AlbumsRecensies

Sundara Karma – Unfilas’ Alphabet (★★★★½): “Music Of Joy & Eternity”

Sundara Karma is een Britse indie-band die hun eerste single uitbracht in 2014. Al vrij snel zeiden wij dat dit een band is die je moet leren kennen. Zo’n vier jaar later zijn we nog niet van mening veranderd. Integendeel, Sundara Karma heeft in eigen land al redelijk wat succes, maar in de rest van Europa zijn de jongens minder gekend. In 2017 bracht de band rond Oscar ‘Lulu’ Pollock hun debuutalbum uit en vandaag volgt album nummer twee Unfilas’ Alphabet. Sundara Karma is Bowie-gewijs al enkele keren van look veranderd: van lang haar naar nog langer om het vervolgens weer kort te knippen. Alle looks hebben één iets gemeen, ze zijn allemaal androgyn, opnieuw zoals Bowie. David Bowie is duidelijk één van de ‘heroes’ van de band, want ook de muziek op Unfilas’ Alphabet doet aan hem denken.

Met “A Song For My Future Self” worden we op een dromerige manier verwelkomd in de wereld van Sundara Karma. De jongens beginnen meteen met experimenten waardoor we door de jaren tachtig sound heen een futuristisch gevoel krijgen. Het klinkt wat vreemd, maar het werkt. Met “One Last Night On This Earth” barst het feest los en we kunnen maar aan één iets denken: let’s dance. Zowel de stem als de sfeer van het nummer doen ons denken aan grootmeester David Bowie. Uiteraard mag een band zich laten inspireren door iconen als Madonna, Prince of in dit geval Bowie. Maar er ligt wel ergens een grens. Sundara Karma zoekt deze grens op en tijdens het rustigere “The Changeover” gaan ze er misschien over.

“Symbols Of Joy & Eternity”, die titel beschrijft de plaat volledig. Het hele album door hangt er een jaren tachtig sfeertje, maar we krijgen ook hedendaagse invloeden te horen, zoals de synthesizer tijdens bijvoorbeeld “Higher State“. Er wordt gebalanceerd tussen het verleden en het heden, waardoor het album een tijdloos uiterlijk krijgt en makkelijk een ‘eternity’ kan meegaan. De ‘joy’ krijg je vanaf minuut één mee en eindigt pas nadat het album stopt met spelen. De muziek brengt niet alleen plezier met zich mee, want de kwaliteit ligt hoog. Geen nummers die snel in elkaar geflanst zijn, dus. Alle nummers zitten goed in elkaar en zijn doordacht. Veel van de songs klinken ook vrolijk, maar wie goed luistert hoort dat dit niet altijd waar is.

Unfilas’ Alphabet zit vol met verborgen gitaarlijntjes, synths en allerlei andere geluidjes die je niet hoort bij een eerste en zelfs latere luisterbeurt. Je blijft nieuwe dingen horen op de achtergrond, waardoor de muziek misschien complex wordt, maar door de goeie basis bezwijken de nummers niet door het gewicht. Sundara Karma creëert ruimte om te experimenten, maar gaat nooit te ver. Opnieuw een mooi evenwicht! Daardoor verveelt Unfilas’ Alphabet dan ook geen seconde. Elk nummer is een experiment dat helemaal anders klinkt dan het vorige, maar door de eighties vibe hangt alles toch samen als een geheel. De muziek is als een regenboog: alle kleuren zijn verschillend, maar gaan toch mooi samen. Plots begrijpen we de albumcover. De muziek van Unfilas’ Alphabet is tijdloos, waardoor we er eeuwig naar kunnen blijven luisteren en op blijven dansen.

Unfilas’ Alphabet is een geweldig goed uitgebalanceerd album. Sundara Karma experimenteert, maar niet te veel. De Britten vinden ook het evenwicht tussen hedendaags en jaren tachtig. De nummers zijn allemaal verschillend, maar vullen elkaar aan en vormen een geheel. De enige grens die overschreden wordt, is de Bowie-grens, maar net als het icoon zijn muziek is die van Sundara Karma ijzersterk. Bij elk nummer vinden ze zichzelf opnieuw uit. Tijdloos, kwaliteit en plezier zijn de drie woorden om dit album mee te omschrijven. Dit is geen album dat we zomaar laten passeren. Deze plaat gaan we terugzien op het einde van het jaar in de lijstjes met beste albums van het jaar. Unfilas’ Alphabet is ‘music joy & eternity’.

FacebookInstagramWebsite

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

860 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Arcade Fire - WE (★★★★): Hartverwarmende tranen, zonovergoten pijn

‘Remember when Arcade Fire were good?’ Het was een nogal pijnlijke vaststelling die op de website van het alom gerespecteerde Stereogum pronkte…
LiveRecensies

Tomberlin @ Les Nuits Botanique (Rotonde): Breekbare intimiteit

Vrijdag brengt Sarah Beth Tomberlin haar tweede album i don’t know who needs to hear this… uit. De Amerikaanse twintiger blijft sinds…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Arcade Fire - "Unconditional I (Lookout Kid)"

Sinds Arcade Fire ons enkele weken geleden verblijdde met het aaneenhangende tweeluik “The Lightning“, vergaven we het Win Butler en de zijnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.