AlbumsRecensies

BRUCE – Captain, We’ve Lost Bruce (★★★½): Punk’s not dead, BRUCE is very much alive!

Met negentien minuten en twaalf nummers op een album, moet je dan nog raden naar een genre? Twee kanten kan het uitgaan: ofwel grindcore, ofwel punk. Het is punk geworden. Uit België, potverdikke. En toch weeral vreemd dat het uit een regio komt waar de laatste decennia de punkbands als paddenstoelen uit de grond schieten. De regio Diest/Aarschot heeft de laatste jaren al meerdere uitstekende punk / rock ’n’ roll bands voortgebracht.

Het debuut The Vaticano Trail dateert al van 1997. De tweede en voorlopig voorlaatste lp My Latest Popstar Crush was van 2016. Nu hebben ze niet meer zo lang gewacht om een album uit te brengen. Ooit heette de band Leftovers, maar toen ze meededen aan Humo’s Rockrally grapte Frank Vanderlinden dat de band niet Leftovers heette, maar wel Bruce omdat gitarist Wim Asselberghs nogal op de boss leek. Toen later, in 1993 een nieuwe bandnaam gezocht werd, omdat de oorspronkelijke zanger er mee ophield en Wim in de ban was van bands met korte jongensnamen zoals Zeke, was BRUCE geboren.

Twee jaar nadat het vorige BRUCE album My Latest Popstar Crush positief werd onthaald, heeft de band een nieuwe, derde plaat uitgebracht: Captain, We’ve Lost Bruce. Eind 2018 werd alvast een eerste nummer uit de cd, titeltrack “Captain, We’ve Lost Bruce” uitgebracht als single. BRUCE speelt garagepunk met een sound die los staat van de skate/poppunk. De mannen laten zich eerder beïnvloeden door garagepunk bands als Cosmic Psychos, New Bomb Turks, Hard-Ons, the Ramones en Radio Birdman.

Korte, snedige nummers zonder een ogenblik de melodie uit het oog te verliezen, dat is zowat de rode draad voor BRUCE. Verwacht ook geen vernieuwing in dit album. Dit mag beschouwd worden als een verderzetting van waar ze twee jaren geleden geëindigd zijn, en dat klinkt nog lang niet zo slecht. Muzikaal is het zelfs een van de betere bands in het genre. Ook is er goede songwriting aanwezig waardoor je de nummers binnen de kortste keren mee kan zingen. De gitarist zorgt er met de korte solo’s ook voor dat de verveling niet gaat toeslaan.

Wat ook gezegd mag worden, is dat deze band niet meedoet aan trends. Dit is muziek die al jaren wordt gemaakt, ook door deze band. Geen moment wijkt BRUCE af van het originele concept. En ook dat is knap. Er was niets zo gemakkelijk geweest om even op de post-punk trein te springen waar België op dit moment in floreert. Nope, dat moet je hier niet verwachten. Gewoon, straight on rock ‘n’ roll, garagepunk, en dat wordt op elk moment in elk nummer op een goede manier gebracht. Het leuke aan standvastigheid is ook wel dat je er kwaliteit in kan steken, en dat wordt op deze plaat dubbel en dik bevestigd. Op de fysieke vorm van dit album staat nog een cover, die we helaas nog niet hebben kunnen beluisteren.

Je kan stellen dat dit een zoveelste plaat in het genre is, maar toch onderscheidt het zich door de kwaliteit die het aan de dag legt. Alles doen ze ook op een DIY-manier, en ook dat verdient een streepje voor. Dit genre leent zich wel tot de DIY-way of life, maar toch is dat heden ten dage niet evident. Het nieuwe album verscheen op 6 maart en Captain, We’ve Lost Bruce wordt op 12 april voorgesteld in De Haven in Aarschot.

Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single FuckFuckFuck - "Anal"

Alle remmen los. Zo omschrijven we de verse FuckFuckFuck misschien nog best. Deze Nederlanders brengen garagepunk met een streep rock-’n-roll dat vraagt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lord Huron - "Not Dead Yet"

Het is bijna drie jaar geleden dat we voor het laatst hoorden van de Amerikaanse indiefolk groep Lord Huron. In 2012 bracht…
AlbumsRecensies

Bad Nerves - Bad Nerves (★★★★): Onuitgegeven mix van zenuwslopende genres

Er is tegenwoordig onmetelijk veel (sociale) media om je als band bekend te maken aan de wereld. Een band die alles mooi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.