AlbumsRecensies

Earl Sweatshirt – Some Rap Songs (★★★★): “Rauwe emoties, heerlijke Lo-fi klanken”

Het 24 minuten durende Some Rap Songs is ongetwijfeld één van de meest geanticipeerde albums in de hip-hop community. Ondanks de relatief korte duur en allesbehalve reguliere songstructuur, weet Earl te imponeren. Geen lange intro’s of eindeloos herhaalde refreinen, wel tonnen emoties over abstracte, lo-fi en bij momenten psychedelische beats.

Earl Sweatshirt kende zijn doorbraak toen hij in 2010 zijn mixtape Earl uitbracht onder het collectief Odd Future, waar ook Tyler, The Creator en Frank Ocean deel van uitmaakten. Zijn eerste album Doris wordt onder andere geprezen om de uitermate lyricale teksten en het vervolg project I Don’t Like Shit, I Don’t Go Outside is zo duister en donker dat zelfs nachtdieren er niet in zouden kunnen zien. Na het overlijden van zijn vader Keorapetse Kgositsile (tevens dichter) en goede vriend Mac Miller zijn we beland bij Some Rap Songs.

We zouden liegen als we zeggen dat Earl’s nieuwste werk makkelijk te verteren is, maar wie bekend is met zijn eerdere werk en met de recent uitgekomen singles “NOWHERE2GO” en “The Mint”, had dit ook niet verwacht. De overweldigende en onconventionele productie vraagt veel aandacht van de luisteraar en bovendien lijkt het op nummers als “Eclipse” en “Azucar” alsof Earl zijn stem versmelt met de beat, wat mogelijk een analogie kan zijn voor het feit dat de jonge rapper soms ook verdrinkt in zijn eigen gedachten en emoties. Verder draagt ook het gebrek aan refreinen, die als referentiepunt zouden kunnen fungeren, bij tot een moeilijke eerste luisterervaring.

Lyricale tongtwisters heeft hij ingeruild voor emotionele en meer herkenbare verzen. ‘Muffle my pain and muzzle my brain up/ Really I’m just makin’ sure my promise is kept / Kept the truth in my palm and chest / See it through, keep a noose hangin’ off of my neck’, rapt hij op “Cold Summers”. Het album zit boordevol beschrijvingen van Earl’s stormachtige laatste jaren en het lijkt wel enkele bladzijden uit zijn persoonlijke dagboek die hij als therapie neerpent. Misschien zijn het ook wel brieven aan zijn geliefde die hij mist.

“The Mint”, waarin ook Navy Blue een verse brengt, blijft onze persoonlijke favoriet. ‘Early morning, wash my swollen hands / Hit the showers, cleanse my soul and crash / Tiptoein’ over glass, brodie go too fast, rapt Earl. De honger om de beste rapper van zijn generatie te worden, hoor je niet meer in zijn stem – waar dat op Doris nog wel het geval was – maar de integriteit en rauwe emotie maken dat meer dan goed.

Met Some Rap Songs, maakt Earl alles behalve aanstalten om commercieel door te breken. Geen hits voor op de radio, wel een project waar zijn doorwinterde fans van zullen smullen. Hoewel het aanvankelijk een bizar geheel lijkt, loont het wel degelijk om dit album op repeat te zetten. Wij kijken alvast uit naar de dag dat Earl Sweatshirt nog eens naar onze contreien trekt!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jazz Brak - "SAL TYP"

Februari kent dit jaar een dagje extra en daar maakt Jazz Brak dankbaar gebruik van om de wereld te trakteren op een…
InstagramLiveRecensies

6LACK @ Ancienne Belgique (AB): Emoties aan de lopende band

De Amerikaanse Ricardo Valentine oftewel 6lack (uitgesproken als Black) komt met zijn Europese ‘Since I have a Lover Tour’ voor het eerst…
AlbumsFeatured albumsRecensies

21 Savage - american dream (★★★★): Smaakpalet aan stijlen met eigenwijze flows

Het is eindelijk zover; na zes jaar wachten is 21 Savage er met een nieuw soloalbum. Hoewel hij regelmatig samenwerkt met grote…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.