FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Zeven redenen waarom je naar Rock Am Ring moet

© Nathan Dobbelaere

Als er een Europees festival is dat niet op je festival bucketlist mag ontbreken, is het wel Rock Am Ring. Het legendarische dubbelfestival (het tweelingbroertje van Rock Am Ring, Rock Im Park, vindt tegelijkertijd 500 km verder plaats) valt dit jaar tijdens het Pinksterweekend. Ideaal om maandag een dagje te bekomen van de festivalgekte. Deze 34ste editie belooft alvast weer eentje te worden om niet te vergeten. Rock Am Ring mag namelijk weer de grootste namen binnen de rock-, metal- en popwereld ontvangen. Wij sommen even de zeven belangrijkste redenen op waarom je dit jaar moet afzakken naar het bekendste festival van Duitsland.

1. Legendarisch festival

Bij de eerste editie in 1985, met U2 als headliner, trok het festival al meteen zo’n 75.000 bezoekers. Van een succesvolle eerste editie gesproken! In de jaren die erop volgden, steeg de totale capaciteit tot 87.000 man met een piek van 92.500 mensen toen het festival in 2015 en 2016 tijdelijk verhuisde naar de luchthaven van Mendig. Rock Am Ring en Rock Im Park zijn samen goed voor zo’n 150.000 bezoekers, hiermee behoren ze tot de grootste festivals van de wereld. Rock Am Ring is voor velen een festival waar ze zeker eens in hun leven naartoe willen gaan en heeft zo een legendarische status bereikt, ook in het buitenland. De vele verschillende nationaliteiten die er rondlopen, zorgen voor een uitgelaten sfeertje en de fantastische line-up zorgt ervoor dat je je geen seconde verveelt.

© Rock Am Ring

2. Racetrack Nürburgring

Al sinds de eerste editie (met uitzondering in de jaren 2015 en 2016) vindt het festival plaats op wat heilige grond is voor menig autoliefhebber: de Nürburgring. Het 20,8 km-lange autocircuit biedt een geweldig decor voor de uitgestrekte festivalweide met het hoofdpodium vlak achter de boxes, waar normaal de wagens worden voorbereid die op de kleine ring rijden. Het parcours zit prachtig ingewerkt in de bossen en wordt ook als kampeerterrein gebruikt. Daarnaast heeft het als extra voordeel dat de ondergrond asfalt is, waardoor het ook bij regenweer aangenaam blijft op de ‘weide’. Het is een unieke setting voor een festival, die het zeker de moeite waard maakt om eens richting Duitsland te trekken.

© Rock Am Ring

3. Sterke line-up

Rock Am Ring heeft altijd al een mix gehad van drie grote genres: metal, mainstream en… Duitse hiphop. Het is een van de weinige festivals waar je clashes kan terugvinden tussen bands als The 1975, Behemoth of Bastille en Slipknot. Iets wat voor de minder genregerichte muziekfans soms moeilijke keuzes kan opleveren. De punkers en metalheads kunnen zich dit jaar uitleven op headliners zoals Slipknot, Tool en The Smashing Pumpkins. De hiphoppers onder ons die naar Duitsland afzakken, kunnen op zondag genieten van namen zoals Alligatoah en Marteria & Casper. Maar ook talent van eigen bodem zal spelen op Rock Am Ring. De Antwerpenaar DVTCH NORRIS opent zondag de Beck’s Crater Stage. Een goede reden om zondagochtend op tijd uit je tent te kruipen en onze landgenoot te supporten.

© Rock Am Ring

4. Bratwurst

‘Alles hat ein ende, nur die bradwurst hat zwei.’ De eetgewoontes van de Duitsers lijken ons soms wat vreemd, maar toch kan je pareltjes vinden in hun keuken. Zo heb je de braad- en curryworsten, maar ook wienerschnitzels die je in volle festivalstijl kan ontdekken. Ook voor de vegetariërs en veganisten heeft het festival een ruim aanbod ter beschikking, zodat ieder iets kan vinden naar zijn smaak. Voor de mensen die overnachten op de camping is er een grote Lidl te vinden op het terrein, zodat je je voorraad frisse pils (en andere noodzakelijke spullen) kan aankopen. Er zijn ook verschillende plekken waar je kan barbecueën.

© Nathan Dobbelaere

5. Beter dan de livestream

Rock Am Ring was een van de eerste festivals die gretig gebruik maakte van de online livestreaming van concerten. Al jaren kan je tijdens het weekend via ZDF bijna alle grote concerten meemaken vanuit je bureaustoel. Iets waar studenten die dan in het midden van hun examenperiode zitten maar al te graag gebruik van maken. Tegenwoordig staan alle optredens op YouTube met vaak meerdere miljoenen views.

Er is maar een ding dat de live streams kan overtreffen, en dat is het festival in eigen persoon meemaken. Voel de sfeer ter plekke en zing mee op alle grote hits samen met die 86.999 andere mensen. Zie je favoriete bands live en herbekijk het optreden nadien online, zodat de herinnering nog memorabeler is.

6. Duitsers weten hoe een feestje te bouwen

Duitsers hebben de reputatie echte party animals te zijn. Of het nu op vakantie is of op een festival: ze weten hoe ze moeten feesten. Zet meer dan 80.000 samen en je krijgt een uitgelaten menigte die niet bang is om overal op de weide mosh- en circlepits te starten. Sfeer verzekerd! En als je ons niet op ons woord gelooft, kijk dan zeker het volgend filmpje.

7. Bier, bier en bier?

Nog iets waar ze in Duitsland goed in zijn, is bier brouwen (en vooral drinken). Dit is ook niet anders op Rock Am Ring. Duizenden liters gerstenat staan klaar om in bekers van een halve liter gegoten te worden en ieders dorst te lessen. Bovendien gebruikt RAR net als vele andere Duitse festivals herbruikbare bekers. Goed voor het milieu en minder struikelgevaar over die duizenden bekers op de grond. Take note, Rock Werchter.

© Nathan Dobbelaere

Rock Am Ring vindt plaats van 7 t.e.m. 9 juni. Er zijn nog enkele dagkaarten beschikbaar gesteld, maar je zal je moeten haasten. Het festival was naar jaarlijkse gewoonte volledig uitverkocht na enkele weken. Op de line-up vind je o.a. Tool, Slipknot, Slayer, Bring Me The Horizon, Bastille, Architects, The 1975, Die Antwoord en veel meer.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Bastille @ Vorst Nationaal: Popshow volgens het boekje

Bijna tien jaar na hun doorbraak met megahit “Pompeii”, vier albums en vele festivals later, lijkt de ster van Dan Smith en…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Slipknot op Graspop Metal Meeting 2023!

Afgelopen zomer nog het witte konijn uit de hoge hoed van Pukkelpop, maar volgend jaar in een ietwat natuurlijkere habitat: Slipknot speelt…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Slipknot - The End, So Far (★★★½): Gepreek voor eigen kerk

‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Geen enkele zegswijze is treffender voor Slipknot. Gekke hoeden, tonnen make-up of angstaanjagende…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.