mee te beginnen.

 

Veence Hanao & Le Motel @ Green Stage (16:30-17:30)

De rapper die in 2014 afscheid moest nemen van de muziek, is sinds vorig jaar weer helemaal terug. Hij hielp bij het producen van Angèle’s eerste plaat en maakte er daarnaast zelf nog één. Voor zijn eigen plaat kreeg hij dan weer de hulp van een ander Brussels talent, Le Motel, die iedereen wel kent van zijn samenwerking met de broer van Angèle. Samen maakten ze een poëtische hip hop-plaat die de Brusselse sfeer zeer goed weergeeft.  De Botanique en de Ancienne Belgique hebben ze al op hun kop gezet, en dat zal deze keer niet anders zijn.

 

Kamasi Washington @ Green Stage (18:15-19:30)

De Amerikaanse saxofonist is een van de grootste namen in het jazzgenre, en werkte al samen met onder andere Snoop Dogg, Herbie Hancock, Kendrick Lamar, Flying Lotus en Thundercat. Zet hier dan nog eens een steengoede liveband bij, en de intense, meeslepende, kosmische grooves zullen je zo naar de zevende hemel brengen. Zelfs wanneer je niet meteen een jazzfanaat bent, kan het niet anders dan dat Kamasi Washington je zal verbazen.

 

Salif Keita @ Red Stage (19:15-20:15)

Voor The Golden Voice of Africa zal het al de zesde keer zijn dat hij Couleur Café aandoet. Eerder dit jaar bracht hij naar eigen zeggen zijn laatste album uit, dus zal dit misschien ook wel zijn laatste passage hier worden. Met zijn soulvol en uniek stemtimbre is hij zelfs op 69-jarige leeftijd nog in staat om het publiek rond zijn vinger te winden. Moest dit echt de laatste keer zijn dat hij in ons land optreedt, dan kan je niet anders dan spijt hebben door niet te gaan kijken en luisteren.

 

Tamino @ Green Stage (20:15-21:15)

De Belg met Egyptische roots pakt al twee jaar heel België in met zijn prachtige stem. Na het winnen van De Nieuwe Lichting in 2017 kreeg hij al meteen een plaatsje op Rock Werchter, en daar kreeg hij meteen The Barn volledig stil. Dat kunstje herhaalde hij daarna ook meerdere keren in de Ancienne Belgique. Nu België helemaal aan zijn voeten ligt, begint hij ook internationaal door te breken. Zo vroeg Lana Del Rey hem om haar voorprogramma te spelen in Dublin. Tamino speelt deze zomer maar op twee festivals in ons land, dus als je zin hebt in wat kippenvel op een bloedhete dag, moet je zeker paraat staan aan de Green Stage.

 

Niveau4XXL @ Green Stage (22:00-23:15)

Het festival verzamelt sinds 2016 het beste opkomende hip hop talent van eigen bodem in één show. Zo passeerden Roméo Elvis, Zwangere Guy, ISHA en Brihang allemaal al de revue. Dit jaar is Couleur Café van plan om nog een stapje verder te gaan door 2 beloftevolle jazzbands uit onze weelderige jazzscène toe te voegen aan de groep. Zo mogen Commander Spoon en ECHT! zorgen voor de muzikale ruggengraat van Luie Louis, Eleven’, Juicy, Jay MNG, Venlo en Miss Angel. Elk jaar is dit tijdelijk collectief een van de populairste optredens en dit jaar zal het zelfs XXL populair worden.

 

Zondag

Martha Da’Ro @ Blue Stage (16:00-17:00)

Ze is vooral bekend als zangeres bij Soul’Art, maar sinds vorig jaar begint ze ook solo potten te breken. Solo brengt ze een mix van dromerige en zwoele RnB, doorspekt met een aanstekelijk enthousiasme. Wanneer je zondag nog op zoek bent naar de perfecte manier om de laatste festivaldag in te zetten, kun je best eens passeren aan de Blue Stage.

