Albums, Recensies

SPITFIRE – Round Way The Other (★★★): De Belgische kleine neefjes van Muse

Met het nieuwe Round Way The Other lossen de mannen van SPITFIRE vier goed gecomponeerde nummers. De rode draad door de ep lijkt, naast de gelijkenissen van invloeden, wel wat zoek. Langs een kant speelt dat in hun voordeel. De nummers zijn divers en bulken van verschillende stijlen. Aan de andere kant geeft de band moeilijk weer wat voor muziek ze precies wil maken. Verwacht een goeie mix van groove-rock met harmonieuze refreinen geleid door een gepaste frontman.

SPITFIRE heeft roots in het Antwerpse en is niet nieuw op de Vlaamse rockscene. Het trio verzorgde bijvoorbeeld alle nodige muziek voor de serie en films van Crimi Clowns. Hun eerste langspeler State of Mind brachten ze in 2017 uit, maar bleef onder de radar van de mainstream. Ze doen een nieuwe gooi met deze Round Way The Other.

Het is moeilijk te zeggen waar SPITFIRE de saus precies heeft gehaald voor deze ep. De groove-rock die de band zichzelf toeschrijft wordt benaderd, al is die term eigenlijk te eng om de vier nummers van Round Way The Other in te plaatsen. De harmonieuze refreinen op “Black Matter” en “Eyes” doen denken aan iets wat je op een Muse album zou vinden. Het feit dat ze net als de Britten een powertrio zijn dat een volle, bijna symfonische sound uit die kleine bezetting weten te persen zegt al veel.

Om deze ep vorm te geven dook SPITFIRE de studio in met Jo Cassiers. Hij is al dertig jaar gitarist, producer en songwriter voor Stan Van Samang, Clouseau en vele andere projecten. De gitaren en bas op Round The Way Other zijn enkel fat & fuzzy te noemen. Het nummer “Get Out” start met een interressante leadgitaar die direct aandacht grijpt. De combinatie van vervormde gitaar en bas geeft een leuke uptempo groove die doet denken aan een Franz Ferdinand-riff. Het nummer vervalt daarna wel in een vrij voorspelbare herhaling. De vocals zijn op zich juist en correct gezongen, toch mist er iets aan. Het voelt alsof de leadzanger Rory Cleas nog een stapje beter kan, maar het komt er op weinig momenten volledig uit.

De songwriting is professioneel gedaan, “Eyes” bijvoorbeeld is aangenaam om naar te luisteren. Maar het gouden element dat deze nummers anders zou moeten maken dan pakweg Arcade Fire, Royal Blood, Muse en Foo Fighters is niet heel duidelijk. Een knappe uitvoering van een alternatieve groove rock, met bekwame muzikanten. De brandschone mix poetste misschien wel een deel van de attitude weg.

“Black Matter”, dat gisteren als single is gereleased, is mogelijks het beste nummer van de Round Way The Other. Een dynamische track die zowel goeie zangharmonieën als stevige gitaarriffs combineert. Een simpele, maar passende solo en een melodie die blijft hangen. SPITFIRE heeft een eervolle ep op de markt gebracht die rockfans zeker zal kunnen behagen. Voor belpop-geschiedenis is het misschien nog wel iets te vroeg.

SPITFIRE speelt morgen op een gratis Koningsdag-festival in Rotterdam en staat op 4 mei in de Boudewijnschool in Lommel.

FacebookVi.be

26 april 2019

About Author

Felix Vloeberghs


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief