AlbumsRecensies

Sticky Fingers – Yours to Keep (★★★★): “Warme en harmonische smeltkroes van stijlen”

Sticky Fingers, ook bekend als STIFI, is helemaal terug. Hun genre? Zoals ze het zelf zeggen: ‘A melting pot of reggae, psych and bourbon. Hypnotising you into a swaying trance, then punching you in the face for dancing like a hippy.’  Ze zijn sterk beïnvloed door de Australische reggaeband ‘King Tide’, waar ze jarenlang het voorprogramma van verzorgden. Invloeden van Pink Floyd, Gorillaz en Arctic Monkeys zorgen ervoor dat hun muziek schippert dus tussen reggae en indierock.

Het vijftal uit Sydney kondigde in maart vorig jaar hun comeback aan na een pauze van zestien maanden wegens ‘interne problemen’. Veel details zijn er niet, maar leadzanger Dylan Frost liet wel openlijk weten dat hij een alcoholverslaving en mentale problemen had. Na een moeilijke periode zijn ze echter volledig terug. Opnieuw bewijst hun combinatie van aanzienlijk emotionele teksten en hun typische sound dat ze één van de beste Australische bands van het afgelopen decennium zijn.

Yours to Keep, het eerste album van de band in meer dan twee jaar tijd, neemt zeker geen stap terug. De diepe put waar de band uit komt, is duidelijk merkbaar. Hoewel de zonnige en zuivere klanken van de band nog steeds op de voorgrond staan, heeft elk nummer zijn eigen emotioneel verhaal. Sticky Fingers gebruikt hun warme klanken om thema’s aan te wenden zoals overkoepelende overheidscontrole in ons dagelijks leven, het overlijden van een vriend en drugsmisbruik.

Hoewel in hun vorige drie albums de meest succesvolle nummers een symbiose waren tussen Manchester-rock en Kingston-Dub, laten ze in dit album de reggaefusionstijl eerder achter zich en neigen ze meer naar Australische indierock. Dit was al te horen in “Loose Ends”, de single die al eerder werd uitgebracht als voorproefje van hun nieuwe album. In de single, dat de eerder genoemde notie van de rol die de overheid in ons leven speelt bekritiseert, laten ze als nooit te voren hun rockcapaciteiten horen.

Toch bevestigen ze nog steeds hun zelfverzekerdheid over hun kenmerkende sound. Het recept van Sticky Fingers’ gaat als volgt: hun typische gitaarklank, synthesizers, piano, drums en een overvloed aan subtiele productiedetails en variërende genre-invloeden zorgen voor een aanstekelijke, vredevolle en gelukzalige beat waarbij de hippie in jezelf onvermijdelijk naar boven komt. Daarbovenop komt de unieke, rokerige stem van Dylan Frost, die alles in één grote adem naar een nog hoger niveau trekt. De schat aan productiedetails zorgt echter nooit voor een overladen, chaotisch gevoel. Meer nog, steeds slagen ze erin dit te laten klinken als een pure harmonie waar je instant gelukkig van wordt. Dit is Sticky Fingers’ sterkste punt en maakt dit album ook zo sterk.

Het album heeft nog steeds zijn reggaewortels maar weet te verrassen met een aantal prachtige zachte piano- en gitaargestuurde nummers. De reggae-invloeden komen het best naar boven in “Cool & Calm”, het eerste meest opvallende nummer en zeker één van de betere nummers van het album. De dromerige nummers, waarbij Dylans stem een groot aandeel hebben, bieden de ideale soundtrack voor een lange roadtrip langs fraaie landschappen. Deze nummers nemen de overhand in het album, iets wat we niet direct gewoon zijn van Sticky Fingers. Ze slaan hier duidelijk een nieuwe richting in. Misschien heeft het succes van hun akoestische en onuitgebrachte YouTube-nummers zoals “Cyclone” hiermee te maken?

Yours to Keep is het album waarmee Sticky Fingers na twee jaar helemaal terug is. Ze brengen minder reggae dan in hun vorige albums, maar met hun eigen warme en zonnige gitaarsound, emotionele teksten en ritmische harmonie nemen ze ons mee in hun eigen trance. Een trance van hoop, vrede en geluk, die ons door de gevoelvolle teksten achterlaat met een bitterzoete smaak. Het ideale album voor op deze vroege lentedagen.

Sticky Fingers is live te zien op 6 mei in Het Depot.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Koala Disco - "Witches"

‘I’m so sick and tired of your bullshit’ is nogal een statement om een nummer mee te openen. Zwier er een dreunende…
AlbumsRecensies

Motel Radio - The Garden (★★½): Braaf baken van positiviteit

De Amerikaanse indierockgroep Motel Radio is al sinds 2014 actief, maar waarschijnlijk zal de naam bij niet veel mensen een belletje doen…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Rock Eupora - Pick At The Scab (★★★½): Oude wonden, nieuwe vondsten

Rock Eupora, dat is eigenlijk gewoon de dertigjarige Amerikaan Clayton Waller die in zijn eentje fuzzy indierock schrijft, opneemt en uitbrengt. Sinds…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.