AlbumsRecensies

Bob Mould – Sunshine Rock (★★★★): “If it ain’t broke, don’t fix it”

Op de nieuwste plaat van de legendarische ex-frontman van Hüsker Dü worden we overspoeld met een grondige dosis onvervalste vrolijke rock. Bob Mould maakt zich op Sunshine Rock niet los van zijn oude werkende formule: een snedige brok punk, bovenop zijn hardcore en powerpop roots.

Moulds nieuwste verschilt met zijn voorgangers Beautiful Ruin (2014) en Patch The Sky (2016) vooral in het gevoel dat op het album overheerst. De naam van het album geeft op zich ook al veel weg. Sunshine Rock klinkt opgewekt, vrolijk, levendig en uiteraard zonnig. Dit wordt al meteen geïllustreerd met de gelijknamige opener van het album “Sunshine Rock”: een onversneden liefdeslied.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen melancholiek wordt opgezocht op het album. In de muziek horen we bijvoorbeeld bij “The Final Years” strijkers op de voorgrond en ook mistroostige nostalgie duikt af en toe op zoals bij “Camp Sunshine”.

Ondanks de naam van het album zijn er dus toch heel wat minder zonnige nummers op de plaat. “What Do You Want Me To Do” gaat onder andere over een gebroken relatie en de tekst van “Lost Faith” klinkt als een existentiële crisis. De ‘sunshine’ waar Mould over spreekt, manifesteert zich in zijn vermogen om ‘foert!’ te zeggen tegen de problemen die hij vaak op dezelfde nummers aanhaalt. Het refrein van “Lost Faith” zet zich bijvoorbeeld volledig af tegen al het gejammer van de strofes: ‘You really gotta stop this now/This is your last chance to turn around’.

De grootste sonische ravage wordt verricht op de nummers “Thirty Dozen Roses” en “Send Me A Postcard”, die laatste is een cover van garagepunk band Shocking Blue uit 1968. Ook hier blijft het opvallend hoe licht en vrolijk Mould de snelle gitaren doet klinken. Het vrolijke refreintje van “Camp Sunshine” doet dan weer eerder denken aan de experimentele rock van Spongebobcore band Ween.

Het blijft bewonderenswaardig hoe de bijna-zestiger zoveel energie in zijn nummers weet te pompen. Jaar na jaar houdt hij de lat hoog voor hoe snedige punk en powerpop horen te klinken. Sunshine Rock is een plaat van Bob Mould die, zoals praktisch al zijn andere platen, klinkt als hemzelf. Hij is geen meester van innovatie, maar hij snapt als geen ander dat wanneer iets werkt, er geen reden is om het te repareren.

Wie zin heeft in een pletwals van gitaargeweld kan Bob Mould op 12 maart in Het Depot in Leuven spotten.

Sunshine Rock verscheen op 8 februari via Merge Records

Related posts
AlbumsRecensies

Bob Mould - Blue Hearts (★★★★): Als een dure wijn: hoe ouder, hoe beter

Op sommige mensen staat er geen leeftijd, anderen laten zich gewoon de wet niet voorschrijven en er zijn er maar een aantal…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bob Mould - "Siberian Butterfly"

Sommige mensen lijken moeilijk ouder te kunnen worden. Lang was dat een eigenschap waar je eigenlijk niet trots op moest zijn, want…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bob Mould - "Forecast of Rain"

Bob Mould: elke zichzelf respecterende, verantwoordelijke chauffeur heeft zijn sleutelhanger. Of was dat een andere BOB? Elke zichzelf respecterende, verantwoordelijke muziekliefhebber heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.