Festivalnieuws, Muzieknieuwtjes

Voorbeschouwing Graspop 2019

Dit weekend wordt het rustige Dessel weer omgetoverd tot hét metalfestijn van België en omstreken. Vier dagen lang kan elke muziekliefhebber proeven van de verschillende subgenres die over de wei zullen waaien. Alle tickets zijn al hopeloos uitverkocht en het belooft een vettig feest van jewelste te worden. Trek uw botten aan, knoop uw zwarte broek toe en haal die leren jas van onder het stof. Het weerbericht ziet er goed uit, de pintjes staan fris en de line up belooft heel erg veel goeds. Hell yeah!

Donderdag

Black Peaks @ Jupiler Stage (16:00-16:40)

Wie er vroeg bij is, kan dit jaar het festival openen met Black Peaks. Ze waren al de support-act van grote namen als System Of A Down en Mastodon. De post metal die ze brengen trekt je mee in hun eigen verhaal. Een uitgelezen kans om deze jonge band op eigen benen te zien staan!

Hemelbestormer @ Red Bull Metal Dome (16:50-17:30)

Nummers maken van over de twintig minuten, waarom niet? Het Vlaamse metalkwartet Hemelbestormer is nog relatief onbekend, maar breekt wel potten met hun instrumentale nummers, waarop ze muren van riffs optrekken om ze dan met de sloophamer neer te halen. Ze spelen veertig minuten, dus dat wordt dan een set van twee nummertjes. Wie wil verdrinken in een zee van geluid, is bij Hemelbestormer aan het juiste adres.

Raven @ Marquee (19:15-20:00)

Opgericht in 1974, voor het eerst op Graspop in 2010 en still going strong. Raven had een enorme invloed op speed- en thrashmetalbands uit de eighties en nam een beginnende band genaamd Metallica op sleeptouw. Bombastische drums, snedige riffs en een uitstekende livereputatie. Mis deze shot nostalgie niet en laat jezelf terugvoeren naar de begindagen van metal.

The Amity Affliction @ Jupiler Stage (21:15-22:05)

Australië en metalcore, het is een match made in heaven. In de voetsporen van onder andere Parkway Drive stellen wij je voor: The Amity Affliction. Een hardwerkende band die al voor de tweede keer de heilige wei van Dessel mag betreden. Maak alvast een afspraak bij de dokter, want je trommelvliezen zullen op de proef worden gesteld. De bruisende energie die het drietal naar het podium brengt, zal het publiek zonder twijfel in beweging krijgen. Moshen!!

Philip H. Anselmo and the Illegals @ Marquee (23:30-00:45)

Philip H. Anselmo? De zanger van Pantera? Speelt die vanavond? De metalliefhebber die tegen middernacht nog niet in benevelde staat tegen zijn kampeerstoeltje ligt, kan deze metallegende zijn eigen ding zien doen. Verwacht vuile riffs, veel gescream en snel, heel snel drumwerk. Slaapliedjes brengen ze niet; deze muziek zal je nekharen overeind laten staan en de adrenaline in je bloed tot op een kookpunt brengen. Een ideale manier om het festival af te trappen. Op donderdag wordt er meestal niet al te veel aandacht geschonken aan de bands, maar ga toch eens kijken.

Vrijdag

Wiegedood @ Marquee (12:00-12:40)

Wie op vrijdagochtend fris en monter uit zijn tent kruipt, kan direct de black metal vibes gaan opsnuiven bij Wiegedood. Qua bandnaam winnen ze alvast de prijs voor akeligheid en hun muziek is dat ook. Muzikanten van Oathbreaker en Amenra, we moeten geen tekening maken bij de stijl die deze band brengt.

Whitechapel @ Marquee (13:15-14:00)

Whitechapel is de Londense wijk waar Jack The Ripper tijdens de negentiende eeuw zijn veroveringen in stukjes hakte, we geven het deze Amerikanen mee dat ze een vette bandnaam hebben. De band zingt over dood en verderf, ideaal om op vrijdag in het zonnetje te chillen bij deze steenharde muziek. Ondanks interessante teksten, is het verloren moeite om te proberen verstaan waar de heren uit Knoxville over zingen. Geniet van de energie!

Hatebreed @ Marquee (14:10-14:55)

Een bekende band als Hatebreed om dit uur programmeren is volgens ons wel godslastering. Al bezig sinds 1994 en met hits als “Destroy Everything” en “I Will Be Heard” zullen ze veel volk trekken. Laat je niet verrassen, er zal gemosht worden. Met hun heerlijke hardcore zal de Marquee omgetoverd worden tot een echte temple of doom.

Testament @ Main Stage 2 (16:05-16:55)

Testament stond voor het eerst in Dessel in 2000 en ze hebben de gitaren nog lang niet aan de wilgen gehangen. Wie kan genieten van thrashmetal zal ook genieten van Testament, dat met hun laatste album The Brotherhood Of The Snake bewees dat ze nog steeds relevant zijn. Grootmeesters in het genre en een welgekomen band op het grootste metalfeest van België.

Combichrist @ Red Bull Metal Dome (16:35-17:20)

Aggrotech, ken je het? Het is blijkbaar een genre dat industrial en dance combineert. Als dat je interesse niet wekt, weten wij het ook niet meer. Uniek is het zeker, wij laten je zelf beslissen of je het kan smaken of niet. Het blijft vreselijk lastig om te omschrijven, dus verwijzen we je graag door naar onderstaande video.

Architects @ Main Stage 1 (17:05-18:05)

Toen we lazen dat Architects naar Graspop kwam, wreven we direct in de handen. De band heeft zoveel hits en hun laatste album Holy Hell blies iedereen omver. De Britten mogen op de Main Stage spelen en wij hopen dat ze ook op een groot podium kunnen overtuigen. Veel zal afhangen van het publiek en de mate dat de hits bij de grote massa bekend zijn.

Fever 333 @ Jupiler Stage (19:20-20:05)

Stoppen op een hoogtepunt? Soms is het ongepast, soms is het gedurfd. Letlive. begon heel erg groot te worden, tot ze er ineens met stopten. Zanger Jason Butler belde eens rond en richtte prompt Fever 333 op. Ze brengen een experimentele mix van verschillende genres, wat resulteert in een snelle mix van riffs en hooks. Wil je Fever 333 nog eens zien voor ze definitief de wereld veroveren? Laatste kans!

Amon Amarth @ Main Stage 2 (20:40-21:40)

Zweeds zijn, lang haar hebben en een magnifieke baard meesleuren, meng daar nog bakken talent bij en je hebt het recept voor de bandleden van Amon Amarth. Een mastodont in de death metal en al de zesde keer op het festival. Hun Scandinavische cultuur doorspekt hun muziek, verwacht een gigantische mensenmassa die meebrult op “Twilight Of The Thunder God”. For Asgaard!

Eagles Of Death Metal @ Marquee (20:45-21:45)

Toen enkele terroristen een aanslag pleegden op de Bataclan in 2015, stond Eagles Of Death Metal op het podium. Dat feit zal dit weekend wel weer over de lippen gaan, maar laten we afspreken dat we ons vooral focussen op de muziek. De band brengt geen death metal, maar denk niet dat het er rustig aan toe zal gaan.

Within Temptation @ Main Stage 1 (21:50-23:20)

Er werd raar opgekeken toen de Nederlandse band Within Temptation werd aangekondigd als headliner voor Graspop. Hun achtste keer al; de band staat helemaal bovenaan in hun genre. Wie wil genieten van symfonische metal aangelengd met een engelenstem, is bij deze Hollanders aan het juiste adres. Misschien niet direct de ruigste naam, maar volk zullen ze wel trekken.

Stone Temple Pilots @ Marquee (22:30-23:30)

Grunge = Seattle. ‘Niet dus!’ dacht frontman Scott Weiland in 1992. De man bouwde zijn band uit het niets op, maar stierf in 2015 als gevolg van een overdosis. Jeff Gutt nam over, waardoor de band nog steeds kan touren. Deze grunge iconen verloren dan wel hun allerbelangrijkste lid, de missie blijft hetzelfde: een spetterende liveshow neerzetten en je terug meenemen naar de jaren negentig.

