AlbumsRecensies

Tyler, The Creator – Music Inspired by Illumination & Dr. Seuss’ The Grinch (★★★½): Wanneer een rapper Kerstmis dirigeert

‘I am the Grinch. Hey, how you doing, you scum is a pleasure to meet you’. Tyler, The Creator brengt ons een kerstalbum en het klinkt exact hoe je denkt dat het zou klinken. Tien minuten lang brengt Tyler Gregory Okonma warmte, dekens en een maretak met een geweldige ghetto-edge. Het is eens iets anders dan de 50-jaar-oude kerst-cd vol schlagerzangers die je favoriete nonkel altijd door de speakers ramt.

Okonma twijfelde niet toen hij werd benaderd door Illumination Entertainment om een nummer bij te dragen aan de soundtrack van The Grinch. De geanimeerde remake van de Jim-Carrey-klassieker “how the grinch stole christmas” uit 2000 weet zeker zijn artiesten uit te kiezen. De experimentele hip hop die we gewend zijn te horen van Tyler past perfect in een kerstjasje. Voor sommigen onder ons zal het ongetwijfeld nog te vroeg zijn om al aan kerst te denken, maar deze plaat brengt je volledig in de sfeer. ‘Hot chocolate, I prefer milk if it’s 2%. Marshmallows on top and some extra whip. You can even use cinnamon, cinnamon on top’. Het water loopt ons nu al in de mond.

Okonma is niet schuw om alle instrumenten uit het arsenaal te gebruiken voor zijn beats. Op deze extended play is er voor de piano alvast een hoofdrol weggelegd. Veel tracks beginnen met jazz-melodiëen die je doen denken aan achtergrondmuziek voor klassiekers zoals Home Alone en A Christmas Carol. Tyler slaagt er perfect in deze om te vormen tot een harde beat voor zijn gehoonde, variërende lyrics. Je moet je er alleszins niet voor schamen om deze EP te gebruiken als soundtrack voor die awkward gesprekken aan de kersttafel. Op twitter verklaarde Tyler dat hij een kerstalbum wou maken dat niet te traditioneel kerst-achtig was. Hij wilde dat je het album even goed zou kunnen opleggen op een zonnige zomerdag.

Het mag gezegd worden dat Okonma hier heel goed in slaagt. Je zou jezelf kunnen afvragen waarom hij niet gewoon een full-length album uitbrengt en waarom het per sé een kerstplaat moet zijn. Dat is een terechte vraag, maar het doet sowieso geen kwaad. Deze EP brengt genoeg variatie zodat het luisterbaar is voor mensen van alle leeftijden. Er wordt niet vaak gescheld of slang gebruikt, maar dat zal ons worst wezen. Hoe vaak komt het nog voor dat er moderne kerstalbums gemaakt worden, laat staan door een creatief rapgenie.

“Music Inspired by Illumination & Dr. Seuss’ The Grinch” is geen exceptioneel kunstwerk. De toon is vanzelfsprekend anders dan op zijn andere werken zoals ‘Scum Fuck Flower Boy’ en ‘Wolf’, maar daar is niets mis mee. Je wilt Tyler, je krijgt Tyler. Deze extended play is een goede optie voor deze tijd van het jaar en iets waar de fanbase toch eventjes zoet mee zal zijn. Er is nog geen volgend album aangekondigd, maar deze extended play belooft alvast veel goeds. ‘Deck the halls with flows by Tyler’.

Facebook / Twitter / Spotify

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.