 

AliA @ Black Stage (18:00-19:30)

De grootste belofte van ons Belgisch dj-landschap draait alle genres waar Couleur Café voor staat in een aanstekelijke mix. Zonder verpinken mixt ze funk, hip hop, soul en house aan elkaar. De Leuvense tiener draaide al een Boiler Room set op Listen! Festival, Red Light Radio en Kiosk Radio en mocht ook al openen voor Netsky. Lefto en STUFF. zijn ook al fan, dus dan kan je toch moeilijk achterblijven?

 

Sampa The Great @ Blue Stage (19:15-20:15)

De Zambiaans-Botswanees-Australische zangeres en rapster behoort tot de grootste opkomende talenten binnen het genre. Dat vinden niet alleen wij, maar ook mannen als Kendrick Lamar, Thundercat, Denzel Curry en Joey Bada$$. Hiernaast werd ze in 2017 al uitgenodigd door het populaire YouTube kanaal COLORS om er te komen optreden. Begin deze maand bracht ze ook de erg gesmaakte single ‘Energy’ uit, en een album zit er ook aan te komen, dus wie weet krijgen we zelfs wat nieuw werk te horen.

 

Rejjie Snow @ Blue Stage (20:30-21:30)

De Ierse rapper, die zijn perfect Amerikaans accent te danken heeft aan zijn schooltijd daar, brengt een mix van jazz- en trapbeats waar hij met zijn warme, zachte stem over rapt. Zijn eerste ep Rejovich kon in de iTuneslijst zelfs Kanye West en J. Cole achter zich laten. Samenwerken deed hij al met namen als Kaytranada, Yellow Days, Clairo en Aminé. Met een topnummer als “Egyptian Luvr” zal het dak er zeker afgaan (gesteld dat er een dak was boven Couleur Café).

 

The Cat Empire @ Green Stage (22:15-23:30)

Deze Australiërs brengen ons al twintig jaar een heerlijke mix van ska, jazz, reggae, hip hop, funk, rock en salsa. Ze komen niet vaak naar ons kleine landje aan de andere kant van de wereld, maar wanneer ze dan toch komen, is hun concert meteen uitverkocht en zorgen ze voor een heerlijk zomerse sfeer. Wanneer het ’s avonds al wat frisser begint aan te voelen, zak je best af naar de Green Stage waar de temperatuur terug vlotjes boven de dertig graden zal klimmen.

 

KOKOKO! @ Green Stage (0:15-1:15)

Deze Congolese band moet je live gezien hebben! Begonnen in de straten van Kinshasa, spelend op instrumenten gemaakt van afval, brengt hun Europese tour hen zelfs tot in de Berghain in Berlijn, nog altijd met dezelfde instrumenten. Het collectief bestaat niet alleen uit muzikanten, maar ook uit dansers. Samen met hun donkere synths brengen ze de Congolese sfeer in een handomdraai mee naar de hoofdstad. Als je van plan bent om Couleur Café af te sluiten met een groot feest, mag je zeker KOKOKO! niet overslaan.

 

Naast al deze bands staat het festival nog bol van andere goede artiesten uit binnen- en buitenland die je zeker niet mag missen. De combitickets zijn uitverkocht, maar je kan alle drie de dagen wel nog afzonderlijk kopen.

Facebook

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 1): Zonneslag bij heldere hemel

Waar de meeste kampeerders op Rock Werchter nog ontwaakten in een regenbui en het ploeteren was op de parkings, kreeg de weide…
InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2024 (Festivaldag 3): Rebelse broeihoop

Te midden van de Brusselse stedelijkheid is het Ossegempark in Laken een oase van rust. Het is dan ook niet voor niets…
InstagramLiveRecensies

Couleur Café (Festivaldag 2): Nederlandstalige rap voor iedereen

Op de tweede dag van het Brusselse Couleur Café werd de stralende hemel helaas ingeruild voor enkele regenwolken, maar gelukkig stond daar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.