Slayer @ Main Stage 2 (23:30-01:00)

SLLLAAAAYYYEEERRRRR! Als je het dit weekend geen duizend keer op de camping hoort, zal het wel op het festivalterrein zijn. De band ging stoppen, maar speelt nog altijd lustig verder. Wij hebben het gevoel dat het deze keer écht de laatste zal zijn, dus wie de bekendste metalband ooit na 38 jaar wil uitwuiven, krijgt nog één kans.

Zaterdag

Halestorm @ Main Stage 2 (15:45-16:35)

Als je op zaterdag rond 15:45 nog bewusteloos in je tent ligt, zal Lizzy Hale je er wel uit schreeuwen. De band overtuigde in 2016 helemaal en mag daarom nog eens terugkomen. Wie fan is van licht stereotype hardrock, waarbij er eens een vrouw achter de microfoon staat, zal Halestorm zeker kunnen smaken.

Behemoth @ Main Stage 1 (16:45-17:35)

Toen vijf jaar geleden leukemie werd vastgesteld bij frontman Adam ‘Nergal’ Darski, hielden fans hun hart vast. De Pool vocht echter terug, en nu is de band groter dan ooit. Wie zijn black metal graag extra zwart geserveerd krijgt, zal zonder twijfel kunnen genieten van dit trio. Terug op de Main Stage, en volk dat ze zullen trekken!

Trivium

Weinig bands krijgen het privilege om door Metallica onder de vleugels te worden genomen. Het overkwam wel de piepjonge band Trivium, die de kans met beide handen greep en ondertussen een graag geziene naam is in Dessel. Veel tatoeages, een tanktop en kort haar: de band belichaamt de metalcore, en zal ook dit weekend dé coup van het weekend plegen.

Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators @ Main Stage (18:45-19:50)

Vorig jaar mocht hij met zijn ander bandje Guns ‘n Roses nog de eerste festivaldag afsluiten, dit jaar staat Slash wat vroeger geprogrammeerd. Er zal wel ergens in een contract staan dat de bandnaam ‘Myles Kennedy en The Conspirators’ moet bevatten, want het draait allemaal om de man met de hoed. Hij speelt zijn classics van bij GnR, maar ook zijn ander werk is de moeite. Je wil deze knotsgekke gitarist toch niet missen?

Clutch @ Marquee (19:10-20:10)

Een carrière van bijna dertig jaar, en nog steeds niet volledig doorgebroken. Het moet frustrerend zijn, toch bleven de Amerikanen hard doorwerken, waardoor ze stilletjes aan grootheden werden in de stonerrock. Een enorme fanbase en catchy nummers, het gaat de band dan toch voor de wind. Alle gekheid op een stokje, deze band moet je gezien hebben.

Disturbed @ Main Stage 1 (21:10-22:25)

Weinig mensen kunnen zingen als David Draiman, een man die zijn portie miserie al gehad heeft. De band werd wereldberoemd door hun Simon & Garfunkel cover “The Sound Of Silence”. Wij bidden voor de zieltjes die het werk van de band verder wilden verkennen, want hun eigen muziek kan niet meer haaks staan op dat ene lied. Met dynamische riffs en oorwurmen van jewelste is Disturbed een naam die voor eeuwig zal meegaan.

Ministry @ Marquee (20:50-21:50)

Al Jourgensen van Ministry is zestig jaar. In 2008 hield hij ermee op, maar Donald Trump als president maakte hem kwaad, heel kwaad. Hij besloot zijn comeback te maken en bewijst tegenwoordig dat op talent geen leeftijd staat. Wie deze oude knar het beste van zichzelf wil zien geven, rept zich best naar de Marquee.

Lamb of God @ Main Stage 2 (22:35-23:50)

Lamb of God is een thrashmetal band die niet behoort tot de mythische ‘Big Four’, maar dat volgens ons wel verdient. Ze spelen heel erg ruig en wie nog enkele nekspieren over heeft, zal die zeker kunnen gebruiken wanneer Lamb of God de weide in brand steekt. Het is een naam die altijd weer op de affiche staat, en dat is volgens ons dubbel en dik verdiend.

Slipkot @ Main Stage 1 (00:00-01:30)

Slipknot, of in de volksmond Lipsnot genaamd, is een van de meest populaire metalbands op onze planeet. Ze zijn de absolute headliner en kunnen terugblikken op een rijk gevulde carrière, waarbij ze enorm veel fans verzamelden. Vroeger deden er notoire verhalen de ronde dat frontman Corey Taylor zijn eigen kots opdronk of drummer Clown een rottende kraai in een bokaal meezeulde op tour. Tegenwoordig zijn de bandleden al wat bedaard, tot ze het podium betreden. Deze gemaskerde bende zal het hoogtepunt vormen, en we branden nu al een kaarsje voor de bands die de dag erna nog moeten volgen.

Zondag

FM @ Main Stage 1 (11:45-12:30)

De laatste dag wordt rond 11:45 afgetrapt door FM, een band die al sinds 1986 meegaat. Na een twaalfjarige pauze in 1995 maakt de band opnieuw muziek en touren ze er nog altijd lustig op rond. We krijgen een guilty pleasure vibe van deze band, gelukkig is er op Graspop geen plaats voor schaamte.

Inglorious @ Main Stage 2 (12:35-13:15)

Nog maar vijf jaar bezig, maar ondertussen wel al drie albums erdoor geperst. Razend ambitieus en extreem hard werkend; deze rockers uit het Verenigd Koninkrijk zullen dit weekend ongetwijfeld zieltjes winnen. Verwacht propere riffs en een excentrieke frontman, een ideaal recept dus.

Deadland Ritual @ Main Stage 1 (13:25-14:10)

Wat hebben Apocalyptica, Billy Idol, The Cult, Guns N’ Roses, Velvet Revolver en Black Sabbath met elkaar te maken? Het zijn allemaal bands die zonder moeite het festival zouden kunnen afsluiten en ze leveren allemaal een bandlid voor het project Deadland Ritual. Als je zoveel talent samenzet, kan het niet anders dan dat er iets moois bloeit. Groovy rock en een scheut blues gebracht door oude knarren, zo hebben wij het graag.

Power Trip @ Jupiler Stage (14:00-14:40)

‘Ik heb ooit nog Power Trip rond 14:00 in de namiddag op Graspop gezien,’ wil je het binnen tien jaar aan je kinderen kunnen vertellen? Grijp dan nu je kans, want deze jonge band stijgt zo snel naar de top dat zelfs de luchtverkeersleiders ervan schrikken. Ze mochten al touren met Trivium en nu mogen deze jonge knapen hun kunstjes tonen aan het grootste metalpubliek van het land. Als dat geen deuren opent!

Gojira @ Main Stage 1 (15:00-16:10)

Het Franse death metal viertal Gojira is een fenomeen. Weinig bands kunnen zo een sfeer scheppen met hun muziek. Elke keer wanneer de band het podium betreedt, wordt het publiek meegezogen in een post-apocalyptisch landschap waaruit ze niet kunnen ontsnappen. Gojira brengt geen muziek, ze brengen kunst. We hebben horen waaien dat je volgend jaar niet meer welkom bent op Graspop als je deze band geen kans geeft. Best toch eens doen, denken we dan.

In Flames @ Main Stage 2 (16:20-17:15)

Wat is dat toch met die Zweden? Het land zal tot in de eeuwigheid geassocieerd worden met Ikea, maar ook metal is een trefwoord dat we direct linken aan het Scandinavische koninkrijk. Al 25 jaar staat de band op de planken, de eerste keer Graspop deden ze in 1998. In 1998 werd Google opgericht en won de film Titanic zijn Oscars. Ondertussen is er al heel erg veel veranderd, maar niet voor In Flames. Zij spelen nog steeds kei hard en zullen dat dit weekend gewoon opnieuw doen.

Living Colour @ Red Bull Metal Dome (16:35-17:20)

Living Colour is een funkmetalband, opgericht in 1984. Als die zin je interesse niet opwekt, zal niets dat kunnen doen. Het viertal zal de Red Bull Metal Dome omtoveren tot hét feest van GMM 2019 en daar moet je bij zijn. Reserveer alvast maar een plaatsje, deze band komt voor de allereerste keer naar Dessel en dat zal legendarisch zijn.

Whitesnake @ Main Stage 1 (17:25-18:35)

Water is blauw, een mens moet ademen om te leven, elke persoon op aarde kent Whitesnake. Allemaal feiten, als je een ziel vindt op deze aardbol die het tegendeel kan bewijzen, mag je een gele briefkaart opsturen. Geen band belichaamt de foute eighties beter dan Whitesnake. Vele bands probeerden hen na te doen, maar niets kan het origineel overtreffen.

Uncle Acid & The Deadbeats @ Red Bull Metal Dome (18:20-19:10)

Stoner rock is terug cool, en Uncle Acid & The Deadbeats zijn daar het schoolvoorbeeld van. Immens populair en dit jaar ook op Graspop. Ze brengen een unieke sound en hebben met vijf albums toch al wat kilometers op de teller. Hun optreden kan gewoon niet mis gaan, ze zijn simpelweg te getalenteerd.

Rob Zombie @ Main Stage 2 (18:45-19:45)

Wie nog nooit Rob Zombie in actie zag, zal zijn ogen opentrekken. De man behoort tot de creatiefste mensen in de muziekwereld: zo regisseerde hij al enkele horrorfilms en gaat hij na zijn periode bij White Zombie gewoon verder als Rob Zombie. Wie graag een shot ‘WTF’ wil, is bij Rob aan het juiste adres.

While She Sleeps @ Jupiler Stage (19:20-20:05)

Metalcore is populairder dan ooit en daar profiteert ook While She Sleeps van. De Britten maken samen met Bullet For My Valentine, Architects en Bring Me The Horizon van hun land een van de grootste. Als je de heren op straat tegenkomt, zou je niet zeggen dat het vijftal langzaamaan tot de groten behoort. Momenteel staan ze nog net onder de subtop, maar daar zal heel erg snel verandering in komen.

Def Leppard (19:55-21:10)

Het is van 2008 geleden dat Def Leppard nog eens op GMM stond, maar eindelijk zijn ze terug. Hard rock pioniers, met hits als “Pour Some Sugar On Me” en “Hysteria” hebben ze een plekje op elke ‘Best Of 80’s’ cd op aarde. Een band die zeker niet mag ontbreken op uw bucketlist en die u dan ook meteen kan doorstrepen. Rock on!

Sabaton @ Main Stage 2 (21:20-22:50)

Het thema waarrond Sabaton muziek maakt, is zonder twijfel oorlog. De Zweedse band is erdoor geobsedeerd, wat resulteert in bombastische songs, waarmee ze elke muur afbreken. Het feit dat frontman Joakim Bordem eruitziet als een echte soldaat, helpt ook. Wapens zijn niet toegelaten op het festivalterrein, dus laat je gewoon fusilleren door de agressieve power metal van het vijftal.

Hawkwind @ Red Bull Dome (22:15-23:15)

Het nut van dit artikel is natuurlijk om je wegwijs te maken in het grote aanbod bands dat je dit weekend voorgeschoteld krijgt. Als we je één band zouden moeten aanraden, zou het Hawkwind zijn. Opgericht in 1969, toen kwam Abbey Road uit, dus ondertussen bouwen ze verder aan een carrière van 49 jaar. In 1972 kwam Lemmy erbij en toen scoorden ze een hit met “Silver Machine”. Hawkwind is zowat de grondlegger van alle andere bands en je moet ze gezien hebben.

Kiss @ Main Stage 1 (23:00-01:00)

Bij ons valt het nog wel mee, maar in de Verenigde Staten behoort KISS tot de grootste bands ooit. Ze zijn daar na meer dan dertig jaar nog steeds razend populair en kennen ook bij ons een grote schare fans. Hun hits zijn op beide handen en voeten niet te tellen; reken er maar op dat iedereen “I Was Made For Lovin’ You” zal meebrullen. Het is de allerlaatste keer dat het geschminkte viertal te zien zal zijn in ons land, want ze stoppen ermee. Verwacht je aan een wervelende ‘adieu’ met veel vuurwerk, een lichtshow van jewelste en véél hits.

18 juni 2019

About Author

Quinten De Seranno Alles kan, alles mag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief